2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Határtalanul – a Ganz iskola Erdélyben kirándult

Főoldal>Közülünk>Határtalanul – a Ganz iskola Erdélyben kirándult
 
Írta: Szerk.
2016. június 02. 11:12
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Iskola élmény beszámolója az Erdélyben tett kirándulásukról.

Iskolánk, a BGéSZC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Iskolája (1195 Budapest, Üllői út 303.) és a Kolozsvári Református Kollégiummal együtt a 2015-2016-os tanévben a Határtalanul pályázat keretében nyert.  Május 21-24 között 40 diák és 4 kísérő tanár útnak indult felfedezni az Maros, Körös és Szamos öntözte völgyekben elterülő vidéket. Kolozsvár mellet Györgyfalván volt a szállásunk.

 

 

Az első nap a tordai hasadék felfedezésével indult, majd pedig meglátogattuk a Bethlen Gábor által alapított (1662) Bethlen Gábor Gimnáziumot és Kollégiumot, amelyet nemrég újítottak fel. Ezt követte a nagyenyedi vártemplom és megkoszorúztuk az 1711-ben Jókai Mór által is megörökített Nagyenyedi Két Fűzfa írásában megörökített diákok emlékművét majd pedig az 1849. jan. 8-án történt mészárlás emlékművét. Majd innen Torockóra vitt az utunk, ahol megcsodálhattunk a hatalmas hegyeket, tájakat, meg egy még mindig üzemben levő malmot. Duna televízió által kialakított Duna Ház is része annak a szépségnek, amely az UNESCO örökséget képviselijellegzetes házai és  népviselete világviszonylatban is híressé teszik. A Székelykő miatt itt kétszer kel a nap.

 

 

A második nap Válaszútra vitt az utunk, ahol a Kallós Zoltán által alapított múzeummal ismerkedtünk meg a szórványvidék kollégiumával. Majd Szék-re indultunk, ahol megcsodálhattuk a most restaurált templomot, a Csipkeszegi Táncházat és a tájházat is. Innen pedig Bonchidára mentünk, amely régen erdélyi Versailles-nak is nevezett, most éppen felújítás alatt levő palotát tekintettük meg.

 

 

Majd Kolozsváron folytattuk a munkát a weblapon, amelyet a kolozsvári diákokkal együtt készítettük. A megvalósult programokról a budapesti és kolozsvári diákok közös weblapot, és blogot hoztak létre, hogy megoszthassák élményeiket másokkal is.

 

 

Kolozsváron bebarangoltuk a belvárost kezdve a Fellegvárral ahonnan gyönyörű szépe látszik a város, a Szent Mihály templomot, a Református Kollégiumot, a Farkas Utcai templomot, Mátyás király szülőházát és nem utolsó sorban a házsongárdi temetőben is tiszteletünket tettük.

 

 

Élményekben gazdagon érkeztünk haza. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.