2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Néhány tipp a polgárőrségtől: Erre figyelj, ha nem akarsz áldozattá válni

Főoldal>Közülünk>Néhány tipp a polgárőrségtől: Erre figyelj, ha nem akarsz áldozattá válni
 
Írta: Szerk.
2023. december 20. 16:20
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ahol nagy a tömeg, ott a zsebesek is nagy üzemmódban „dolgoznak” –mondta Horváth Zoltán, aki szerint érdemes óvatosnak lenni a nagy bevásárlás idején. A kispesti polgárőrség vezetője téli feladatairól beszélt lapunkak, illetve tippet ad olvasóinknak, hogyan kerüljék el a leggyakrabban előforduló baleseteket.

Köztudott, az Adventi időszak igazi csemege a tolvajoknak, de mégsem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét arra: legyenek körültekintőek még akkor is, ha óriási és hangos a minket körülvevő tömeg, alig van hely ahová pakolhatunk és mindenki egymás hegyén-hátán áll a kígyózó sorokban.

– A decemberi időszakban kezdődik a nagy karácsonyi bevásárlási hullám, ahol a tömegben megszaporodhatnak a lopások. Azt ajánljuk, hogy kísérjük el – főleg idősebb – családtagjainkat bevásárolni és nagyon figyeljünk értékeinkre. Természetesen ebben az időszakban a polgárőrség is kiemelt figyelmet fordít erre, ilyenkor gyakrabban járőrözünk a nagyobb bevásárlóközpontokban, és azok környékén. Ezzel is igyekszünk megelőzni a lopásokat és esetleges más problémákat–mondta lapunknak Horváth Zoltán, aki részletezte azt is, hogy a polgárőrség feladata sokrétű ezen időszakban.

 

A fagy mindenkit próbára tesz az utcán

 

– A decemberi időszakban nagyon oda kell figyelnünk az utcán élő, fedél nélküli embertársainkra – ecsetelte – ugyanis ők nem tudnak védekezni a nagy hideg ellen, könnyen a kihűlés áldozatává válnak. Ilyenkor általában az egyik menhely alapítvánnyal vesszük fel a kapcsolatot, akik a rászorulót elszállítják egy melegedőbe – sorolta a polgárőrség feladatait Zoltán.

 

A decemberi időszakban baleset is több szokott lenni általánosságban

 

– Ez köszönhető a csúszós utaknak, a nem megfelelő sebesség megválasztásának, és a nem megfelelő gumiabroncs használatnak. Ha erre a három tényezőre mindenki megfelelő hangsúlyt fektetne, akkor a balesetek nagyobb része elkerülhető lenne – mutatott rá.

 

Világító füzérek, elektromos és kémény, illetve lakástüzek

 

A karácsonyi időszak beköszöntével minden lakásban előkerülnek a különböző világító füzérek, amik könnyen tüzet okozhatnak.

– A régi fajta fényfüzérek könnyebben zárlatosak lehetnek, ez elmondható a sérült állapotban lévőkről is. Előfordul, hogy túlterhelünk egy konnektort, mert sok elektromos fogyasztót dugunk bele, ami szintén tűzveszélyes. Ne feledkezzünk el a gyertyákról sem, fontos hogy minden éghető anyagot és tárgyat távolítsunk el mellőle, és ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ha elmegyünk otthonról a karácsonyi világításokat húzzuk ki, ezzel is elkerülve az esetleges el ektromos tüzeket. Ez nem kifejezetten a decemberi, hanem inkább a fűtési időszak beköszöntével válik jellemzővé, de ide sorolnám az úgynevezett kémény tüzeket is. Ez olyankor fordul elő kifejezetten, mikor nincs megfelelően karbantartva és takarítva a kémény, és a benne letapadt anyagok lángra kapnak vagy izzani kezdenek. Figyeljünk oda kéményrendszerünk karbantartására és tisztán tartására, lehetőség szerint, még a fűtési szezon előtt nézessük át egy szakemberrel – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán.

 

Télen megsokszorozódik a szénmonoxid mérgezés

 

– Ez is inkább a fűtési szezon jellemzője. Megsokszorozódik a szénmonoxid mérgezéses esetek száma és ilyenkor a tűzoltók sok riasztást kapnak. Akinek nyílt égésterű kazánja van mindenképpen szerezzen be egy szénmonoxid érzékelőt és tartsa is karban azt! Egy 10 ezer forint környéki eszközről beszélünk, ami ha baj van, az életünket mentheti meg, szóval megéri beruházni egyre – javasolta Horváth Zoltán.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.