2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ökokör Kispesten a bolygónk jövőjéért!

Főoldal>Közérdekű>Ökokör Kispesten a bolygónk jövőjéért!
 
Írta: Szerk.
2015. április 22. 14:38
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Föld napja alkalmából készítettünk interjút Szabó Hajnalkával, a Kispesti Ökokör vezetőjével. A 8-10 fős foglalkozásokon különböző témakörökön keresztül ismerhetnek meg az érdeklődök olyan információkat, mellyel sokkal tudatosabban tudnak tenni a bolygónk jövőjéért. Hajnalka egy-két hasznos tanáccsal is ellátta olvasóinkat, melyekkel önök is környezettudatosabban élhetik a mindennapjaikat.

 

Mikor fogant meg az Ökokör ötlete?

 

-          Elég régóta foglalkoztat, hogy mivel lehetne jobbá és kevésbé vegyszermentessé tenni az életemet. A Tudatos Vásárlók Egyesületének szoktam olvasni a hírleveleit és a különböző online megjelenéseit. Láttam, hogy egy kétnapos Ökokör vezetői képzést szerveznek és úgy éreztem, hogy akkor itt az alkalom, hogy jobban megismerkedjek a témával. Volt némi szabad kapacitásom és végül 8-10 fővel elindítottam egyet a kerületben.

 

Hogyan zajlik egy-egy ilyen foglakozás?

 

-          Az első alkalommal tájékoztattam az érdeklődőket, hogy honnan-hova fogunk eljutni. Van nyolc téma, amit átbeszélünk, alkalmanként egyet-egyet. Gazdaság, élelmiszer, vegyszer, energia, hulladék, víz, egészség és közlekedés. Minden témakört egy adott témafelelős dolgozz fel és adja át a többieknek. Elmondja, utánanéz illetve a saját életéből osztja meg a tapasztalatait.  A témák végén vannak az úgy nevezett vállalások. Például az energia témakörben van egy pont, miszerint odafigyelek arra, hogy áramtalanítsam azokat az eszközöket, amiket nem használok. Kevesen tudják, hogy ha be van dugva egy eszköz, akkor annak is van egy minimális fogyasztása. Apróságok, de ezzel óvhatjuk a környezetet és pénzt is megtakaríthatunk vele.

 

Ma van a Föld napja! Véleménye szerint milyen apróságokkal tudjuk megóvni a környezetünket a mindennapokban?

 

-            A víz az egy nagyon fontos dolog. Fontos például, hogy tisztálkodásnál ne folyassuk állandóan a vizet. Főzés közben érdemes fedővel főzni, mivel rendkívül sok energiát pazarolhatunk el. A mosószerek nagyon szennyezik a környezetünket. Kijut a természetbe, bejut a talajba és az ivóvízbe és utána rengeteg pénzbe kerül, hogy újra tiszta legyen. Érdemes olyan vegyszereket használunk, amik nem, vagy kevésbé károsak, mint például a mosódió.

 

Milyen tervei vannak a jövőre vonatkozólag az Ökokörnek?

 

-          Ősszel szeretnék indítani egy újabb csoportot. A mostani csapat nagyon jól összerázódott és látszik, hogy tényleg komolyan veszik a körben tanultakat. Többen jelezték, hogy szeretnének a kerületben önkénteskedni a környeztünk megóvása érdekében.

 

Elrettentő érdekességek:

1.       Tudtad-e, hogy közel 500 kg szemetet termel minden magyar évente.

2.       A háztartási hulladék közel 80%-a szemétlerakóban végzi, 6%-át elégetjük, és mindössze 14%-át                          hasznosítjuk újra.

3.       A kukába dobott összes hulladékunk harmada komposztálható szerves anyag.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.