2020. május 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (10)
március (31)
február (7)
január (5)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
szeptember (23)
augusztus (14)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Mennyire becsülik a Helytörténeti Gyűjteményt?

Főoldal>Közérdekű>Mennyire becsülik a Helytörténeti Gyűjteményt?
 
Írta: Szerk.
2019. március 12. 09:28
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Mennyire becsüli meg Gajda Péter (MSZP) és a baloldali többségű városvezetés Kispest hagyományait? - tehető fel a kérdés, ha szemügyre vesszük, milyen mostoha körülmények között kénytelen működni a Budapesten is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény... Ezzel szemben a szomszédos Kőbányán épp mostanában költöztették kívül-belül megújított, méltó helyszínre a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt.

A helytörténeti gyűjteményeknek talán még nagyobb jelentősége van a mai, felgyorsult világban, amikor az emberek nehezebben kötődnek akár egymáshoz, akár a lakóhelyükhöz – mondta korábban lapunknak Siklós Zsuzsa, a Budapesten is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

 

A Kőbányai Helytörténeti Kiállítás felújított épületének belső udvara.

 

Ezt a gondolatot minden bizonnyal a Kőbányai Önkormányzat is osztja, hiszen a szomszédos kerületben pályáztak és nyertek Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán, és a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt megújult épületbe költöztették a helytörténeti gyűjteményüket.

 

Tekintse meg a méltó helyre költöztetett Kőbányai Helytörténeti Kiállítás képeit. (Forrás: Facebook)

 

Ezzel szemben a Budapest második legnagyobb gyűjteményével rendelkező Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény megbecsülése a baloldali városvezetés részéről finoman szólva is vitatható: az utóbbi években nem láthattuk, hogy Gajda Péter (MSZP) polgármester komoly lépéseket tett volna annak érdekében, hogy méltó helyre költözhessen a kispesti gyűjtemény. Vajon ennyire becsüli az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd többségű baloldali városvezetés Kispest hagyományait is?

 

A Gyűjtemény jelenleg a Vass Lajos Iskola félreeső, a célra a méretei miatt talán kevésbé alkalmas épületében működőik. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok 2017-es önálló képviselői indítványában tett arra kísérletet, hogy az önkormányzat rendezze a Helytörténeti Gyűjtemény sorsát. Az indítványban egy lehetséges megoldásként javasolta azt a Kossuth Lajos utca 8. szám alatti - egyébként műemléki védettségű - ingatlant, amelyben Kispest első polgármesterének szolgálati lakása is található, és amelyet jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) raktárként használ. A fejlesztéspolitikai tanácsnok felvetette, hogy lehetne más ingatlant keresni raktározási célra, miután közösen be is járták a helyszínt a FSZEK, valamint a Fővárosi Önkormányzat illetékeseivel. A baloldali többség persze leszavazta a konkrét javaslatot, valamint a Helytörténeti Gyűjtemény számára méltó helyszín keresést célul kitűző indítványt is. Pedig akár - Kőbányához hasonlóan - Kispest is pályázhatott volna erre a célra is...

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.