2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.5dbcc4dee9ca.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.13cbff7b5b8d.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.d9791d2bf8ea.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.7b4ff2c0d689.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.8f8854c44e4a.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.3c07de924b86.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.2da4c7367d9d.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.390ad1d14955.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.c71d844deda4.jpg]

Kormányzati támogatással korszerűsítik a Reménység Iskolát

Főoldal>Közérdekű>Kormányzati támogatással korszerűsítik a Reménység Iskolát
 
Írta: Szerk.
2020. június 02. 15:42
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Épületenergetikai fejlesztések keretében új nyílászárókat és korszerű szigetelést kap a Reménység Katolikus Általános Iskola a kormány által létrehozott 4 milliárd forintos keretösszegű pályázati beruházás során.

Újabb kormányzati fejlesztési forrást kap a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola, amely keretében 86 millió forintos épületenergetikai fejlesztések valósulnak meg az intézményben. A kormány a több mint 4 milliárdos keretösszegű Széchenyi 2020 keretében 21 egyházi intézményt részesít ilyen célú vissza nem térítendő fejlesztési forrásban 50-300 millió forint értékben.

 

A program során folytatódik az évről-évre egyre szépülő Reménység Iskola megújulása: kicserélik az elöregedett nyílászárókat új, gazdaságos darabokra, korszerű szigetelést kap az épület homlokzata.

 

A kormány komoly klímavédelmi vállalást tett

– Vállaljuk, hogy Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá tesszük – hangsúlyozta beszédében Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese. Úgy fogalmazott, hogy a kormány továbbra is úgy gondolja, a jövő magyar, high-tech és zöld. Schanda Tamás emlékeztetett arra, hogy Magyarország eddig is komoly erőfeszítéseket tett a környezet, és a teremtett világ védelméért, ezt bizonyítja, hogy azon 21 ország közé tartozik, ahol úgy nőtt 1990 óta a bruttó hazai termék (GDP), hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás is csökkent. – Az eddigi eredményeket a jelen statisztikái is alátámasztják, hiszen ma Magyarországon az egy főre szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal alacsonyabb, mint a környezetvédelem élharcosának tekintet Németországban, de Ausztriánál, vagy Hollandiánál is jobb eredményeket tudunk felmutatni – mondta.

 

A miniszterhelyettes szerint a jövőben a természet- és környezetvédelem során négy szempontot kell középpontba állítani: először is a klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit elsősorban a klímarongálókkal, azaz a jelentős szennyezést kibocsátó országokkal és nagyvállalatokkal kell megfizettetni és nem az emberekkel. Másrészt e folyamat során a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak nem növekedhetnek. Harmadrészt atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, a kormány ezért is valósítja meg a Paks II. beruházást. Negyedszer pedig nem szabad megengedni, hogy az Európai Unió hazánk és a térség más országainak rovására foglalkozzon a klímavédelemmel.

 

Az egyházak óvják és továbbadják a teremtett világ védelmének értékeit

– Egyházaik már régóta komoly munkát végeznek a teremtett világ védelmében – mutatott rá Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az egyházak évszázadok óta kiemelik tanításaikban a teremtett világ értékeinek megóvását, és ezt az értékrendet adják tovább az általuk működtetett iskolákban is, mint amilyen a Reménység Katolikus Általános iskola is. Soltész Miklós kiemelte, hogy a mostanihoz hasonló, a kormány által támogatott épületenergetikai fejlesztésekkel is komolyan hozzájárulnak az egyházak a teremtett világ védelméhez.

 

A klímavédelem, a természetvédelem sokkal több, mint egy politikai szlogen, és e téma komolyságánál fogva is többet érdemel, mint hogy politikai hisztéria tárgya legyen – hangsúlyozta. Éppen ezért sokkal inkább cselekedni kell, például a mostanihoz hasonló fejlesztéseket megvalósítani – tette hozzá.

 

Közel 20 milliárd forintos kormányzati fejlesztés valósult meg Kispesten

– Ez a mostani beruházás is egy befektetés a jövőbe, hiszen azon túlmenően, hogy környezetvédelmi fejlesztést valósít meg az intézményben, az itt tanuló diákok szemléletét is formálhatja – mondta dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Kispest és Kőbánya választókerületi elnöke.

