2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nem sikerült az akadálymentesítés

Főoldal>Közélet>Nem sikerült az akadálymentesítés
 
Írta: Szerk.
2015. január 25. 11:15
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Egy év és számos megpróbáltatás után, széleskörű összefogással költözhetett új lakásba egy kispesti család, akiknek egy sajnálatos baleset következtében akadálymentes otthonra lett szükségük – adtunk hírt január elején. Az örömteli pillanatot beárnyékolja, hogy az önkormányzat egy évig csak romos, lakhatatlan lakásokat ajánlott nekik. Végül előkerült egy olyan, amely másfél millió forintos felújítás után is csak majdnem megfelelő. Persze mindenki boldog, csak nem értjük, ennek miért így kell történnie – írta az eset kapcsán Dódity Gabriella képviselő.

Lépcső a fürdőszoba ajtajánál - kerekesszékkel szinte leküzdhetetlen

 

Januárban végre beköltözhetett új otthonába a Németh család, akik az elmúlt egy évben a poklok poklát járták meg egy sajnálatos baleset és az önkormányzat viselkedése miatt. Földszintes házikóban, szociális bérlakásban éltek, azonban egy munkahelyi baleset mindent megváltoztatott. A férj deréktól lefelé lebénult, és a szűkös, egyszobás lakásban nem fért el kerekesszékével. A speciális ápolási ágyát sem tudták a lakásba bevinni. Felesége nem egyszer fordult az önkormányzathoz segítségért, azonban vagy elhajtották azzal, hogy nincs másik lakás, máskor pedig disznóólnak sem nevezhető, lerobbant, penészes, lakhatatlan bérlakásokat ajánlottak nekik – olvasható Dódity Gabriella, a kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője honlapján.

 

A Németh család és a költözésben segítő kispesti Fidesz-KDNP csapata az új lakásban

 

– Több mint egy éve kísérem figyelemmel és igyekszem segíteni e kedves kispesti család mindennapjait. Számos, lakásnak nem nevezhető ingatlant ajánlott nekik az önkormányzat, amelynek felújítása több millióba került volna. Ha lenne ennyi pénzük, már rég albérletbe mentek volna….Sok megpróbáltatás után tavaly ősszel sikerült találni számukra egy felújítandó, de lakható önkormányzati panellakást – mesélte Dódity Gabriella. – Még a választások előtt a Fidesz-KDNP frakció javaslatára a fejlesztési munkacsoport úgy döntött, 1,5 millió forintért az önkormányzat felújítja és akadálymentesíti a 9. emeleti lakást, hogy elférjen a kerekesszék. Ez azonban a választások után már nem sikerült a legjobban – jegyezte meg a frakcióvezető.

 

Ilyen lakásokat ajánlott eleinte az önkormányzat. Penészes, lepukkant, lakhatatlan. Az helyhatóság a többmilliós felújítást a nehéz helyzetben lévő családokra bízná...

 

A fürdőszoba padlója 10 centivel magasabban van, mint az előszoba, ami kerekesszékkel leküzdhetetlen akadály. Az ajtót kiszélesítették ugyan, de nem eléggé; azon még így is alig tudja beküszködni magát a férj. A fürdőszobát felújították ugyan, de már a beköltözés napján folyt a mosdó alatt a víz; ezt Lazányi Ferenc Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő szerelte meg nekik. A villanykapcsolók is kerekesszékkel elérhetetlen magasságban maradtak. A fürdőszoba kapcsolója például az ajtó mögött van, kerekesszékkel nem csak elérhetetlen magasságban, hanem a falra rányíló ajtó miatt megközelíthetetlen helyen is. A polgármester szerint a rendelkezésre álló pénzből az egyébként szinte üres lakást lomtalanították, az ajtókat is lemázolták, és a villamoshálózatot is felújították - ezeknek azonban szinte nyoma sincs. Ráadásul a repedt wc-csésze is megmaradt, azt elegánsan körbeburkolták, amit most lehet majd újra feltörni…. A család még így is örül az új lakásnak, amelyet igyekeznek saját erőből is lakhatóvá varázsolni. A gerincproblémákkal küszködő, csavarozott gerinccel élő feleség, Andi, maga tapétázott, a festést és burkolást is megoldották saját erőből, hisz ők maguk is tesznek a saját lakhatásukért. A pénzük azonban elfogyott, ezért a kispesti Fidesz-KDNP frakció tagjai költöztették át az új lakásba, mert nem tudták a költöztetést megfizetni.

 

Így sikerült az akadálymentesítés az önkormányzatnak 1,5 millióból: az ajtó rányílik az egyik villanykapcsolóra, a másik pedig elérhetetlen magasságban, a fürdőszobai lépcsőről nem is beszélve. A fürdőben nem szereltek fel kapaszkodót a mozgássérült részére. A polgármester szerint az ajtókat is lemázolták.

 

– Tarthatatlan, hogy az önkormányzat lakásállománya ennyire lepusztult állapotban van. Azt szintén nem tudom elfogadni, hogy egy önhibáján nehéz helyzetbe került családdal így bánjon bárki is. A lakásra megszavazott pénz elköltését sem értem. Egy kerekesszékes családnak átalakított lakásban tíz centis küszöböt építeni legalább olyan felelőtlenség, mint a kapcsolót elérhetetlen magasságban hagyni. Egyik sem pénz, csak emberség kérdése – mondta Dódity Gabriella frakcióvezető, aki levélben fordul az önkormányzat vagyonkezelőjéhez, hogy mire ment el a lakás felújítására és akadálymentesítésére elkülönített 1,5 millió forint.

 

Körbeburkolták a repedt wc-csészét.

 

A problémák ellenére a család nagyon örül az új otthonának, hiszen itt már tud közlekedni a férj, és a speciális ápolási ágya is elfér, amit hónapokon át a szabad ég alatt tároltak az előző lakásuk udvarán – zárta sorait Dódity Gabriella.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.