2021. szeptember 20., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Rendhagyó időszaki kiállítás nyílik a „szomszédban”

Főoldal>Kedvcsináló>Rendhagyó időszaki kiállítás nyílik a „szomszédban”
 
Írta: Szerk.
2021. július 13. 14:12
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Noha a tervek szerint majd csak 2026-ban nyitja meg kapuit az új Közlekedési Múzeum Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén, a műemléki védettségű, ikonikus helyszínnel már néhány napon belül elkezdhetnek ismerkedni az érdeklődők. Az időszaki kiállítások a XX. század ikonikus vasúti járművei is láthatók lesznek.

„Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik” címmel időszaki, július 16-tól október 31-ig tartó kiállítás nyílik a több mint 150 éves múltra visszatekintő, hajdanán az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisának számított Északi Járműjavítóban, az új Közlekedési Múzeum leendő helyszínén. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a múzeum megbízott főigazgatója a tárlatról szóló videóban úgy fogalmazott, új otthonuk olyan történelemmel bír a vasúti járműgyártás, a vasúti karbantartás, egyszersmind a közlekedés egésze terén, amelyet érdemes megnézni.

 

Mint mondta, a kiállításon mozdonyokat és vasúti járműveket, illetve a Közlekedési Múzeum gyűjteményének történeteit is be szeretnék mutatni. Kiállítanak egyebek mellett egy 424-es gőzmozdonyt, egy a Kandó Kálmán által tervezett, 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdonyt, két M44-es tolatómozdonyt, egy Cmn személykocsit és egy 1935-ös Árpád gyorssínautóbuszt is.

 

E járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, ugyanis a legendás Északiban javították őket. A tárlaton autók és motorkerékpárok is láthatók lesznek – azok, melyek a szomszédos Népligetben rendezett versenyek résztvevői voltak annak idején.

 

A szervezők azt ígérik, minden korosztály számára izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és rendezvényekkel is készülnek a helyszínen, ahol a világhírű építésziroda, a Diller Scofidio + Renfro tervezői munkája nyomán alakítják majd ki az új Közlekedési Múzeum épületét. Vitézy Dávid szavai szerint egy európai szinten is egyedülálló Közlekedési Múzeumot alakítanak ki, mely megidézi a régi múzeumot, ugyanakkor annál jóval nagyobb és látványosabb lesz, illetve sokkal több élményt is kínál majd a látogatóknak.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.