2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A téli madáretetés fontossága

Főoldal>Közérdekű>A téli madáretetés fontossága
 
Írta: Szerk.
2019. október 31. 17:07
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megfelelő mennyiségű táplálékkal tudják átvészelni a téli hideg időjárást az itthon telelő énekesmadarak, ezért gondoskodjunk a madáretetők feltöltéséről. Fontos, hogy aki egyszer elkezdi az etetést, az ne hagyja abba, hiszen az állatok megszokják az etetőhelyeket és évről-évre visszatérnek oda.

A tél közeledtével fontos gondoskodnunk az itthon telelő énekesmadarak eleségéről, töltsük meg élelemmel újra a madáretetőket. Ennek egyik legkiemelkedőbb „szabálya”, hogy amennyiben egyszer kitettünk nekik táplálékot, ne hagyjuk abba, mert a madarak megszokják, hol jutnak élelemhez és oda évről-évre visszatérnek. Viszont ha abbahagyjuk az élelem pótlását, pláne a komoly hidegekben, legnagyobb fagyokban, az a kisállat életébe is kerülhet. Az etetőre járó kistestű (4,5-10 gramm körüli) madarak számára ugyanis a -10 celsius fok alatti hőmérsékleten a túlélés azt jelenti, hogy a tartalékaik csak arra elegendőek, hogy átvészeljék a hideg éjszakát. És ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni, könnyen elpusztulhatnak a következő éjszakán.

 

A tavasz beköszöntével, április közepén már a fák és bokrok friss rügyei, levelei és hajtásai, a fűtakaró már kellő táplálékbázist kínál az madaraknak, így akkor hagyjuk abba az etetést. Az önfenntartó és egészséges populációk fenntartása érdekében szükséges a nyári etetés szüneteltetése. Ha ugyanis nyáron is hagyunk kint eledelt, az elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a folyamatos mesterséges táplálékbőség pedig emberi beavatkozásra képtelen szintre emelheti a fészekállományt.

 

A rendszeresség mellett nagyon fontos az is, hogy mivel etetjük a madarakat, ezzel kapcsolatban az alábbi képen találhatunk pontos információkat:

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Főkép: Pixabay.com

Kép: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.