2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.95e295afeb55.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.ffef7ae27d8a.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.1925bee6249b.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.0402465cc5e5.jpg]

Ismerjük meg egymás kultúráját

Főoldal>Közülünk>Ismerjük meg egymás kultúráját
 
Írta: Szerk.
2018. december 11. 13:47
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a kispesti Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, amely vallási és kulturális hidat épít a cigányság és a nem cigányság között. A jeles alkalomból az Év Önkéntese díjjal kitüntetett Losó Györgyné Melindával, az egyesület elnökével beszélgettünk.

A társadalmi felzárkóztatás, valamint a cigányság és magyarság együttélésének elősegítéséhez az egyik legjobb út a kultúra, hagyományok és gyökerek megismerésén keresztül vezet - vallja Losó Melinda, az idén tíz éves Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke, aki szerint a vallás fontossága, és egymás kultúrájának megismerése, bemutatása hatásos eszköz, és elősegíti a társadalmi csoportok együttélését.

 

Melinda tíz éve épít hidakat a társadalomban a cigányság és a magyarság között. Hosszú évek óta tartó önzetlen és kiemelkedő munkája elismeréséül idén ő vehette át az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az Év Önkéntese díját, amelyhez szívből gratulálunk!

 

Hogyan kezdődött a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület tíz éve íródó története?

A Katolikus Karitász keretein belül, roma és magyar vallási kulturális ágazatként kezdtük meg működésünket. Akkori vezetőnket pedig maga Erdő Péter bíboros úr bízta meg a cigánypasztorációval. Kezdettől fogva abban hiszünk, hogy egymás kultúrájának megismerésével hozhatjuk egymáshoz közelebb a cigányságot és a magyarságot, ezért azóta is az az egyik fő célkitűzésünk, hogy bemutassuk a Kispesten élő cigány családokat a nem cigány családoknak, hogy megismertessük egymás vallási, kulturális hagyományait, ételeit, szokásait. Ebben segítségünkre volt Rostás Farkas György író, költő is, aki rendszeresen részt vett a rendezvényeinken, de ő maga is szervezett ebben a témában és ezzel a céllal konferenciákat.

 

Mikor és milyen körülmények között váltak önálló egyesületté? Megmaradt a kapcsolat a Katolikus Karitásszal?

Öt év elteltével alakultunk önálló egyesületté, ezután kiválóan tudtuk folytatni a megkezdett munkát. Természetesen megmaradt és kiváló a kapcsolat a Karitásszal, és minden olyan szervezettel, amelyekkel korábban együtt dolgoztunk. Emellett folyamatosan keressük a kapcsolatot és az együttműködési lehetőségeket minden olyan egyesülettel, személlyel, akik hasonló célokért dolgoznak. A vallási gyökereinket is megőriztük, továbbra is az ökumenikus, kulturális programokon keresztül szeretnénk megszólítani a társadalmat.

 

Gazdag és mozgalmas első tíz évnek hangzik, mindez kicsúcsosodott a születésnapi rendezvényükön is?

Természetesen, szerepet kapott benne a vallási kötődésünk és a kulturális hivatástudatunk is, amely, mondhatni egyesületünk működésének két alappillére. Velünk tartott Hofher József jezsuita szerzetes, a kispesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium vezetője, aki sokat tett a roma fiatalok tanulmányainak elősegítéséért. Vendégül láthattuk a 93 éves Fahidi Évát is, aki holokauszt túlélő és az ezt bemutató A Dolgok Lelke című könyv szerzője. Az ő személyük megtestesíti a mi küldetésünket, amely eddigi és jövőbeni működésünk vezérfonala.

A születésnapi rendezvényük és vele egyesületünk következő fontos vezérmotívuma a tehetséges roma fiatalok bemutatása. Korábban is sok tehetséges ifjú zenészt bemutattunk már, és a mostani gálaműsorról is jó képességű muzsikusok gondoskodtak: ifj. Lakatos Ferenc klasszikus zongoraszólamokkal, ifj. Mohácsi Vilmos klasszikus és jazz gitárdallamokkal kedveskedtek nekünk. Csurkulya József, aki korábban Kispesten élt, szintén jazz tételeket mutatott be, mégpedig cimbalmon. Muzsikált nekünk még Lakatos Ferenc cigányzenekara, Csikós Máté és Lugosi Katalin is, akik szintén kispestiek voltak. Örömmel és büszkeséggel töltött el, hogy velük közösen ünnepelhettük egyesületünk első tíz évét.

 

 

Vallás és kultúra - ezek az egyesületük vezérfonalai. Más rendezvényeiken ezt miképpen viszik a gyakorlatba? Egyáltalán milyen jellegű programokkal várják az érdeklődőket és mikor lehet találkozni Önökkel?

Valóban ezek számítanak működésünk alapjainak, amelyekkel hidat építünk a cigányság és a magyarság között. De annyival kiegészíteném, hogy arra is törekszünk, hogy ha lehetőségünk van, kispesti kötődésű programokat szervezzünk. Ilyenek például azok a muzsikás estek, amikor tehetséges ifjú zenészeket mutatunk be. Ennek kapcsán tervezünk egy helytörténeti kutatást, amellyel a kispesti zenész családokat szeretnénk bemutatni. Emellett igyekszünk segíteni a hátrányos helyzetű fiataloknak: munkahelyekről, pályázatokról, vagy ösztöndíjakról nyújtunk számukra információt. Szeretünk kirándulni is,  közösen megnézni Magyarország egy-egy csodaszép táját.

 

Programjainkra általában havi egy alkalommal kerül sor, minden hónap harmadik péntekén 17 órától a Kispesti Kaszinóban. Legutóbb például kínai kulturális estet tartottunk az ELTE Konfuciusz Intézetével közösen, ahol Magyarországon élő, kultúrájukat, hagyományaikat és szokásaikat bemutató kínai vendégeket fogadtunk. Tartottunk már afrikai zenés folklór estet, a reformáció 500. évfordulója alkalmából Mohácsi Vilmosné Ágnes bibliakutató és Börzsönyi Jánosné református lelkész mutatta be nekünk a reformáció előzményeit, lépéseit, valamint a vallásgyakorlásra kifejtett hatását.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.