2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Szegények barátja: Assisi Szent Ferenc

Főoldal>Kultúra>Szegények barátja: Assisi Szent Ferenc
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. október 04. 12:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Október 4-én Assisi Szent Ferencet ünnepli az egyház, akinek élete példamutató lehet minden nemzedék számára. Róla mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Október 4-én ünnepeljük Assisi Szent Ferencet, aki a 13. század eleji nehéz és forrongó helyzetben, amely Nyugat-Európát akkor jellemezte, egy olyan mozgalmat tudott kezdeményezni a társadalomban, főként pedig olyan lelkiséget elindítani az egyházban, amely úrrá lett a nyomor és szegénység okozta súlyos problémákon. Szent Ferenc kegyelmi indításra a radikális szegénységet vállalta az életében. Bár ő egy gazdag és jómódban élő fiatalember volt, mégis szakított mindennel, és ettől kezdve a szegénység lett számára a lelki eszmény. Ez nem nincstelenséget takar, hanem lelki készenlétet arra, hogy az ember Istenre jobban oda tudjon figyelni. Assisi Szent Ferenc mozgalmat indított el azért, hogy az emberek forduljanak egymás felé, segítsenek jobban egymásnak, illetve fedezzék fel a természet szépségeit és értékét. Szent Ferenc leginkább így él a köztudatban, a természet nagy barátjaként, az állatok védőszentjeként. Ezért is van, hogy az ő ünnepén, október 4-én tartja az Állatok világnapját a modern világ. De ne csak erre a tényre figyeljünk oda, hogy ő a természethez közel állt, hanem arra is, hogy mi vezette ehhez közel. A Teremtő iránti szeretet és imádó tisztelet az, amely megtanítja az embert arra, hogy jobban értékelje és szeresse, védje a természetet. 

 

A magyar nyelvterületen a Ferenc-hetet tartották vetésre leginkább alkalmasnak. Előtte kanászostorral durrogtattak a hegyen a gonosz, rossz szellemek elűzésére. Egyes vidékeken ez a nap volt a szüret kezdete.

Ha ilyenkor ültettek kotlót, a gazdasszonyok nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak. Úgy vélték, a nyírfaág mindaddig, amíg ki nem kelnek a csirkék, megvédi őket az ártó gonosz hatalmaktól.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.