2024. június 22., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.151a368a8b36.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.fd1e373d9964.jpg]

Igazságot tanítani szeretetben

Főoldal>Közélet>Igazságot tanítani szeretetben
 
Írta: Szerk.
2022. május 11. 10:46
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Egy gazdaságot 5-10 év alatt helyre lehet hozni, a kultúrával nem így van. Az emberi műveltség, az egész gondolkodás hálózata, ami meghatároz minket, csak nagyon hosszú idő alatt építhető föl. Ezért van az, ha egy-két egymást követő generáció ellentétes dolgokat tanul az iskolában, akkor abból egy családon belül is feszültség lesz. – Éppen ezért 2022-ben sincs más választásunk, mint igazságot tanítani szeretetben – vallja Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, Németh László-díjas tanár.

Azoknak a szerencsétlen sorsú népeknek – és ilyenek vagyunk mi is –, akiknek 1990 előtt olyan kulturális kánont közvetített az iskola, a párt, a politika, amelyik torz, egyoldalú és hamis képet adott a magyar múltról, eredményezte azt, hogy sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, a ma miért olyan, amilyen. Márpedig aki rosszul ismeri a múltat, nem értheti a jelent, és aki nem érti a jelent, nem tud értelmes jövőt építeni. Mindez azt is jelenti, hogy bár általában azt szoktuk mondani, jövőépítés folyik, nekünk a múltépítést is végre kell hajtani – hangsúlyozza Takaró Mihály.

 

Az irodalomtörténész nemrégiben a diákjainak tartott előadást, ahol a három-négyszáz diák közül senki nem ismerte Pozsonyligetújfalu nevét, ahol a békeidőben a csecsemőtől az idősekig mindenkit kiirtottak, vagy a kárpátaljai Szolyvát, ahol a magyar siratófal áll, amelyre azok nevei kerültek, akiket szintén békeidőben, a II. világháború után hurcoltak el orosz koncentrációs táborokba. Pedig ők az apáink, nagyapáink, dédapáink.

 

– Azoknak a gyökereknek ismerete, és főleg táplálása nélkül, amelyekből egy nép önazonosságtudata származik, nincs egészséges identitástudat – fogalmaz Takaró Mihály, így folytatva: – Amikor Európa, vagy mondhatjuk, hogy a világ krízisben van – és ezt a mai napokban nem is kell sokat magyaráznunk –, akkor csak rajtunk múlik, hogy abból katasztrófa lesz, vagy katarzis. És az a lényeg, hogy krízisben a gyengék mindig élethazugságokba menekülnek, az erősek pedig az életigazságokba kapaszkodnak. A kultúra és az irodalom a magyarság számára még fontosabb, mint bármelyik európai nép számára. Azért, mert a nyelvünk különös és egyedülálló Európában, csakúgy, mint a történelmünk, számunkra a kultúra és az irodalom mindig élet-halál kérdése volt.

 

A magyarság az első nagy történelmi kataklizmáját Mohácsnál élte meg 1526-ban. Mibe kapaszkodtak akkor a magyarok? A kultúrába. 1529-ben Mezőtúron megnyitották az első kollégiumot, aztán sorra a többit, Debrecenben, Sárospatakon, Kolozsvárott, Pápán. Kialakult a hódoltsági területek szélén 150 éven keresztül a magyarságot megtartó kollégiumi rendszer, amelyben megmaradt a nyelv, képeztek tudósokat, tanárokat, papokat – mindazokat, akik szükségesek voltak ahhoz, hogy a hódoltság ideje alatt megmaradjunk.

 

Történelmünk második, és talán legnagyobb kataklizmája Trianon. Köztudott tény, hogy 1920-ban az ország több mint kétharmadát, lakosságának, 60, iparának 81, nyersanyagának majdnem 85 százalékát elcsatolták. Mivel válaszolt a magyarság? Klebelsberg Kunó kultuszminiszter meggyőzte Horthy Miklóst, hogy számunkra a felemelkedésnek egyetlen egy útja van: a kultúra. Akkor 10 év alatt Magyarországon 5 ezer új tanítói lakást és tantermet építettek, és a legutolsó tanyasi iskolában is képesített tanerő tanított. Megalkották a népi kollégiumi rendszert, amelyben a magyar parasztságot tanították a modern gazdálkodásra. A két világháború között a magyar oktatás olyan világszintű volt, hogy az alatt a 25 év alatt hat magyar Nobel-díjas nevelődött föl.

 

Miért volt ez fontos, és miért kell ma, 2022-ben tudni erről? Mert ez alapozza meg egy nemzet jelenét és jövőjét. Az a nemzet pedig, amelytől elveszik a kultúráját, csak idő kérdése, hogy mikor fog elpusztulni.

 

Fotók és szöveg: Erzsébeti Napló

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.