2019. október 15., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nosztalgikus hangulatban a KultúrCaféban

Főoldal>Kultúra>Nosztalgikus hangulatban a KultúrCaféban
 
Írta: Kroó Zita
2014. szeptember 22. 15:18
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Árnyas kert, kockás abrosz és egy jó fröccs – nyári kulinária”-címmel került újra megrendezésre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) üllői úti könyvtárában a KultúrCafé.

Egy jó fröccs és popácsa társaságában invitálta időutazásra Szántó András az érdeklődőket a FSZEK Üllői úti könyvtárában megrendezett KultúrCaféban, ahol a vendégek az egykori budapesti kockás terítős éttermeket, és azok hangulatát ismerhették meg. Elsőként az 1900-as évek éttermeiről, többek között a Szent Imre Kórház helyén lévő Fészek étteremről majd a Lőpor malomról és a főváros számos halászcsárdájáról esett szó a kultúrdélutánon.

 

A most számos étteremmel, presszóval ellátott Római parton az 1920-as években kezdtek el működni az első éttermek, köztük a Kumibri Szanatórium, ahol a vendégek a kulináris élmények mellett masszíroztathattak, csónakot bérelhettek, úszhattak. A vendéglátásnak nagyobb tisztelete volt akkoriban, ha például indokolt is lett volna a laza öltözet, a pincérek akkor is frakkban szolgáltak fel – mondta Szántó András. Érdekességképen szó esett a Dunakorzón egykoron található buchwald- székekről, melyekre csak azok ülhettek, akik fizettek érte. Majd a Mignon eszpresszó első fonott karos székeit mutatta be az előadó.

 

Az egykori éttermek, presszók hangulatának megidézésében Horváth Kornél zongoraművész játéka adott segítséget.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.