2020. szeptember 30., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Wekerlei vízórák: a Fidesz-KDNP önkormányzati támogatást javasol, a vízművek rugalmas

Főoldal>Közélet>Wekerlei vízórák: a Fidesz-KDNP önkormányzati támogatást javasol, a vízművek rugalmas
 
Írta: Szerk.
2015. március 25. 09:46
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Év végéig minden házat vízórával kell ellátni, ami a Wekerletelepen több száz ingatlant érint. Az eredeti határidőt már két évvel meghosszabbította az Országgyűlés, hogy az érintetteknek legyen idejük elvégezni az esetleges átalakításokat. A Fővárosi Vízművek rugalmas, arra törekszenek, hogy a lehetőségekhez mérten a meglévő vízhálózatba illesszék az új mérőket. A Kispesti Önkormányzat azonban nem segít, ezért a helyi Fidesz-KDNP ismét visszatérítendő önkormányzati támogatási keret létrehozását kezdeményezi.

Elsőként egy fontos félreértést szükséges tisztázni: nem a lakásokba kell vízórát szerelni, hanem magának a családi- és társasházak bekötési vízmérőjének kialakítását írja elő a törvény. A budapestieknek szinte elképzelhetetlen, hogy az utcáról bejövő vízvezetéken ne legyen vízóra, a százéves Wekerlén azonban több mint 600 ingatlannál ez hiányzik. Itt átalánydíjat fizetnek az ügyfelek vízért és csatornáért, vagyis nem annyit, amennyit ténylegesen fogyasztanak. Eredetileg 2013 végéig kellett volna felszerelni a mérőket, azonban dr. György István és Földesi Gyula akkori Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselők javaslatára a határidőt 2015 végéig meghosszabbította az országgyűlés, ami jelentős könnyebbséget jelentett az itt élők számára.

 

Másfél éve dr. György István és Földesi Gyula korábbi Fidesz- KDNP-s országgyűlési képviselők a határidő meghosszabbításával segítettek. Most az önkormányzaton volna a sor, de a baloldali városvezetés még kamatmentes visszatérítendő támogatást sem akar nyújtani.

 

A vízóraaknák kialakításához a Kispesti Önkormányzat nem nyújt támogatást, ugyanis a baloldali városvezetés leszavazta a kispesti Fidesz-KDNP javaslatát, hogy hozzanak létre egy kamatmentes visszatérítendő támogatási keretet erre a célra. Ékes Gábor és Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) wekerletelepi képviselők még február elején nyújtottak be előterjesztést arról, hogy az önkormányzat hozzon létre egy ötmillió forintos keretet, amelyből azoknak nyújthatna a helyhatóság kamatmentes kölcsönt, akiknek gondot okoz a megfelelő vízóraakna kialakításának költsége. Előterjesztésüket Gajda Péter (MSZP) polgármester napirendre sem vette a február végi testületi ülésen, ezért a jobboldali városatyák a költségvetés vitája során javasolták az összeg elkülönítését, de a baloldali többség leszavazta javaslatukat – köztük a Wekerléért felelős MSZP-DK-Együtt-PM-es tanácsnok, Somogyi Lászlóné is. Az e hét csütörtöki ülésre vette csak napirendre az eredeti javaslatot a polgármester, az előterjesztők, Ékes Gábor és Lazányi Ferenc bíznak benne, hogy ezúttal a wekerlén élők érdekében elfogadja a többség is.

 

 

Ékes Gábor és Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselők ismét azt javasolják, hogy az önkormányzat kamatmentes visszatérítendő támogatásban részesítse azokat a wekerlei lakosokat, akiknek gondot okozna a vízóra helyének kialakítása. A Fidesz-KDNP  javaslatát egyszer már leszavazta a baloldali többség.

 

Eközben a wekerlei civilek is aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy az önkormányzat segítsen a költségek viselésében. A Wekerlei Polgári Egyesület szerint ugyanis az itt élők nem tehetnek arról, hogy a korábban állami-önkormányzati tulajdonban lévő telepen – a főváros többi részével ellentétben – nem alakították ki a vízórákat és a megfelelő vízhálózatot. Az egyesület szerint ezért a költségeket meg kellene osztani a lakosság, az önkormányzat és vízművek között.

 

 A bekötési vízmérőket a Fővárosi Vízművek ingyenesen szereli be, azonban a szolgáltatás megrendelése és a megfelelő vízóraakna kialakítása – szükség esetén a meglévő átalakítása vagy új építése – a tulajdonosok feladata. Becslések szerint ez 50-100 ezer forint körüli kiadással járhat egy családi- vagy társasháznak. A wekerlei vízhálózat sajátosságai miatt mindegyik ingatlan esete más, az is előfordulhat, hogy három háznak elég egy vízmérőhelyet kialakítani. A telepen ugyanis van, hogy egy bekötésről kapnak vizet a szomszédos házak is. A Vízművek az elmúlt időszakban felmérte a hálózatot, a cég szerint a tulajdonosoknak érdemes tájékozódniuk, hogy a szakemberekkel közösen megtalálják a számukra legoptimálisabb megoldást. A Vízművek arra törekszik, hogy a meglévő állapotba illeszthető legyen a mérő, így a lehető legkisebb átalakítás és költség háruljon az ügyfelekre. Felmerült, hogy heti egy alkalommal a Wekerlei Társaskör Egyesület Kós Károly tér 10. alatti helyiségében kihelyezett ügyfélszolgálatot is tartanak majd. A vízórák beszerelésével kapcsolatos kérdésekben a wekerlei Fidesz-KDNP-s képviselők, Ékes Gábor és Lazányi Ferenc is segítenek. Aki felelősen bánik a vízzel, annak azonban talán csökkenhet a víz- és csatornadíja, ha a tényleges fogyasztása után kapja a számlát.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.