2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.a4651ccb04e5.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.dff0ffa42b36.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.02c1d201edef.jpg]

Félmilliárd forintot költött a tankerület a kispesti iskolákra

Főoldal>Közélet>Félmilliárd forintot költött a tankerület a kispesti iskolákra
 
Írta: Szerk.
2021. február 08. 17:41
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Közel félmilliárd forintból újultak meg a kispesti iskolák az elmúlt évben. A Külső-Pesti Tankerületi Központ gondosságának köszönhetően tetőt javítottak, étkezőt alakítottak ki, kamerarendszert szereltek fel, új kazánt telepítettek. Az idő bebizonyította: a kormány jól döntött, amikor átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól.

Egyértelműen a kispesti iskolák javára vált, hogy 2017. január elsejétől az állam lett a fenntartója a kerületi oktatási intézményeknek. Tavaly a kormány csak Kispesten 477 millió forintot költött állagmegóvásra és felújításra. Az állami feladat átvállalás előtt soha ennyi pénz nem jutott még a kispesti iskolákra.

 

A tankerület tizenhárom iskolában végzett el karbantartásokat, több helyütt kamerarendszert építettek ki. Tetőt javítottak a Puskás Ferenc Általános Iskolában, az Eötvös József Általános Iskolában, és a Deák Ferenc Gimnáziumban. Az utóbbiban közel 59 millió forintból kazánt is cseréltek. A Kós Károly Általános Iskolában 27 millió forintból uszodára és gépészetre, továbbá nyílászárók cseréjére közel 27 millió forintot költött a tankerület. A Vass Lajos általános Iskolában 34 millió forintból tantermi ajtók, wc kabinok, mosdó ajtók, tornatermi vízelvezetők újultak meg. A Gábor Áron Általános Iskolában felújították az udvart és kazánt telepítettek 43 millió forintból.

 

Sikeres épületcserék valósultak meg

 

Ahogy már a Kispest.Info beszámolt arról, 120 millió forintból nagyívű intézményátszervezést hajtott végre az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ tavaly, amelynek eredményeképp új helyen kezdte meg a tanévet a fogyatékossággal élő gyermekeket is nevelő Móra óvoda és iskola, valamint a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola is. Utóbbinak régi álma teljesülhetett: megkapták a Kispesti Vigadóval egybeépített, egykori BMI József Attila utcai épületét. Ennek köszönhetően új helyen kezdhette a mostani tanévet a Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola. A második félév kezdetére már minden a helyére került. Így a Móra óvodásai is méltó helyen kezdhették az évet, és mind a fogyatékossággal élők, mind a zenei képzésben részt vevők szép, igényes környezetben tanulhatnak.

 

 

Év elején az utolsó simítások egyikeként a Móra óvoda és iskola tálalókonyhája és ebédlője készült el, amelyet most kellett kialakítani. Az ebédlő kialakítása, a konyhai ellátás nem a tankerület azaz Klebelsberg Központ feladata, hanem az önkormányzaté. Ennek ellenére a gyerek érdekében a tálalókonyha kialakításában is részt vett a tankerület. A munkálatokat mintegy 6 millió forintos költségeit az önkormányzat és a tankerület közösen állta. A munkálatok során kifestették az ebédlőrészt, amely új burkolatot is kapott. Felújították a víz, a csatorna és az elektromos hálózatot. A konyha felszerelését a szabályok szerint az önkormányzat állta. A konyhába új mosogatógép, mosogató és rozsdamentes bútorzat is került.

 

 

Négy évvel ezelőtt kritikus állapotok uralkodtak

 

Mielőtt állami feladattá vált az oktatási intézmények fenntartása, kritikus állapotban voltak a kerület iskolái. Négy évvel ezelőtt hivatalos levélben szólította fel Gajda Péter (MSZP) polgármestert az akkori kispesti tankerületi igazgató, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg a sok helyen elhanyagolt, van, ahol balesetveszélyes hibák kijavítását. Az illetékes több oldalon sorolta az iskolák legégetőbb problémáit; van olyan kispesti iskola, ahol 33 éve nem volt tisztasági festés a tornateremben, vagy éppen patkányok lepték el az épületet.

 

 

Hosszasan sorolhatóak a korábbi hanyagságból kialakult problémák: balesetveszélyes udvarok, tisztasági festés hiánya, elöregedett tetők, több iskola beázott, és gyakori vendég volt a penész. Eltört vécécsészék, töredezett, hiányos csempeburkolatok voltak és a világítás több helyen korszerűsítésre szorult. Hiába kérte a Fidesz-KDNP frakció a baloldali polgármestert, hogy tegyen több forrást az iskolák karbantartására, a baloldali többségű testület rendre elutasította azt.

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.