2021. szeptember 20., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Időutazás a vasút hőskorába

Főoldal>Kedvcsináló>Időutazás a vasút hőskorába
 
Írta: Szerk.
2021. augusztus 26. 14:20
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A megújuló Közlekedési Múzeum a Kispesttel szomszédos Kőbányára költözik. Leendő helyszíne, a Kőbányai úton található Északi Járműjavító története az 1800-as évekbe, a magyar vasút történetének első évtizedeibe nyúlik vissza. Ezt a több mint 150 éves történetet mutatja be a múzeum nemrég megnyílt Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című kiállítása.

A több mint 200 tárgyat - köztük régi mozdonyokat és vasúti kocsikat - felvonultató tárlat az idősebbek számára emlékeket idéz, a fiatalabbaknak megmutatja a közösségi közlekedésnek egy letűnt, izgalmas korát, és korosztálytól függetlenül élményeket ad. A vasúti járműgyártás egykori otthona, az Északi Járműjavító dízelcsarnok két okból is feledhetetlen élmény: egyrészt maga a kiállítás páratlan gazdagságú és korokon átívelő, másrészről a felújítás előtt álló egykori járműjavító 22.000 négyzetméteres méretével már önmagában is lenyűgöző.

 

A terület a Kormány döntése alapján és a Kormány által biztosított forrásból újul meg – a Közlekedési Múzeummal egy nagy presztízsű, országos intézmény költözik majd Kelet-Pestre.

 

A Volt egyszer egy Északi… tárlata a megnyitó rendezvényen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is lenyűgözte. A miniszter többek között dr. Pap Sándorral, a kerület fejlesztési tanácsnokával, egyben az Észak-Kispestet is magában foglaló Budapest 09-es választókerületének új elnökével járta be a látványos kiállítást.

 

Megtekintették a magyar vasút olyan ikonikus mozdonyait, mint például a közel 100 éves, legendás 424-es gőzmozdony, a Kandó Kálmán által tervezett V60-as villanymozdony, vagy a korának 167 km/h sebességrekordját tartó, Szellemként becézett 242-es gőzmozdony. A vasúti járművek mellett a kiállítás a vasúti dolgozók régi kerékpárjaitól, az 1920-as évek salakversenyein használt Puch versenymotor-kerékpáron át egy, korábban a Népligetben található pályán versenyző Formula V-ös gépkocsiig sok egyéb közlekedési eszközt is felvonultat.

 

Az időszaki kiállítás október 31-ig tekinthető meg, ha tehetik, ne hagyják ki!

 

Fotók: facebook.com/vitezydavid

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.