2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Járási tapasztalatok

Főoldal>Közülünk>Járási tapasztalatok
 
Írta: Pászti András
2013. február 13. 14:22
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megkezdte működését a XIX. Kerületi Hivatal az újév első napján. Arról, hogy mindez milyen változásokat és előnyöket hozott a kispestiek számára, dr. Kovács Bencét, a kerületi hivatal vezetőjét kérdeztük.

 

Január 1-én megkezdték működésüket a járási hivatalok. A kispestiek számára pontosan milyen változásokat hozott az új rendszer?

A kispestiek a kerületi járási hivatalnak köszönhetően az eddiginél lényegesen több ügyet tudnak elintézni a kerületen belül. A járási rendszer az egyablakos ügyintézés alapja, ami azt jelenti, hogy az állampolgárok egyetlen helyen tudják majd intézni hivatalos ügyeik nagy részét. 2013 végére ez mintegy 2500 különböző ügytípust jelent. Kerületünkben a járási hivatal a Városháza épületében található, így a kispestiek lényegében az eddig megszokott helyen tudnak majd a korábbinál jóval több ügyet intézni. A Kossuth Lajos utca felől megközelíthető járási hivatal helyiségeit felújítás után vehették birtokba az állampolgárok és a dolgozók, így szép, kulturált környezet fogadja őket. Az önkormányzat ügyfélszolgálata és az okmányiroda továbbra is az eddigi helyén működik majd, bár az utóbbi ez évtől hivatalosan a járási hivatalhoz tartozik.

 

 

dr. Kovács Bence: Országos szinten olcsóbb és hatékonyabb lesz az új rendszer.

 

Milyen ügyekkel kell majd ezután a járási hivatalhoz fordulni?

A járási hivatal az államigazgatási és az önkormányzati feladatok szétválasztásaérdekében kizárólag államigazgatási ügyeket veszi át. Az önkormányzatnál csak azok az ügyek maradnak, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy nincs országosan egységes szabályozás, például a helyi adók, a birtokvédelem vagy a hagyatéki eljárások ügye.

 

Miért volt szükség a járási hivatalok létrehozására?

Eddig nem volt rend a feladatelosztásban az állam és az önkormányzatok között. Az elmúlt években az állam egyre több feladatot, terhet rakott a települések vállára, de a szükséges pénzt nem biztosította mindehhez. Ez a sok településen súlyos eladósodáshoz, néhol bedőléshez vezetett. A járási hivatalok most olyan államigazgatási feladatokat vesznek át a jegyzőktől, amelyeket az állam az elmúlt húsz évben „kényelmi szempontok” miatt oda telepített. A járási hivataloknak köszönhetően viszont minden a helyére kerül a közigazgatásban.

 

Létrejött egy új hivatal. Nem lesz ettől drágább és bürokratikusabb a közigazgatási rendszer?

Országos szinten mindenképp olcsóbb és hatékonyabb lesz az új rendszer, hiszen nem kell majd’ 3200 településen külön apparátust fenntartani az államigazgatási feladatokra, mert azokat a 23 fővárosi és 175 vidéki járási hivatal elvégzi. Ráadásul vidéken korábban számos üggyel csak a megyeszékhelyeken foglalkoztak, mostantól viszont a járási hivatalokban is lehet intézkedni, ami sokaknak kevesebb utazással jár majd. Mivel a főváros minden kerületének van külön járási hivatala, ezért ezek az előnyök nálunk kevésbé érzékelhetők, de az igen, hogy az eddiginél többfajta ügytípus elintézhető a kerületen belül, és az önkormányzati bürokrácia költsége nálunk is csökken.

 

Több helyről lehetett kisebb fennakadásokról hallani január elején. Kispesten mik az eddigi tapasztalatok?

Nálunk zökkenőmentesen indult az év. Nagyon odafigyeltem arra, hogy minden munkatársamhoz eljussanak a szükséges információk, ne legyen fejetlenség. Az is óriási előny, hogy a kerületi hivatal feladatait Kispesten ugyanazok látják el, mint eddig, így jól ismerik a folyó ügyeket. Alpolgármesterként én is alaposan átláttam azokat a munkákat, amiket mostantól a járási hivatal végez. Szerintem mindenképp pozitívum, hogy nem külsősök foglalkoznak ezután sem a kispestiek ügyeivel.

 

A járási hivatalhoz átkerülő alkalmazottak bére nem változik?

Minden, a polgármesteri hivataltól a járási hivatalhoz átkerülő tisztségviselőnek garantálja a kormány az eddigi bérét. Annyi a különbség csupán, hogy január 1-től nem az önkormányzattól, hanem az államtól kapják a fizetésüket.

 

Az új pozícióhoz le kell mondania az alpolgármesterségről. Milyennek értékeli a városatyaként eltöltött több mint két évet?

Egyrészről sajnálom, hogy abba kell hagynom a városházi munkát, másrészt viszont örülök az új feladattal járó kihívásnak. Az EU-s fejlesztések felügyeletéért és irányításáért felelősalpolgármesterként természetesen arra vagyok a legbüszkébb, hogy összesen több százmillió forint uniós támogatást tudtunk szerezni Kispest számára. A Deák Gimnáziumban, az Arany Óvodában vagy az uszodában történő fejlesztésekhez szükséges források megszerzése mindenképp siker.  Járási hivatalvezetőként is a kispestiek érdekeit fogom nézni, és bízom az eddigiek hasonló sikerekben.

 

 

A Kerületi Hivatalhoz kerülő legfőbb ügyek:

  • okmányiroda
  • gyámügy és gyermekvédelem
  • egyes szociális igazgatási ügyek
  • családtámogatás
  • kommunális és állategészségügyi hatáskörök
  • egyéni vállalkozói igazolvány engedélyezése
  • helyi védelmi bizottságok vezetése
  • szabálysértési feladatok 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala XIX. Kerületi Hivatal

1195 Budapest, Városház tér 18-20., a Polgármesteri hivatal C épületében található.

Bejárat a Kossuth Lajos utca felől. Az Okmányiroda az Árpád utcából közelíthető meg.

Nyitva tartás:

hétfő                    8:00-17:30; 17:30-20:00 (interneten keresztül történt időpont foglalás alapján)*

szerda                  8:00-16:00; 16:00-20:00 (interneten keresztül történt időpont foglalás alapján)

csütörtök            8:00-16:00; 16:00-20:00 (interneten keresztül történt időpont foglalás alapján)

péntek                 8:00-11:30; 11:30-20:00 (interneten keresztül történt időpont foglalás alapján)

 

ebédidő: 12:00-12:30

 

*az interneten keresztül történő foglalás alapján lehet a rendes nyitvatartási időn kívül este 20:00-ig ügyfélként megjelenni az okmányirodába, ebben az időszakban azonban csak bankkártyás fizetésre van lehetőség

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.