2018. október 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (25)
augusztus (34)
július (28)
június (44)
május (38)
április (39)
március (45)
február (51)
január (47)
· 2017
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Figyelem! Szirénapróba! Mutatjuk miért!

Főoldal>Közérdekű>Figyelem! Szirénapróba! Mutatjuk miért!
 
Írta: Szerk.
2018. március 09. 14:24
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ön tudja, miért szólal meg minden hónap első hétfőjén sziréna Kispesten? Nem kell aggódni, a monitoring és lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) véd bennünket, ennek érdekében pedig hónapról hónapra tesztelik azokat. A nagyjából háromszáz sziréna, amelyet három nagy fővárosi gyógyszergyár köré telepítettek hangjelzéssel és beszédhanggal figyelmeztet, ha valahol mérgező anyag kerül a levegőbe. Ilyen esetben nincs más teendőnk, mint követni az elhangzó utasításokat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2006 óta az ország több részén a veszélyes ipari üzemek környezetében monitoring és lakossági riasztó rendszert (MoLaRi) telepített.

Kispesten 4-5 éve kezdték el telepíteni a jelző szirénákat a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe, ezeket a katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli.

 

– A MoLaRi rendszer célja, hogy veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett esetleges súlyos balesetekről, azok hatásairól a lehető legkorábban tájékoztassa a lakosságot – mondta el lapunknak dr. György István, Kispest országgyűlési képviselőjelöltje, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. –Hogy ez a riasztás és tájékoztatás éles helyzetben a legmegfelelőbben megtörténhessen, szükség van az ilyen időszakos próbákra – tette hozzá.

 

A Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) alkalmas arra, hogy baleset esetén időben jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, ugyanakkor azok terjedésével kapcsolatban adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem számára. A veszélyre hangjelzés figyelmeztet, emellett a szükséges teendőkről beszédhanggal tájékoztathatják a lakosságot.

 

– Ha esetlegesen bekövetkezne egy katasztrófa-esemény, a MoLaRi rendszer a korai tájékoztatás mellett a követendő magatartási szabályokról és olyan fontosabb tudnivalókról is tájékoztatja a lakosságot, mint a közlekedési rend, ellenőrzések, vagy az egyéni védelem – magyarázta a dr. György István. - Országosan 576 MoLaRi végpont működik, ebből 317 Budapesten, Kispesten pedig 31.

 

 

A rendszer kiépítése 2006 óta folyik, és eddig 320 mérőpontot, valamint 576 szirénát telepítettek. A 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a katasztrófavédelem reményei szerint közösségi forrásból mintegy tucatnyi újabb veszélyes üzem környezetében épülhet majd ki a MoLaRi.

 

–Budapestenhárom veszélyes üzem – a CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., és az EGIS Gyógyszergyár Zrt. – mondta el lapunknak Tóth József, tűzoltó ezredes, tanácsos, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dél-pesti polgári védelmi felügyelője.

Valós veszélyhelyzet esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani, amit a szirénából hallunk, és figyelni kell a katasztrófavédelmi médiumokban közzétett közleményeket.Annak érdekében, hogy megfelelő legyen az emberek tájékoztatása a szirénákat havi rendszerességgel ellenőrizni kell. A próba minden hónap első hétfőjén zajlik. Kivételt képeznek a nemzeti, egyházi hivatalos ünnepek, mert ilyenkor a próbák időpontja a soron következő hétfőre esik. Csökkentett, illetve hangos üzemű szirénapróba létezik. És a próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak a végpontokon keresztül.

 

(Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Polgári védelem)

 

–A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai fokozatosan alakultak ki a korabeli légoltalmi feladatokból. A rendszer működése abból az alapelvből indul ki, hogy az állampolgároknak joguk van a biztonságra, de annak megteremtésében nekik is tevékenyen részt kell venniük - mondta Tóth József.

 

Voltaképp a szirénapróba figyelemfelkeltés, egyfajta biztonságérzetet adhat. Félelemre pedig nincs ok, hiszen, ha megtörténik a baj, inkább elzárkózni kell, vagyis a külső levegő útját elzárni. Egy ilyen MoLaRi sziréna nemcsak jelez, de mintákat is vesz, hiszen tulajdonképpen egy mikro meteorológiai állomás, ami méri a szelet, a nedvességet a levegőben, mintákat vesz és a mért adatokat online továbbítja a központba. Vagyis, amennyiben valahol meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját, illetve a meteorológiai adatokat – a szélsebességet, a szélirányt és a hőmérsékletet – a telepített mérőszondák folyamatosan meghatározzák, így a gázfelhő terjedésének iránya is kiszámítható. Az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén, ahol az adatok folyamatosan értékelik.

 

Ha a helyzet indokolja, a szirénarendszeren keresztül riasztják az érintett lakosságot, és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról. Bizonyos esetekben elegendő lehet az elzárkózás – tehát az épületben kell maradni, s az ajtókat, ablakokat be kell csukni –, súlyosabb balesetnél viszont a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

 

(Fotó: kispest.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.