2021. március 02., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
november (6)
október (5)
szeptember (9)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Lakáskáosz Kispesten

Főoldal>Közérdekű>Lakáskáosz Kispesten
 
Írta: Szerk.
2019. január 22. 09:31
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hónapok óta egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot a kispesti lakásállomány körül. Hiába
kérték ki a képviselők a pontos adatokat: a kapott számok nem egyeznek sem a Gajda Péter (MSZP)
polgármester által mondottakkal, sem a lakásügyi bizottságon elhangzott számokkal. De vajon hol az
igazság? És vajon ennek köszönhető, hogy annyian várnak lakásra, és annyi rászorulónak nem segít a
baloldali városvezetés évről évre?
Bizonyára mindenki emlékszik a tavalyi évben az autista, súlyos beteg fiát egyedül nevelő Szlavkovszki Magdolna esetére, akivel az RTL Klub készített először riportot, mivel hiába kért segítséget az önkormányzattól, nem kapott, pedig az albérletet, amelyben korábban laktak eladták, és félő volt, hogy az utcára kerül súlyos beteg fiával, aki egyébként sajnálatos módon tavaly év végén elhunyt.
Gajda Péter az RTL klubnak küldött akkori, szeptemberi nyilatkozatában azt írta: Kispesten 458 szociális bérlakás
van, és nem rendelkezik olyan szabad ingatlannal, amelyet kiutalhatna. 11 soron kívüli igény van náluk. Holott a tévéstáb egyből kettő üresen álló önkormányzati lakást is talált a Corvin körúton, miután a riportot látva egy
gondnok felháborodottan kereste fel őket, hogy náluk lenne lakás. Az egyikből nem sokkal korábban költözött ki az évek óta ott élő bérlő, a másikba pedig be sem költözött az, aki megkapta az önkormányzattól, a postaládából folynak ki a VAMÜSZ felszólító levelei. Még ha jogi folyamatok is vannak a háttérben, az évek óta kallódó lakás módfelett érdekes.
Káosz a lakások körül
A Fidesz-KDNP frakció képviselői ezt követően kérték ki az önkormányzattól a lakásállományra vonatkozó adatokat, de közben kiderült, hogy a 2016-os Lakáskoncepció 781 ingatlant említ, beleértve a komfortos, félkomfortos, összkomfortos és komfort nélkülieket is, valamint 11 szükség-, és 28 bontandó lakásról ír, vagyis csaknem 250 ingatlan is, sorsa jelenleg ismeretlen. Kiderült például az is, hogy van olyan lakás, amelyik 7 évig állt üresen az állapota miatt, de nem újították fel, végül az eladás mellett döntöttek. Holott a lakás minden bizonnyal óriási segítség lenne akár egy többgyermekes családnak is, de mindenképpen beköltözhetett volna aközül a 11 család közül valaki, akinek Gajda Péter tájékoztatása szerint soron kívüli igénye van bent az önkormányzatnál.
Gajda Péter egyébként az eset után az ATV-ben már csak 450 lakásról beszélt, és azt mondta, hogy évente 10-15 lakást tudnak megpályáztatni. Csak az nem derült ki, hogy kinek, mert szociális lakáspályázat nem volt minden évben, a soron kívüli igények pedig gyűlnek nála, miközben sokakat elutasítanak.
Turányiné Lakatos Edit, a Vagyongazdálkodási Csoport vezetője a Szociális és lakásügyi bizottság novemberi ülésén azt mondta, hogy 595 főbérlője van az önkormányzatnak, velük lakásbérleti szerződésük van. Körülbelül 140 lakás költségelven bérbe van adva, egy pici lakás van, amit még 2014-ben pályáztattak, a többi szociális lakás, ez 360 körül van. A bizottsági jegyzőkönyv szerint a lakásállomány 705 és 710 között van jelenleg. 25-26 szolgálati lakás van, 10 lakásra a BRFK-nak és a Katasztrófavédelemnek van bérletkijelölési joga, és van 15-17 olyan lakás, ahol még a régi jogszabályok alapján valamilyen szervnek van bérlő kijelölési joga, honvédség, büntetés-végrehajtás, ORFK.
 
Felemás lakáskoncepció
Annak érdekében, hogy a lakáshelyzetet rendbe tegyék, és az önkormányzati vagyont is megóvják, Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok még 2015. elején előterjesztést készített, hogy alkossák
meg Kispest lakáskoncepcióját. Az azóta eltelt időszakban a Gajda Péter vezette önkormányzat készített egy
30 oldalas tanulmányt, amelyre ráírták, hogy „Lakáskoncepció”. Kiderült azonban, hogy az akkori 800 lakásból csak alig néhányat mértek fel. Ezért Dódity Gabriella a 2016. júniusi testületi ülésen – ahol szóba került a lakáskoncepció – elmondta: örül, hogy javaslatára megindult a gondolkozás, és köszöni mindenkinek az eddig elvégzett munkát, de úgy véli, valós koncepciót csak a helyzet alapos felmérése és ismerete után lehet készíteni. Az elmúlt hónapok is mutatják, valóban óriási szükség lenne egy átfogó és részletes koncepcióra, nem utolsó sorban egy olyan valós képre, amely alapján a képviselők számára is átlátható lenne, hogy hány lakása van az önkormányzatnak és ebből pontosan mennyi, és milyen módon van kiadva, esetleg per alatt, és hány áll üresen.
 
Fotó: archiv
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.