2021. október 20., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Mondja el véleményét a Kispestet is érintő vasúti fejlesztésről

Főoldal>Közérdekű>Mondja el véleményét a Kispestet is érintő vasúti fejlesztésről
 
Írta: Szerk.
2021. április 06. 12:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Április 15-ig ön is beleszólhat a lajosmizsei vasútvonal kormányzati fejlesztésébe, amely több tízezer ember mindennapi életére lesz hatással. A beérkezett válaszokat átadják a tervezőknek, hogy ezzel is segítsék a munkájukat. Kispesten két megállót érint majd a beruházás, és két új, Méta utcai és Temesvár utcai megálló létesítéséről is elmondhatjuk a véleményünket, amely Kispest Kertvárost kötné össze a Nyugati pályaudvarral. A fejlesztés előnye lehet a szinteltolásos vasúti átjáró megvalósítása az Üllői úton és az Ady Endre úton is, amelynek köszönhetően megszűnhet majd a sorompónál a sorbanállás.

Indul a két legrosszabb állapotú budapesti elővárosi vasútvonal fejlesztésének tervezése: a Budapest–Veresegyház–Vác és a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon. Az utóbbinál Kispest is érintett két megállóban, Kőbánya-Kispest és Kispest állomásokkal. Április 15-ig ön is beleszólhat a megállók tervezésébe a https://lajosmizseivasut.hu/ honlapon található kérdőív segítségével.

 

A Budapest Fejlesztési Központ szeretné minden környéken élő és vonaton utazó véleményét megismerni, mielőtt megszületnek a részletes döntések az egyes szakaszok, állomások, megállóhelyek és ezek környezetének fejlesztéséről. Felmerült új megállóhelyek építése, akár Kispesten is két új fel-és leszállóhely létesülhet, a Méta és a Temesvár utcáknál, sőt külön szintű közúti átjárókat is kiépíthetnek Kispesten az Üllői útnál és az Ady Endre útnál, további lehetséges helyszínek külön szintű keresztezésekre a XVIII. és XIX. kerületben és Gyálon.

 

 

A két vonal azért is érdekes és felújításra szoruló, ugyanis a fővárosba vezető vasutak közül mostanra már csak ezek maradtak végig egyvágányúak. Egyéb műszaki és utaskényelmi paramétereik is rosszak, mind a két vonal messze potenciálja alatt teljesít. A lajosmizsei vasutat ráadásul eddig még nem is villamosították, a pálya zömén 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, mindössze óránként tudnak vonatokat indítani egy irányba. Fürjes Balázs, a budapesti és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkár egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány agglomerációs közlekedés fejlesztés fő célja, hogy Budapest központjába negyedóránként érkezzenek be vonatok, mert a főváros közlekedési problémái egyértelműen az agglomerációból erednek. A zóna növekvő népessége színvonalas közösségi közlekedés híján zömmel autóval jár a fővárosba, jelenleg három ingázóból kettő személyautóval jön. Ma csúcsidőben Budapest útjain minden harmadik autó az agglomerációból érkezett, és minden második autóval megtett kilométert ezek az autók teszik meg. Ugyanakkor a felmérések szerint gyakorlatilag kétszer ennyien is használnák összességében az elővárosi vasutakat, ha mennyiségben és minőségben javulna a szolgáltatás.

 

Ugyanezt mutatják a már fejlesztett vonalak adatai, a közelmúltban rekonstrukciót kapó esztergomi és székesfehérvári vonalakon lényegében duplájára emelkedett a forgalom. De az utasok az alacsony szolgáltatási színvonal ellenére a kevés veresegyházi és lajosmizsei vonatot is kihasználják ma, sokszor zsúfoltak a szerelvények, a veresegyházi vonalon naponta a jelenlegi körülmények között is mintegy tízezren, a lajosmizsein ötezren utaznak.

 

A Budapest Fejlesztési Központ irányításával elkészített Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia modellezése alapján a felújítást követően a veresegyházi vonalon az eddigihez képest háromszorosára, a lajosmizsein pedig háromszorosára-négyszeresére nőhet az utasszám.

 

 

Milyen konkrét eredmények várhatók a lajosmizsei vonalon?

 

- Sűrűbb, a városi közlekedés járatsűrűségét idéző, negyedórás követés legalább Gyáltól és legfeljebb 30 perces követés Lajosmizse - Dabas felől Budapestre, ehhez kétvágányúsítás szakaszosan

 

- Átszállásmentes közlekedés Kecskemét felé is

 

- Villamosított, környezetkímélő üzem

 

- Jól gyorsuló, kényelmes, korszerű motorvonatok

 

- Új megállók lehetőségének vizsgálata Gyál központjában, további lehetséges új megállók a XVIII. és XIX. kerületben (vizsgálandó helyszín a Paula, az Eke, a Méta és a Temesvár utcáknál)

 

- A beépítettségtől függően 80–120 km/óra sebesség

 

-Felújított, akadálymentesített megállók, állomások

 

- A jelenleginél több P+R autóparkoló, B+R kerékpártároló

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.