 

Dr. György István rámutatott, hogy az utóbbi években számtalan komoly kormányzati fejlesztés zajlott és zajlik Kispesten, hiszen jelenleg is folyik egy felújítás a Kispesti Pannónia Általános Iskolában a sportági szakszövetséggel együttműködve megújul a tornaterem. De korábban is megvalósultak jelentős fejlesztések kormányzati támogatással, amelyek közül többért Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is sokat tett – emlékeztetett dr. György István. Ilyen például a Vass Lajos Általános Iskola udvarán a kormány három milliárd forintos „Rekortán pálya fejlesztési programja” részeként 24,5 millió forintból megvalósult rekortán kézilabdapálya.

 

 

Szintén épületenergetikai fejlesztések valósultak meg 52 millió forintos kormányzati támogatással a Gyöngykagyló Óvodában, ahol napelemes rendszert építettek ki – hozott példaként egy másik kispesti zöldberuházást dr. György István. Emlékeztetett, 2013 óta mintegy 20 millárd forint értékben valósultak meg állami fejlesztések Kispesten.

 

Folyamatosan fejlődött a Reménység Iskola

 

 

 

 

Az elmúlt években jelentős felújítási beruházások valósultak meg a Reménység Iskolában egyházmegyei, fenntartói forrásból, kormányzati támogatással. 2017-2018-ban átépítették, kibővítették az ebédlőt, konyhát, megújult az iskola belső tere, tornaszobát alakítottak ki, egy helyre csoportosultak az irodák, tanári, és porta helyiség is létesült. 2018-2019-ben az épület részlegesen új szintet kapott, így öt tanteremmel bővült az iskola.

 

Mi a küldetése egy katolikus iskolának?

Minden iskola elsődleges feladata a gyermekek oktatása, nevelése és szocializációja, iskolánk azonban nem egy világnézetileg semleges oktatási intézmény, hanem katolikus iskola: így ennek megfelelő értékrend határozza meg mindennapjainkat – mondta korábban lapunknak Géczy Árpád igazgató. Helye van az imának, más intézményekhez hasonlóan a hittan óráknak is, de az egyéb tanórákon is próbálunk kapcsolódni a krisztusi példához – tette hozzá.

 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a természetismeret kapcsán nem környezet-, vagy természetvédelemről beszélünk, hanem a teremtés védelméről, de a magyar órákon egy-egy verssel, vagy irodalmi művel kapcsolatban – ha van ilyen – felhívjuk a figyelmet a Jóistennel való kapcsolat megjelenésére is – hozott példákat az igazgató. De a legfontosabb az a példamutatás, amelyet igyekszünk megvalósítani a gyermekek között hogy a mi életünk egyértelműen Krisztushoz kapcsolódik. Ezzel a személyes példával szeretnénk a gyermekek és a szülők előtt is Krisztusra rámutatni – hívta fel a figyelmet.

 

Ugyanakkor nem csak katolikus családok gyermekei előtt áll nyitva az ajtónk, hiszen iskolánkban erős ökumenikus hagyományt ápolunk, mivel a kezdeti évtizedekben is – mielőtt 2012-ben átvette volna az intézményt a katolikus egyház – ökumenikus alapítványi iskolaként működött az intézmény – mutatott rá Géczy Árpád. A havi egy hétköznapi tagozati szentmise helyett az evangélikus, református, vagy baptista gyermekek a saját vallásuk istentiszteletére mehetnek, noha vannak olyan alkalmak is – például az évnyitó, az évzáró, a lelki nap, vagy a hétköznapokra szervezett osztálymise –, amikor mindannyian katolikus szentmisén veszünk részt. Viszont a vallásukat nem gyakorló családok gyermekeit is szívesen látjuk, hiszen az ilyen családoknak is fontos lehet az a határozott világnézeti és erkölcsi háttér, amit iskolánk képvisel – tette hozzá az igazgató.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.