2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Fontos mérföldkövek a Kispesti Hársfa Óvoda életében

Főoldal>Közélet>Fontos mérföldkövek a Kispesti Hársfa Óvoda életében
 
Írta: Szerk.
2022. május 02. 10:20
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Kispesti Hársfa Óvoda fennállásának 40. évfordulóját ünnepelték az intézmény dolgozói, jelenlegi és egykori ovisai. Az alapítása óta eltelt időben az intézmény több jelentős mérföldkőhöz ért: öt évvel ezelőtt például létrehoztak egy kis létszámú csoportot sajátos nevelésű igényű gyermekeknek, amelyet azóta is nagy sikerrel működtetnek.

Kívánni sem lehetett volna szebb időt annál, amilyen a Kispesti Hársfa Óvoda 40. születésnapjára érkezetteket fogadta, köztük azokat a szülőket, akik közül többen is ebben, a kerület szívében található, panelházak között megbúvó intézményben töltötték el kisgyermekkoruk jó részét. Ezúttal azonban a gyermekeiké volt a főszerep: az ovisok zenés-táncos produkciókkal, népi játékokkal és mondókákkal készültek, rajtuk kívül pedig – egykori Hársfa ovisok részvételével – az Eötvös József Általános Iskolából érkezett gyerekek adtak elő változatos műsort, amelyben fitnesz bemutató és mesemondás is helyet kapott.

 

Az óvoda vezetőjével, Béres Zoltánnéval beszélgetve megtudtuk: ő maga 2015-ben került az intézményhez, amely a vezetése alatt fontos változásokon ment keresztül. 2017-ben, egy nagyszabású felújításnak köszönhetően teljes egészében megújult, és ugyanabban az évben egy – szavaival élve – különleges feladattal bővült a tevékenységi körük. Sajátos nevelési igényű gyermekek számára indíthattak egy önálló, kis létszámú csoportot az országos szakértői bizottság által kijelölt intézményként, a kerület Köznevelési és fejlesztési tervében meghatározottak alapján.

 

„Nehezen alkalmazkodó gyerekekről van szó, akiknek nagy szükségük van a nyugalomra, a fejlesztésre, illetve a fejlesztő szakemberek napi jelenlétére” – magyarázta az óvoda vezetője. Mint mondta, ennek a csoportnak az elindításakor egy gyógypedagógus és egy pszichológus, később pedig egy gyógypedagógiai asszisztens is csatlakozott a dolgozóikhoz. A gyermekek fejlődését két logopédus, egy fejlesztő pedagógus segíti a Tankerületi Szakszolgálatok segítségével, a sajátos nevelési igényűek felzárkóztatása érdekében a MÓRA-EGYMI által utazó mozgásterapeuta konduktor és logopédus tevékenykedik.

 

A hatcsoportos óvodaként működő intézményben integráltan beszédfogyatékos gyermekek ellátását is biztosítják. „Szakképzett óvodapedagógusokat foglalkoztatunk, akik nagy igyekezettel és nagy szeretettel fordulnak a gyerekekhez, nagyrészüknek különböző területekre szakvizsgájuk is van (nyelv- és beszédfejlesztés, drámapedagógia, gyermektánc, fejlesztő pedagógia – a szerk.)” – folytatta Béres Zoltánné, aki arról is beszélt, hogy bár dolgozóik többsége nem fiatal pályakezdő, ennek ellenére nagy teherbírással állják ki a mindennapok próbáit. Egymást segítve helyt álltak a koronavírus-járvány időszakában is, amely miatt kénytelenek voltak eltolni a jubileumi születésnap megünneplését; az óvoda valójában már a 41. születésnapját élte meg idén.

 

Mostanra azonban minden visszatért a régi kerékvágásba: az óvodavezető elmondta, a gyerekek számára számos foglalkozást biztosítanak, így például néptáncolhatnak, tornára és úszásoktatásra járhatnak, birkózhatnak, játékos formában angolul tanulhatnak sőt, az óvodának saját, a Magyar Labdarúgó Szövetség szárnyai alatt működő futsal csapata is van.

 

A jubileumi ünnepség kapcsán Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta, nagy eredménynek tartja, hogy frakciójuk az évek során elérte, hogy az önkormányzat egyre több forrást biztosított az óvodák felújítására. "Élénken él bennem a 2017-es év, amikor fejlesztési tanácsnokként végigjártam a kerület gyermekintézményeit, amik közül jó néhány lesújtó állapotban volt. Éppen ezért örülök, hogy a legtöbb helyen ma már méltó helyen vannak a legkisebb kispestiek, és több intézmény is kormányzati támogatással újult meg."

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.