2024. június 24., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Így kerülhetjük el a fiókáikat védelmező madarak támadásait

Főoldal>Közérdekű>Így kerülhetjük el a fiókáikat védelmező madarak támadásait
 
Írta: Szerk.
2021. május 03. 13:49
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban varjúfélék olykor félelmet keltő támadásaira – figyelmeztet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Cikkünkből kiderül, mire érdemes figyelniük azoknak, akik szeretnék elkerülni ezeket a helyzeteket.

Ebben az időszakban a madárszülők – különösen igaz ez a dolmányos varjakra – igyekeznek mindent megtenni a fészket elhagyó, többnyire ügyetlen, s gyakran nem teljesen röpképes fiókáik védelmezése érdekében. Bizonyos madárpároknál már az is fenyegető viselkedést válthat ki, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

 

Ugyanakkor fontos tudni: Európában kevés olyan madár él, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot leginkább a járulékos balesetveszély jelent: amikor a megijedő ember elbotlik, vagy éppen – ez főleg a gyermekekre érvényes – kiszalad az úttestre. Éppen ezért az MME hangsúlyozta: támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál.

 

„Nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot” – tanácsolták.

 

Hazánkban leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes tartani. E madarak ugyanis nem restek rátámadni azokra, akik túl közel merészkednek – akár csónakban evezve – a családhoz. A szárnyaikkal és csőrükkel mért csapások leginkább a gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára jelentenek komolyabb kockázatot, ugyanakkor mindenki számára hangsúlyozandó: a fiókáikat vezetgető hattyúkat el kell kerülni!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.