2024. június 19., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek

Főoldal>Közérdekű>A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek
 
Írta: Szerk.
2018. február 22. 12:05
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ahogyan minden évben, idén is csendes főhajtással emlékeznek országszerte, így Kispesten is a kommunista diktatúrák áldozataira február 25-én. A tavaly elkészült Málenkij robotra elhurcoltak emlékművénél, a Templom téren vasárnap a Kispesti Társaskör tagjai helyezik el a kegyelet virágait, ahol ott lesz az egyesület egyik alapítója, a 94 éves Fóris Kálmán Gulág-túlélő is.

Mindössze néhányan maradtak, akik emlékezetében kitörölhetetlenül él az a kegyetlen időszak, amelyet át kellett élniük, a kommunista diktatúra időszaka. A 94 éves kispesti Fóris Kálmán mindössze 20 éves volt, amikor kárpátaljai szülőfalujából málenkij robotra hurcolták. Megjárta Szolyva, Szanok és Sztarij Szamborhírhedt szovjet haláltáborait. A Kispesti Társaskör Egyesület egyik alapítóját a hit tartotta életben, amikor a sorstársai a kezei között haltak meg a betegségektől és az éhezéstől. Az egyesület által róla forgatott filmben úgy fogalmazott, akkor is próbálta a hazatérés reményét fenntartani, amikor több napig gyalogoltak a fagyban, és nem volt más eleségük, csak pár gerezd fokhagyma és a hó.

 

 

A II. világháborút követő kommunista megtorlás áldozatainak száma közel 20 millióra tehető. Nagy hányaduk azokban a kényszermunkatáborokban halt szörnyet, ahová a kommunista politika bel- és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, és egyéb ürüggyel, vagy véletlenszerűen kiválasztott polgári lakosokat hurcoltak. Magyarországról megközelítőleg 6-800 ezer embert hurcoltak el kényszermunkára. Egy harmaduk civil lakos volt. Megközelítőleg 300 ezren tértek haza. Ezen szerencsések egyike Fóris Kálmán is, aki ott lesz vasárnap a Templom téren, hogy a Kispesti Társaskör tagjaival együtt emlékezzen az áldozatokra. Fóris Kálmánt egyébként a kispesti Fidesz-KDNP Kispest Díszpolgára címrejavasoltaidén.

 

Mihály András, Arany-Tóth Zoltán, dr. György István, Fóris Kálmán, Rétvári Bence, Dódity Gabriella

 

 

A Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét 2017. február 24-én avatták fel Kispesten, a Gulág emlékévhez kapcsolódva. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a kommunista ideológia magjába van kódolva az erőszak. Dódity Gabriella, az egyesület elnöke pedig azt hangsúlyozta: a mi felelősségünk, hogy ne feledjük, és ne engedjük feledtetni a kommunista rendszer borzalmait. Ezért minden évben február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján csendes főhajtással fognak emlékezni az áldozatokra az emlékműnél. Idén dr. György István Kőbánya és Kispest országgyűlési képviselőjelöltje mond beszédet a 17 órakor kezdődő megemlékezésen.

 

 

Embermentés a Gulágon


„A kommunista rendszer tönkretett több százezer magyar családot. E kötetem Harangozó Ferenc pápai prelátusról szól, aki kilencévnyi szenvedés után Nyugatra menekült, s a híres, Nyugat Európában egyetlen magyar gimnázium igazgatójaként mentette a magyar lelkeket. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára dokumentumai feltárják, hogyan működött a kommunista diktatúrában a hatalmi gépezet, hogyan figyelték le, próbálták meg lejáratni, tönkretenni, rossz hírbe hozni a BurgKastl magyar gimnáziumban működő tanárokat és ott tanuló diákokat! Továbbá a diktatúra három élő áldozatára hívom fel olvasóim figyelmét: Mindszenty József hercegprímásra, Olofsson Placid bencés szerzetesre és Balogh István egykori tábori lelkész kálváriájára. Emlékük legyen áldott! – áll Frigyesy Ágnes Legyen meg a Te akaratod – Embermentés a Gulágon és BurgKastl-ban című kötetének ajánlójában.

 

A könyv az egykori MSZMP párt és kormányának diktatórikus működését leplezi le.Bemutatja, hogy hogyan és milyen módszerekkel működtek, és működnek ma is az egykori kommunista rendszer és utódai.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.