2023. június 08., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A 10 milliós kérdőjel

Főoldal>Közérdekű>A 10 milliós kérdőjel
 
Írta: Szerk.
2015. április 29. 12:38
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Sokan csak értetlenül álltak a Kossuth tér, Simonyi Zsigmond utca felé eső lakótelep feljárójánál épült installációja kapcsán. A járókelők számára azóta se teljesen egyértelmű, hogy mit is szimbolizál valójában az alkotás, mint ahogy olvasói levelünk írójának se. Ennek apropóján lapunk utánajárt a 10 millió forintos „kérdőjelnek”.

Tisztelt szerkesztőség!

 

Szomorú vagyok. Minden  nap elsétálok az úgynevezett Helikocka mellett, és igyekszem megérteni az igen tisztelt művészeket és megszeretni ezt a rozsdásodó térépítményt. Magam is foglalkoztam régebben művészettel, akvarell képeket festettem. Próbálom elfogadni a mai kort, a mai kifejező eszközöket, de ezt a furcsa jószágot nem tudom értelmezni és bevallom, kicsit csalódott vagyok, hogy 12 remek művész tehetsége és Kispesthez való viszonya ebben a valamiben fonódik össze. A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit ábrázol? Talán jobban megértenénk, ha ismernénk a szándékot.

 

Köszönettel és tisztelettel:

 

Major László  nyugalmazott gépészmérnök

 

 

Tisztelt Major László!

 

Információink szerint a Helikocka hozzávetőlegesen 10 millió forintba került, melynek egy jelentős részét az önkormányzat állta, a fennmaradó összeg pályázati forrásokból jött össze. Lapunk megkereste az installáció egyik alkotóját, Pál Csaba képzőművészt. Elmondása alapján a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület számos tagja által készített művészeti alkotás alapkoncepciója az volt, hogy létrehozzanak egy olyan köztéri installációt, ahol a Kispesten lévő utcákból minden alkotó kiválaszthatott egyet és az utcanév kapcsán létrehozott egy műalkotást.

 

 

Üdvözlettel: A Kispest.info csapata

 

 

Mit gondolnak a Helikockáról a kerületiek? 

 

 

A művészet a világ kezdete óta egy igen megosztó és szubjektív műfajnak számított az emberiség életében, nincs ez másképp a Helikockával kapcsolatban sem. Az installáció melletti lakótelep egyik ott élő nyugdíjas hölgye, Jutka néni szerint az „egész olyan, mintha a szociból maradt volna ránk”. Próbáltunk iskolásokat is megkérdezni a művészeti objektummal kapcsolatban, de nem igazán érdeklődtek sem a kérdésünk, sem az installáció iránt. Simonné Bernadett szintén a közelben lakik és napi szinten halad el a művészeti alkotás mellett. Véleménye szerint igen látványosra sikerült az alkotás, első benyomásra kissé kaotikusnak hat, de közelebbről megnézve szépek a képek.  

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.