2018. június 24., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (38)
április (39)
március (45)
február (51)
január (47)
· 2017
december (37)
november (43)
október (38)
szeptember (29)
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Bérpótlékot kapnak a kulturális ágazatban dolgozók

Főoldal>Közélet>Bérpótlékot kapnak a kulturális ágazatban dolgozók
 
Írta: Szerk.
2016. november 23. 16:34
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Folytatódik a kormány bérrendezési programja: az alapbéren felül 15 százalékos bérpótlékban részesül 2017. január 1-jétől a kulturális ágazatban dolgozó több mint 20 ezer közalkalmazott.

A kultúrára a kormány a társadalmi felzárkóztatás eszközeként is tekint. A hírt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be, aki emlékeztetett a kormányzat kulturális decentralizációs programjára, melynek során többek között megemelték 1700 kistelepülés kulturális normatíváját.

 

A kulturális ágazatban dolgozók bérfejlesztése mindeddig a kormányzat adóssága volt, noha növelni szeretnék a kulturális szféra munkaerőpiaci vonzerejét és ellensúlyozni más ágazatok elszívó hatását. A 2017-es bérrendezésre ezért 5,46 milliárd forintot szánnak, a kulturális szféra közalkalmazottainak bére így a jelenlegi bértábla figyelembe vételével havi bruttó 10 ezer és 55 ezer forint közötti összeggel nő. Az átlagos havi béremelkedés a középfokú végzettségűek számára 14 ezer, a felsőfokú végzettségűek számára csaknem 30 ezer forint lesz.

 

Komoly kulturális infrastruktúrafejlesztő program is zajlik: országszerte csaknem 500 könyvtár és kultúrház újult meg az elmúlt években, a fővárosban felújították a Pesti Vigadót, a Várkert Bazárt, a Zeneakadémiát és az Erkel Színházat, elindult a Liget Budapest projekt, és rövidesen kezdődik az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója is.

A kormány jelentős bérrendezést hajtott végre a közszférában, és jövő évtől még többeknek nő a fizetésük.

 

A kormány öt év alatt 40 százalékkal kívánja emelni a közszférában dolgozók bérét. Mivel azonban a kulturális szférában utoljára 2008-ban történt kisebb béremelés, az ágazatban dolgozók számára mégis indokolt a bérpótlék bevezetése is, amit terveik szerint az egyházi és civil fenntartású szervezeteknél hasonló munkakörben dolgozókra is kiterjesztenék, és egyeztetések folynak a vállalkozóként dolgozó művészek bérével kapcsolatban is.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.