2019. szeptember 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Segítség az autista gyermeket nevelő családoknak

Főoldal>Közérdekű>Segítség az autista gyermeket nevelő családoknak
 
Írta: Szerk.
2018. november 30. 14:50
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Modellprogramot indított a kormány és az Autisták Országos Szövetsége, amely keretében autizmussal élő gyermeket nevelő családoknak nyújtanak tehermentesítést oly módon, hogy a gyermekek felügyeletét a szülők elfoglaltsága esetén kiképzett segítők veszik át néhány órára. Ebben a programban vesz részt segítőként Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is.

Autista gyermeket nevelő családokat segítő modellprogram indult az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében.

 

Ez az egyelőre kísérleti program 14 évesnél idősebb, autizmussal élő gyermeket nevelő családoknak kíván segítséget nyújtani azzal, hogy autizmus alapismeretekkel rendelkező segítők néhány órára tehermentesítik a szülőket autista hozzátartozójuk nevelése, felügyelete alól. A segítők a családok saját otthonában átvállalják a gyermek felügyeletét, amíg a szülőnek elfoglaltsága miatt erre szüksége van.

 

Szathury Kolos képviselő – aki részt vesz a programban – korábban is segített például Sukorón, a Sárkányhajó fesztiválon résztvevő fogyatékkal élő gondozottaknak

 

A programba 20 család mellett 20 segítő jelentkezését várták: nekik pedig biztosították a képzést, amelyen elsajátíthatták az alapismereteket. Az országosan 20 segítő közül egy Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki egy autizmussal érintett ikerpárt nevelő családnak nyújt segítséget.

 

– Örömmel szereztem tudomást a kísérleti program elindulásáról, amely után számomra nem is volt kérdéses, hogy részt kívánok benne venni – mondta lapunknak Szathury Kolos. Hozzátette: ez a kezdeményezés nagyon jól illeszkedik a kormány támogató családpolitikájába, különösen a családok évében.

 

A modellprogram 2018. év végéig fut, amely, ha sikeres lesz, kiterjesztik.

 

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj

További segítséget jelent, hogy január 1-jével a kormány egységesen 100 ezer forintra emelte az ápolásra szoruló gyermekek után járó ápolási díjat, amelyet a következő években tovább fog emelni. A cél, hogy 2022-re - több lépésben - az ilyen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét. Emellett a kormány bevezette az önellátásra képtelen gyermekeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat is.
 
Azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ezt a díjat is emelik a jövő évtől, 15 százalékkal, majd 2022-ig minden évben további 5-5 százalékkal. Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.