2024. február 23., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ovi-sport pályákat építenének Kispesten

Főoldal>Közérdekű>Ovi-sport pályákat építenének Kispesten
 
Írta: Szerk.
2018. június 21. 14:57
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az egészséges életmódra nevelést, a rendszeres sportot nem lehet elég korán kezdeni. A kormány is arra törekszik az elmúlt években bevezetett egészségvédő intézkedéseivel, hogy a felnövő generáció sokkal egészségtudatosabb, ezáltal egészségesebb legyen. Ezen dolgozik Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok is, aki az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnökével, dr. Molnár Andreával arról tárgyalt, hogy a lehető legtöbb kispesti óvoda udvarára a foci, a kézilabda és a röplabda alapjainak játékos formában történő elsajátításához alkalmas sportpálya épülhessen.

Az Ovi-Foci, Ovi-Sport Program több sportág világszerte sikerrel alkalmazott kispályás rendszeréhez hasonlóan lehetővé teszi, hogy már a 3-6 éves korosztály is intézményesített keretek közt, játékos formában ismerkedhessen meg a sportokkal. Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány alapítója, a legendás aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő volt. Az alapítvány célja, hogy országszerte, illetve a határokon túli magyarlakta településeken a közszféra támogatásával és magántőke bevonásával biztosított legyen a program elindítása. Célja, hogy az óvónőket egy külön oktatás keretén belül felkészítsék arra, hogy szakszerűen, ugyanakkor játékos formában oktathassák ezeket a sportágakat a legkisebbeknek. A 6x12 méteres, multifunkcionális pályákon biztosíthatják a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást labdarúgással, röplabdával és kézilabdával. A pályákat egyébként alkalmassá lehet tenni tenisz vagy tollaslabda oktatásra is, de akár atlétikai kör is kialakítható körülöttük. A szomszédos Kőbányán például már minden óvodában található ilyen pálya, de országszerte is egyre több helyen használhatják az óvodások.

- Javaslatot tettem a városvezetésnek, hogy Kispest vegyen részt a programban, egyúttal írtam az óvodavezetőknek, hogy felmérjem az igényeket. A válaszaikból egyértelműen látszik, hogy van erre igény. Nyertes pályázat esetén önrészt kell vállalnia az önkormányzatnak, de az alapítvány jóvoltából a költségek 70 százalékát TAO-ból fedezik. Bízom benne, hogy minél több kispesti gyereknek lesz lehetősége az Ovi-Sport pályákon játszani és fejlődni – mondta Dódity Gabriella, aki lapunknak azt is elárulta, azért is tartja fontosnak ezt a programot, mert sajnos számos kerületi nevelési intézményben nem megfelelő körülmények között töltik a mindennapjaikat a legkisebbek. Ezzel akkor szembesült, amikor az óvodák és bölcsődék állapotáról szóló, csaknem 60 oldalas összeállításhoz – amelyet Gajda Péter polgármesternek adott át - végigjárta az intézményeket. Sajnos sok helyen azt látta, hogy az udvar balesetveszélyes, feltöredezett a beton, hiányosak a játékok és megfelelő árnyékolók hiányában esőben és napos időben sem tudják kivinni az udvarra a gyerekeket. 

Tekintse meg galériánkat!

 

Az egészséges életmódra ösztönzés

A mindennapos sport elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez, az egészségtudatos életmódot és a rendszeres testmozgást már gyermekkorban el kell kezdeni. A kormány célja is az egészséges életmódra nevelés, ezért vezette be 2012-ben, felmenő rendszerben a mindennapi testnevelés órákat. A 2011-ben bevezetett chips-adó elősegítette, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin. Emellett ellenőrzik a menzák és az iskolai büfék kínálatát is, hogy a fejlődő szervezet minél több egészséges tápanyagot kapjon.

Magyarországon egyébként az 1980-as évek után kezdett növekedni a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Míg 1988-ban a felnőttek 16 százaléka, addig 2014-re már a duplája küzdött jelentős súlyfelesleggel. Egy 2014-es felmérés szerint az elhízott emberek több mint fele, 54 százaléka naponta 10 percet sem szánt testmozgásra. Ráadásul a problémák gyerekkorban kezdődnek. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke 2016-ban arról beszélt, hogy Magyarországon minden ötödik gyerek túlsúlyos, és ezzel sajnos vezetjük az Európai Uniós statisztikát.   

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.