2021. október 19., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kisvállalkozóknak teher, Kránitznak 5 milliós kifizetés

Főoldal>Közélet>Kisvállalkozóknak teher, Kránitznak 5 milliós kifizetés
 
Írta: Szerk.
2021. április 21. 13:38
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Támogatás helyett 27 százalékos teherrel sújtja a városvezetés azokat a kisvállalkozásokat, amelyek nem tagjai az áfa körnek, így nem tudják visszaigényelni azt. A vagyonkezelő helyett ugyanis már az a Gazdasági Ellátó Szervezet számlázza ki az önkormányzati helyiségek, földterületek bérleti díját, amelyik csak áfás számlát tud kiállítani. Ennek a szervezetnek lett igazgatóhelyettese Kránitz Krisztián korábbi vagyonkezelő igazgató, aki viszont öt millió forintos „lelépési” pénzzel távozott vagyonkezelői posztjáról. Úgy tűnik: Kránitz kifizetésére van pénz, a vállalkozók segítésére nincs.

- Kránitz Krisztián volt vagyonkezelő igazgató újabb megmentésének a kispesti kisvállalkozók estek áldozatul – írta közösségi oldalán Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője. A kormánypárti képviselő emlékeztetett: jó ideje többféle variáció is járt már a képviselő-testület előtt az önkormányzati vagyonkezelő és cégstruktúra átalakításáról, mégis, tavaly év végén a kispesti DK-s alpolgármester javaslatára a vagyonkezelőt beolvasztották a Gazdasági Ellátó Szervezetbe, amely így átvette az önkormányzati lakások és üzlethelyiségek kezelését is.

 

- Ennek az igazgatóhelyettese lett Kránitz Krisztián korábbi vagyonkezelő (VAMÜSZ) igazgató. Ez a szervezet azonban csak áfás számlát tud kiállítani az üzlethelyiségek és földterületek bérlői számára, így tulajdonképpen 27 százalékkal emelkedett az önkormányzati helyiségek bérleti díja azon kispesti kisvállalkozók számára, akik nem tagjai az áfa körnek, így nem jogosultak visszaigényelni azt. Mindezt a koronavírus kellős közepén – magyarázta Dódity Gabriella. E döntés következtében rengeteg vállalkozó 27 százalékkal, azaz bérleti díjának több mint a negyedével fizet majd többet a GESZ-nek. 

 

Fehér István, Kossuth téri piac zöldségese a kereskedők nevében a Pesti Tv-nek azt mondta: a piaci vállalkozóknak a kilencven százaléka nem áfakörös, ami azt jelenti a kereskedőknek mélyen zsebbe kell nyúlni, hogy kifizessék a 27 százalékos áfát, amit vissza sem igényelhetnek. A zöldséges sori kereskedők levelet is írtak minderről a városvezetésnek, akik válaszukban azt írták: sajnálják, a pandémia a gazdaság összes szereplőjét sújtja, idén még biztos a GESZ az ÁFA körbe fog tartozni. Tehát, nem tehetnek semmit, el kell fogadni a 27 százalékos kiadásnövekedést. 

 

Dódity Gabriella kiemelte: az ügy kapcsán több tucat kérdést tett fel a baloldali városvezetésnek, köztük azt, mérlegelték-e az átalakítás előtt, hogy ez több kisvállalkozót is hátrányosan érinthet, és készülnek-e valamiféle segítséggel, kompenzációval azok számára, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak a koronavírus idején. Válaszuk szerint „jelenleg még folyamatban van a pontos számszerűsítése az áfa fizetés hatásának, az esetleges kompenzáció lehetőségének.” 

 

- Így sikerült tehát az újabb Kránitz-megmentő akció, ami nem az első. Emlékezetes ugyanis, a Lackner-féle hangfelvételeken Mr. Negyven Százaléknak nevezett Kránitz Krisztián vagyonkezelő menesztéséről még 2019 végén döntött a képviselő-testület, de a baloldal nem hajtotta végre azt. Később Kránitz azonnali hatályú menesztéséről szavaztunk: akkor is a baloldali szavazatok mentették meg őt. Kránitznak idén februárban lejárt volna a vagyonkezelő igazgatói megbízatása, ezért decemberben DK-s javaslatra egyszerűen a GESZ vezetőségébe mentették át őt – foglalta össze a kormánypárti frakció vezetője. Dódity Gabriella hozzátette: a Lackner-féle hangfelvételeken Mr. Negyven Százaléknak nevezett Kránitzról köztudott, hogy Burány Sándor országgyűlési képviselő embere, így módfelett érdekes ez az új DK-val közösen véghezvitt mentőakció. Közösségi oldalán azt is írta, kíváncsi lenne arra, vajon mit szól mindehhez az országgyűlési képviselői babérokra törő DK-s Arató Gergely. 

 

Pap Sándor Fideszes választókerületi elnök, kőbányai önkormányzati tanácsnok a Pesti TV-ben úgy kommentálta a hírt: gyakorló önkormányzati vezetőként döbbenetes számára az a felelőtlenség, amellyel a kispesti önkormányzat eljárt ebben az ügyben. A hirtelen összetákolt, átgondolatlan megmentési akcióban szerették volna megtartani Kránitzot vezetői pozícióban, ez épp a legsérülékenyebb kispesti vállalkozók számára okozott terhet, ami elfogadhatatlan.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.