2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Asztmás lett az önkormányzati lakásban a kisfiú

Főoldal>Közülünk>Asztmás lett az önkormányzati lakásban a kisfiú
 
Írta: Szerk.
2017. február 07. 11:46
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Tíz évig hiába kért segítséget a városvezetéstől az a kispesti család, amelynek szociális bérlakása az önkormányzat szerint is lakhatatlan volt. A négyéves Dominik asztmás lett, ruháik, bútoraik folyton dohosak és penészesek voltak a párás lakásban. Az édesanya kétségbeesésében a bírósághoz fordult. A karácsonyt már az új lakásban tölthették.

Hásásné Ildikó egész családja folyamatosan felső-légúti megbetegedésben szenved, négyéves kisfia, Dominik pedig asztmás lett, gyógyszereket kell szednie, mivel önkormányzati lakásukban tíz éven át közel 80 százalékos páratartalomban éltek. A bölcsődében is többször jelezték nekik, hogy a kisfiú ruhái dohos szagúak. A pára miatt a falakat vastag penész borítja, hiába súrolták, festették újra és újra saját költségükön. Bútoraikat is évente le kellett cserélni. Egészségileg és anyagilag is megroppant a család.

 

 

2007-ben költöztek a lakásba, és az ÁNTSZ már 2008-ban, egy helyszíni szemle során leírta, hogy „vizes, nedves, penészes lakások huzamos emberi tartózkodás esetén egészségre ártalmasak”. Azóta a család számtalan levélben kérte a városvezetés segítségét, Gajda Péter fogadóórájára is elmentek, mindhiába. Az önkormányzat vagyonkezelője 2013-ban leírta az önkormányzatnak, hogy „a lakás falai erősen penészesednek, ezért a lakás nem biztosít egészséges lakóhelyet egy kisgyermekes család részére, (…) nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra”, és egyben kérte, hogy a bérlőnek biztosítsanak másik bérlakást. Hosszú évekig azonban segítségnyújtás helyett azzal hárította el őket a baloldali vezetésű önkormányzat, hogy nincs üres lakás. Azonban a család is jól tudta, hogy ez nem igaz. Ildikó nagymamája ugyanis önkormányzati lakásban élt, és több évvel ezelőtti halála után kérték az önkormányzatot, hogy a megüresedett lakásba költözhessenek be – mindhiába. Ildikó végső elkeseredésében a bírósághoz fordult. Vélhetően a kiküldött szakértő véleménye is hozzájárult ahhoz, hogy végül sikerült peren kívül megegyezniük az önkormányzattal. Hogy hogy nem, végül pont az lett a megoldás, amit Ildikó régóta szorgalmazott: nagymamája korábbi lakásába költözhettek be a penészes romhalmazból.

 

 

Dódity Gabriella önkormányzati képviselő lapunknak elmondta: tudja, a képviselői munka nem szólhat csak az egyedi esetek megoldásáról, mégis, látva a beteg kisfiút, a folyamatban lévő pert és a család kilátástalan helyzetét, ő maga is kérte a polgármester segítségét. Nagyon örül, hogy az önkormányzat végül segített, de úgy véli, szégyen, hogy egészségkárosodást szenvedett a kisfiú, miközben egy másik önkormányzati lakás üresen állt. Az pedig szerinte szomorú, hogy a család úgy érzi, az önkormányzatot elmarasztaló szakértői vélemény nélkül mind a mai napig nem történt volna semmi. Ráadásul a lakást törvénysértő módon, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotban adta bérbe az önkormányzat. Többek között a hasonló esetek miatt is szorgalmazták egy átfogó, a problémákra megoldásokat javasló lakáskoncepció megalkotását.

 

A családtól megtudtuk: a bírósági szakértő felháborodott az állapotokon

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.