2024. február 28., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.35f4f6dad162.jpg]

Egyetlen magyar sincs egyedül

Főoldal>Közérdekű>Egyetlen magyar sincs egyedül
 
Írta: Szerk.
2020. május 28. 12:56
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hamarosan véget ér a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet, az erről szóló törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van. Ez azt jelenti, hogy nem voltak igazak az ellenzék híresztelései, miszerint a kormány „diktatúrát” épít ki. Ezzel szemben Magyarország példásan helytállt a védekezés során, sikerült elkerülni a megbetegedések tömegessé válását, és óriási, tízezer milliárd forintos akciótervvel a gazdaságot és a munkahelyeket is meg lehet védeni.

Az elmúlt napok fejleményei alapján kijelenthető, hogy már kifelé tartunk a koronavírus-járványból: a legfrissebb adatok szerint már jóval többen vannak a betegségből meggyógyultak, mint az aktív fertőzöttek. Lapzártánkkor 1300 volt az aktív fertőzöttek száma, a gyógyultaké pedig 2024, és 384 beteget kezeltek kórházban, közülük 24 volt lélegeztetőgépen. Azonban továbbra is Budapesten van a legtöbb beteg.

 

Magyarország nagyon jól teljesített

Mind járványügyi, mind pedig szakmai szempontból is jól teljesített Magyarország a koronavírus-járvány kezelésében, hiszen az egymillió lakosra vetített halálozások aránya sokkal kisebb maradt, mint a fejlettebb nyugat- európai országokban. Eközben a Dél-pesti Centrumkórházban a világon elsőként kezdték meg a koronavírus-betegek vérplazmaterápiáját, és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát. A plazmaterápiában pedig a Dél-pesti Centrumkórházzal konzorciumban a vidéki kórházak is részt vehetnek.

 

Az élet fokozatos újraindítását is lehetővé tette a sikeres védekezés, ezért immár a vidékhez hasonlóan Budapesten is feloldotta a kormány a korábbi kijárási korlátozásokat. Ehhez az kellett, hogy a kormány időben meghozza a védekezéshez szükséges intézkedéseket – amelyeket az ellenzék folyamatosan támadott és gáncsolni próbált. Azonban a tények bizonyítják: a kormány világ- és európai viszonylatban is gyorsan reagált. Magyarországon a veszélyhelyzet kihirdetése az első fertőzött regisztrációját követő hetedik napon történt meg, Olaszországban a 38. napon. Az iskolalátogatás tiltására a 12. napon került sor, ez Ausztriában a 21., Olaszországban pedig a 34. napon történt meg. A kormány a határzárat a 13. napon rendelte el, Ausztriában a 24., Spanyolországban 45., Svédországban a 48., Franciaországban pedig az 56. napon.

 

Véget ér a rendkívüli jogrend

A kormány gyors döntései mellett komoly szerepet játszott a sikeres védekezésben a hatóságok és az egészségügyi dolgozók magas színvonalon végzett munkája, de kulcsfontosságú volt az állampolgárok felelős, a korlátozásokat és a szabályokat betartó magatartása is. Noha értesülhettünk a rendőrségtől a szabályszegők elleni intézkedésekről, de a társadalom többsége mégis betartotta azokat. Ezt támasztják alá azok a közvélemény-kutatások is, amelyek szerint az emberek 78 százaléka elégedett volt a kormány intézkedéseivel, és a többség a rendkívüli jogrend visszavonását is támogatja.

 

Szó sem volt tehát „teljhatalomról”, „diktatúra kiépítéséről”, vagy „egyszemélyi hatalomról”, amelyet az ellenzéki pártok és médiumok harsogtak: már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely elfogadása esetén június közepén megszűnhet Magyarországon a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot.

 

Berendezkedtünk a hosszú távú védekezésre

A sikeres védekezés fenntartásához szükséges eszközöket folyamatosan szállították Magyarországra a Kína-Magyarország légihídon, amely keretében csak május második felében 14 repülőgép szállított Budapestre 501 ezer maszkot, 2773 betegőrző monitort és 309 lélegeztetőgépet. A járvány kitörése óta pedig közel százmilliós nagyságrendben érkezett védőmaszk, mintegy 50 millió védőfelszerelés, lélegeztetőgépek és betegőrző monitorok ezrei, tesztek milliói. Ugyanakkor Magyarország megkezdte a védekezéshez szükséges eszközök, tesztek és vakcinák önálló gyártási kapacitásának kiépítését is az utóbbi hetekben. Eközben Magyarország Kínától és Japántól is kapott azokból a gyógyszerekből, amelyek felhasználhatók a koronavírus kezeléséhez. A Kínától kapott favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszerből összesen négy ország, köztük Magyarország részesülhetett. De a Japántól kapott Avigan nevű gyógyszerből is a világon az elsők között részesülhetett hazánk. Mindkét medicina hatásosnak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

 

Gigantikus akcióterv védi a magyar gazdaságot is

A kormány nem csak az emberélet és az egészség megvédéséért hozott időben szükséges döntéseket, de a gazdaság és a munkahelyek megóvása érdekében is. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi akciótervhez jelentős mértékben át kellett alakítani az idei évi költségvetés, hiszen Magyarország történetének legnagyobb, tízezer milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagról van szó.

 

Ezek a döntések azt a célt szolgálták és szolgálják, hogy minél több munkahelyet meg lehessen menteni a járvány okozta gazdasági válságtól, és minél több magánszemély és vállalkozás is mentesüljön a válság okozta nehézségektől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint a bajba jutott ágazatokban az adókedvezmények révén több mint 360 ezer embernek tudta segíteni a kormány a munkában maradását vagy vállalkozásának fenntartását. Az elsőként meghozott gazdaságvédelmi intézkedések egyikeként 151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet. A NAV által a legkisebb vállalkozásoknak automatikusan biztosított átmeneti adómentesség 26 szakmát – köztük a kozmetikusokat, masszőröket, építési, szerelési tevékenységet végzőket – érint, és azok is igénybe vehetik, akik nem fő- hanem melléktevékenységként végzik munkájukat. Június végéig az érintettek 26 milliárd forintnyi adókedvezmény kapnak. Eközben a katás vállalkozók minden olyan ellátásra is jogosultak, mint korábban. Szintén a legkisebb vállalkozások terheit csökkenti, hogy 10 havi automatikus részletfizetést biztosítanak azoknak, akiknek március 1-jén fennálló adótartozásuk volt. A 74 ezer érintett adózó 14 milliárd forintnyi kata-tartozását pótlékmentesen fizetheti meg tíz egyenlő részletben a veszélyhelyzet elmúltával.

 

Fotó: Origo.hu, archív

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.