2019. május 22., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
szeptember (25)
augusztus (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ki fizet a vihar által okozott károkért?

Főoldal>Közérdekű>Ki fizet a vihar által okozott károkért?
 
Írta: Szerk.
2017. október 30. 16:48
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Végigsöpört tegnap az országon a Nárcisz elnevezésű orkán, kidőlt fákat, kitört ablakokat és megrongálódott tetőket hagyva maga után. Sajnos nagyon sok helyen okozott károkat, így hát nem árt tudni, hogy a biztosítónk mit fizet és mit nem, ha egyáltalán kötöttünk biztosítást.

Nárcisz semmit sem hagyott épen és szárazon. A vasárnap lecsapó vihar 130 km/h-s sebességgel egy teljes napon át tombolt az országban. Az első sokk után mindenkiben felmerül a kérdés, vajon hogyan, és miből fizeti ki az okozott károkat. Szerencsések vagyunk, ha kötöttünk biztosítást, de nem árt tudni, hogy van olyan helyzet, amikor nem a biztosítótársaság kötelessége megtéríteni a kárt.

Ha az autónkra vagy házunkra dőlt egy fa, akkor ki kell deríteni, hogy egészséges volt-e a fa vagy sem. Ha igen, akkor ez úgynevezett „vis major” eset, azaz nem lehetett előre számítani rá, így a saját biztosítónkhoz kell fordulni. Ha a fa korhadt vagy beteg volt, akkor a tulajdonos felel az okozott kárért. Ha a saját fánk okozta a kárt, akkor sajnos a felelősség a miénk.

Budapesten, a közterületen lévő fák egy része a Főkert, egy része az önkormányzatok tulajdonában van. Célszerű először a Főkert 06/20/240-4456-os telefonszámát hívni, nagy eséllyel ők a tulajdonosok, így a kárügyintézést is náluk kell kezdeményezni. Ha mellékúton történik baleset - ahol nincs tömegközlekedés - akkor a helyi önkormányzathoz kell fordulni.

Ha a kertünkben lévő fa okozott kárt, akkor a lakásbiztosításunk terhére fizetnek - ha van. Ha ugyanezt teszi a szomszéd fája, annak egy ága, akkor a szomszéd vagy a biztosítója fog fizetni.

Ha egy tetőről lepotyogó cserép okozta a kárt, itt is a tulajdonos felel. Szerencsés esetben van a háznak felelősségbiztosítása és a biztosító állja a kárt. Ha nincs biztosítás, akkor a magánszemély felel a kárért. Fontos, hogy készítsünk fotókat a helyszínen, hogy utólag is bizonyítható legyen mi történt, például, hogy milyen állapotban volt a fa vagy akár a tetőszerkezet. Célszerű a fából eltenni egy ágat, hogy utólag is vizsgálható legyen. Természetesen minden káreseményt ki kell vizsgáltatni, hiszen minden eset egyedi.

 

Forrás: vezess.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.