2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Csak a zene

Főoldal>Közülünk>Csak a zene
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. augusztus 16. 10:36
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Vajon milyen lehet egy őrült macska, amikor a húrok közé csap? Mi köze Wekerlének a rockabilly életérzéshez? Aki ellátogat egyszer a Crazy Cat & The Blue Moonszenekar koncertjére, vagy beszélget egy kicsit a fiúkkal, rögtön rájöhet a válaszokra. A zene szeretetéről és a rockabilly életérzésről az együttes két wekerlei tagja mesélt nekünk.

 

Honnan jön a zenekar elnevezése?

PÉCSI RICHÁRD: A  Crazy Cat & The Blue Moonsautentikus 50-es évekbeli rockabilly zenét játszik. Ez a műfaj elsőként talán Elvis Presly memphisi korszakával kezdődött, ahol Elvis és zenekara a The Hillbilly Cat and The Blue Moon Boys nevet viselte. Ebből a névből született egy kis asszociáció segítségével a  Crazy Cat & The Blue Moons. Mi egyébként szinte kizárólag feldolgozásokat játszunk olyan autentikus hangszereken, mint a nagybőgő, gitár és a dob.

 

Mióta zenéltek együtt?

MÓZSA JÁNOS: A zenekar pont két éve alakult, a napokban ünnepeljük a születésnapunkat. Egy ráckevei koncerten játszottunk először együtt. Bár a zenekar nem is olyan régi, a zenélési vágy bennünk viszont annál inkább. Én Hungáriás voltam, Ricsi pedig neorockabillys. Azt tudtuk, hogy valami ilyesmi típusú zenét szeretnénk mi is játszani, de hogy pontosan milyet, az csak később kristályosodott ki. Végül két éve fújt minket össze az élet a zenekar másik két tagjával, akik ennek az autentikus rockabilly stílusnak hazai legendás alakjai és azóta játszunk így együtt. Ők vezettek rá arra minket, hogy mi is az az autentikus rockabilly, hiszen ebben a műfajban sok tekintetben  más a játéktechnika, ugyanis a ritmus és dallamvilág az amerikai népzenéből fakad.

 

P. R.: Mi Jánossal már tinédzser korunk óta zenélünk és azóta szerettünk is volna ilyen, vagy ehhez hasonló zenét játszani. Csak az volt a baj, hogy ő nem akart nagybőgős lenni, de minden esetben azzal védekezett, hogy egészen biztos, hogy mindenki rajta fog mulatni. Persze mostanra ez a helyzet teljesen megváltozott.

 

M.J.: Korábban trombitán játszottam, aztán basszusgitároztam, de mikor áttértem a nagybőgőre, az első időben szükség volt a napi 5-6 óra gyakorlásra, egyrészt a stílus miatt, de emellett hozzá kellett szoknom a fizikai megterheléshez is. Nagybőgőn játszani nagyon megerőltető tud lenni, sokszor egy-egy koncert után teljesen kivagyok.

 

Mennyire van jelen a mindennapjaitokban a rockabilly életérzés?

P. R.: Ez az élet nem csak arról szól, hogy az 50-es évek zenéjét  játszunk, ez benne van a mindennapi öltözködésünkben és az életfelfogásunkban egyaránt. Jó példa erre a Wekerléhez való ragaszkodásunk is, hiszen mindketten itt születtünk. Itt nőttünk fel, és bár János jelenleg Erzsébeten lakik, mindketten itt szeretnénk megöregedni. Mindkettőnkben benne van a tradíciókhoz való ragaszkodás, és úgy érzem, ebből a szempontból az 50-es évek zenéje és a Wekerletelep szeretete összefügg.

 

M. J.: Ideköt a gyerekkor. Egy házban laktunk a Thököly utcában, és az első közös élményünk az, amikor Ricsit kiborítottam a babakocsijából. Az eset emlékének nyomát azóta is őrzi az arcán. Itt nekünk minden fűszál ismerős és az is a tervünk, hogy mindketten visszaköltözünk abba a házba, ahol születtünk.

 

P. R.: Leszámítva a modern autókat, Wekerle házait, utcáit látva akár az 50-es években is lehetnének. Ilyen a zene is, amit játszunk. Szoktunk azzal is viccelődni, hogy ha itt Wekerlén abban az időben adnánk elő azt a zenét, amit most, mindenki extázisba esne és kirúgná a ház oldalát. Az is igaz viszont, hogy utána valószínűleg azzal a bizonyos fekete autóval távoznánk.

 

Hol láthat titeket a kispesti közönség?

P. R.: Tavasztól őszig minden pénteken megtalálhatóak vagyunk a budapesti  Amigo Rockabilly klubban, nyáron pedig különböző rendezvényeken veszünk részt. Nemrég jöttünk meg Agárdról, ahol a legnagyobb rockabilly koncertsorozat zajlik minden évben három napon keresztül. Kispesten legközelebb szeptember elején játszunk, a Wekerlei napokat követő hétvégén a Wekerle Étterem rendezvényén. Mindenkit szeretettel várunk hiszen a közönség nagyon vegyes, a tinédzserektől kezdve a Hungárián felnőtt lélekben még mindig fiatalokig mindenki megtalálható a hallgatók között. Hiszen ilyen a rockabilly.

 

 

Crazy Cat & The Blue Moons

A zenekar tagjai:

Crazy Cat alias Galántai Imre ének, gitár

Ducky J. Fontana alias Molnár Árpád dobok

Ritchie Nelson alias Pécsi Richárd,gitár

Johnny Ray alias Mózsa János, bőgő

 


0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.