2021. szeptember 20., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Szia Uram! Lakás érdekel?

Főoldal>Közérdekű>Szia Uram! Lakás érdekel?
 
Írta: Szerk.
2021. augusztus 31. 12:26
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Noha a baloldali kerületvezetés régóta hangoztatja, hogy növelni kell az önkormányzati bérlakásállományt, az elmúlt években értékesített ingatlanok száma bőven száz fölé tehető. Az adásvételi szerződések részletei ráadásul sok esetben „ködbe vesztek”, nem úgy annak, amelyet Fekete Márk, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője juttatott el lapunknak. A dokumentum egy Corvin körúti ingatlanhoz köthető, amelyhez nevetséges áron és feltételekkel jutott hozzá a „szerencsés” vevő.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt cikkeztünk arról, hogy a baloldali kerületvezetés a később piaci alapon hirdetett ár feléért, alig több mint 15,5 millió forintért értékesített egy, a tulajdonában lévő lakást egy önkormányzati bérlőnek, aki egyébként korábban a Jobbik önkormányzati szakértője volt. A jó állapotú, igencsak baráti áron vásárolt Kosárfonó utcai lakását három hónappal később a fenti ár közel duplájáért, 28, 2 millió forintért kezdte hirdetni az újdonsült tulajdonosa.

 

Furcsa értékesítések

 

Fekete Márk, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Lakásügyi Bizottság tagja hiába kérte többször is az önkormányzatot, hogy évente tájékoztassák őt arról, hány lakást adtak el az évben, hány áll az önkormányzat tulajdonában, és ebből hányat laknak, továbbá informálják a bizottság tagjait és szakértőit a polgármesteri hatáskörben eladott vagy bérbe adott lakásokról, nem jutott eredményre. Annyi választ azonban kapott, hogy a 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklusban a baloldal vezette kerület összesen 152 önkormányzati lakást értékesített. Mivel az 5 millió forint feletti szerződéseket nem kötelező nyilvánosságra hozni, így az is lehet, nem minden eladás dokumentuma utánkereshető.

 

Az viszont biztosnak látszik, hogy van olyan lakás, amelyet 5 millió forint felett adtak el, a szerződését a törvényi kötelezettség ellenére mégsem hozták nyilvánosságra. Fekete Márk képviselő ugyanis lakossági információ alapján értesült arról, hogy az önkormányzat értékesített egy lakást a Corvin krt. 2. szám alatt, ennek szerződése azonban nem volt fent az önkormányzat weboldalán. Mint kiderült, ez az adásvétel a Kosárfonó utcai esetnél is előnyösebb helyzetbe hozta a vevőt.

 

„Hatékony” gazdálkodás

 

 A lakás adásvételi szerződését csak Fekete Márk képviselő nyomására, két év késéssel tette nyilvánossá az önkormányzat, holott az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződések közzétételét törvény írja elő. A lakás kapcsolódó dokumentumaiból kiderült: a korábban önkormányzati tulajdonban álló, Corvin körút 2. alatt található egyszobás, 31 négyzetméter alapterületű, társasházi lakás forgalmi értékét „piaci összehasonlító értékelés” alapján 9,8 millió forintban határozta meg az önkormányzat által felkért ingatlanvagyon-értékelő. A lakást ezt követően az önkormányzat a szerződésben rögzített bérlői kedvezményekre tekintettel 6,86 millió forintért adta el. Az adásvételi szerződés alapján a vevőnek ezt az összeget részletekben kell kifizetnie, méghozzá 2034-ig.

 

Hogy a szóban forgó ingatlan újdonsült tulajdonosa mennyire volt „szerencsés”, jól mutatja, hogy ebben a házban egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ingatlant az elmúlt hetekben 21,8 millió forintért, azaz az általa vásárolt lakásnál több mint háromszor drágábban hirdették idén júniusban. Ez pont a duplája annak, amennyire az önkormányzat által megbízott értékbecslő felbecsülte a lakást. A baloldali városvezetés korábban gyakran hangoztatta, hogy az elmúlt években megugrott a szociális lakás iránti kérelmet benyújtók száma, éppen ezért fontosnak tartja, hogy a kerület a lehető leghatékonyabb módon gazdálkodjon a tulajdonában lévő lakásállománnyal. Ennek, illetve a fentebb említett eseteknek az ismeretében kétesélyes, hogy a baloldal mit ért hatékonyság alatt.

 

(Le)lakás

 

Ugyanakkor nemcsak az önkormányzati ingatlanok értékesítése, állapota, hanem a lakásállomány kezelése kapcsán is többször felszólalt már a kispesti Fidesz-KDNP frakció. Dódity Gabriella frakcióvezető annak idején Facebook-bejegyzésében tett közzé fotókat olyan áldatlan állapotban lévő önkormányzati ingatlanokról, amelyeket bérlőik a botrányos Lackner-féle felvételeken többször említett Kránitz Krisztián vezette kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet, a VAMÜSZ „asszisztálása” mellett laktak le.

 

A képviselő arra is többször felhívta a figyelmet, hogy több önkormányzati lakás áll üresen, amelyet nem használ a bérlője, ezeket minél előbb oda kellene adni a lakásra váró családoknak. Többször hozta már fel példaként a József Attila utcában lévő önkormányzati lakást (képünkön), amelyet évek óta nem használ a bérlője, a szerződését mégsem bontották fel. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor több sokgyerekes család vár elhelyezésre a családok átmeneti otthonában, ami szerinte megengedhetetlen felelőtlenség.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.