2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Még mindig nem oldották meg a közterületi rendzavarás problémáját

Főoldal>Közérdekű>Még mindig nem oldották meg a közterületi rendzavarás problémáját
 
Írta: Szerk.
2019. április 09. 16:58
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ugyan rendelet tiltja Kispesten is a közterületi alkoholfogyasztást, a szemetelést pedig magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek minősíti, az ezért járó szankciók kiszabása, és a rendelet betartatása a Kispesti Rendészeti Központ feladata. A jó idő beköszöntével azonban ismét egyre több kispesti téren isznak, szemetelnek.

Régóta okoz fejtörést a kispestieknek a kerület több pontján a közterületi alkoholfogyasztás, szemetelés, vagy rendzavarás annak ellenére is, hogy Kispestnek van erre vonatkozó tiltó rendelete, és működik a többek között ennek betartatására is létrehozott Kispesti Rendészeti Központ (KRK). Erre a problémára hívta fel újból a figyelmet Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok a közösségi oldalán.

 

 

– Számos megkeresést kapok, amelyben jelzik a problémát, és segítséget kérnek a parkokban, közösségi tereken uralkodó állapotok miatt – mondta lapunknak Dódity Gabriella, aki hozzátette: elvárható, hogy mindenki kulturáltan viselkedjen közterületen. Nem hagyhatóak figyelmen kívül azoknak a jogai sem, akik rendeltetésszerűen szeretnék használni Kispest közterületeit, akik leülnének egy padra beszélgetni. Részükről jogos elvárás, hogy azt ne mások piszkában, hátrahagyott szemetében tudják csak megtenni. Ennek érdekében javasoltam a 2014-es polgármesteri programomban, hogy külön figyelmet kell fordítanunk a közterületen történő szabálysértések visszaszorítására, különösen a közterületi alkoholfogyasztás és illegális szemételhelyezés visszaszorítására – tette hozzá. Ez a gondolat meg is jelent a képviselő-testület által megalkotott Közterületi Etikai Kódexben, amely a közösségi együttélést szabályozza. Ennek viszont, mint minden más jogszabálynak, csak akkor van értelme, ha a közpénzből fenntartott Kispesti Rendészeti Központ be is tartatja azokat, és kiszabja a megfelelő szankciókat a tiltott tevékenységek, például a közterületen történő szemetelés, alkoholfogyasztás és életvitelszerű tartózkodás esetében.

 

– Mindenkit arra buzdítok, hogy ha ilyen visszásságot tapasztalnak közterületen, tegyenek bejelentést a Rendészeti Központnál – hangsúlyozta Dódity Gabriella.

 

Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) közterületi tanácsnok lapunknak elmondta: az elmúlt években többször javasolta, hogy működjön 0-24 órában a rendészeti központ, hiszen a közterület-felügyelőknek, a rendészeknek épp abban a délutáni időszakban jár le a munkaidejük, amikor jellemzően a közterületi alkoholfogyasztók megjelennek a köztereken. A tanácsnok hozzátette: arra sem kapott soha egyértelmű választ, éves szinten mennyiből működik a Rendészeti Központ.

– Azért is kezdeményeztük, hogy külön soron szerepeljen a Rendészeti Központ a költségvetésben, mert így egyrészt átlátható lesz a működés, másrészt egyszerűbb volna célzottan támogatást nyújtani azokon a területeken, ahol hiánnyal küzd a központ, például annak érdekében, hogy éjjel-nappalivá válhasson a szolgálat – mondta Szathury Kolos.

 

 

További anomália is van a Rendészeti Központtal kapcsolatban: információink szerint sokkal vehemensebben foglalkoznak például az önkormányzat által rosszul megoldott parkolási helyzettel küzdő Kossuth téri piac környékén a parkoló autósok megbüntetésével, miközben néhány lépéssel arrébb a téren alkoholt fogyasztók akár a dolgukat is ott végzik el, sok szemetet hátrahagyva maguk után. 

 

Átfogó javaslatcsomagot dolgoz ki a kormány

A kérdés fontosságát a kormány is érzi, ezért átfogó programot dolgoznak ki a szemetelés, és az illegális hulladéklerakás visszaszorítására. Egy most készülő jogszabálytervezet szerint például nem szabálysértés, hanem bűncselekmény lenne a jövőben az illegális hulladék kihelyezés. De a kereskedelmi forgalomban használt túl sok csomagolóanyag is a szemetelés egyik fő okának számít, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye. Egy önkormányzatok részére kiírt 240 millió forintos pályázattal pedig az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolását kívánják elősegíteni.

 

A KRK elérhetőségei:

XIX. Eötvös utca 3-7.

Telefon: 06 (1) 3474-500/459-es mellék.

Email: rendeszet@hivatal.kispest.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.