2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jókai Anna, Kispest díszpolgára kapta az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését

Főoldal>Közülünk>Jókai Anna, Kispest díszpolgára kapta az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését
 
Írta: Pászti András
2013. augusztus 29. 21:03
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Jókai Anna Kossuth-díjas író, Kispest díszpolgára vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését a testület elnökségének döntése értelmében csütörtökön Budapesten. Az elismerést Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, a testület főtitkára adta át. (MTI)

Az Emberi Méltóság Tanácsa az Emberi Méltóságért elnevezésű kitüntetéssel ismeri el azoknak a személyiségeknek az életművét, akik sokat tettek az emberi jogokért és példát mutatnak a jövő nemzedéke számára.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte: nem véletlen Jókai Anna műveinek népszerűsége, és az sem, hogy pártállástól függetlenül mindenki tiszteli őt. Megjegyezte, Jókai Anna "az én szívemben a legnagyobb magyar író", akinek élete azt példázza, hogy "az igazság szeretet nélkül csupán sebet ejt, de a szeretet igazság nélkül tévútra visz".

 

Rámutatott: Jókai Anna műveiben a nemzeti öntudat ébren tartása nem a más nemzetek rovására történő boldogulást jelenti, hanem a magyarság emelkedése miatt fontos. Kitért arra: a mai magyar társadalom keresi önmagát, azokat a példaképeket, akikhez igazodni lehet, Jókai Anna pedig kiváló igazodási pontot jelent.

 

Lomnici Zoltán elmondta, hogy a kitüntetést eddig Törőcsik Mari színművész, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kányádi Sándor író, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Tőkés László volt Királyhágó-melléki református püspök, EP-képviselő és a 101 esztendős felvidéki tanítónő, Tamás Ilonka kapta meg, akit Szlovákiában megfosztottak szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart.

 

Jókai Anna (MTI Foto: Marjai János)

 

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, a Emberi Méltóság Tanácsa kuratóriumának tagja laudációjában rámutatott: a "mindig újrakezdő, meg nem alkuvó" író pályafutása során kimondta és leírta mindazt, amit senki nem mert. Megemlítette a Mindhalálig és a Ne féljetek! című regényeit, és azt, hogy utóbbit a terapeuták ma is alapműként tartják számon még akkor is, ha nem pszichológiai írás.

Jókai Anna köszönő beszédében hangsúlyozta, hogy "változatos és zivataros körülmények között" lett íróvá. Utalt arra, hogy nincs ma olyan ember, akit valaha ne aláztak volna meg és ne kellett volna elszenvednie "egy pöffeszkedő világ rúgásait", ami "nem múlik el az ember életéből".

 

Szólt arról, hogy korábban megfogadta, soha nem lesz rátarti, és nem lesz büszke arra, amit elért, de örül neki, hogy vannak olyan értékek, amelyeket továbbadhat másoknak. Az igazi méltóság az, ha "azzal a bizonyos legkisebbel közülünk úgy tudunk bánni, mintha a legnagyobb lenne" - utalt Jézus egyik példázatára.

Szunai Miklós terveikről szólva elmondta, hogy jövőre a környező országokban, ahol magyarok laknak, szeretnének székelykapukat állítani az első világháború kezdetének 100. évfordulóján.

 

A díjazottnak Tőkés László és Kozma Imre levélben gratulált, amelyet az ünnepségen felolvastak.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.