2024. június 24., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.9235574bd685.jpg]

Tanúként hallgatták ki a Közpark Kft. könyvelőjét is a sikkasztási ügyben

Főoldal>Közérdekű>Tanúként hallgatták ki a Közpark Kft. könyvelőjét is a sikkasztási ügyben
 
Írta: Szerk.
2019. október 10. 09:36
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Információink szerint kihallgatták a rendőrök az önkormányzat köztisztaságáért és parkfenntartásért felelős cége, a Közpark Kft. könyvelőjét a nemrégiben sikkasztás miatt indult nyomozással összefüggésben. Ismert, a gyanú szerint fél éven keresztül csaknem 66 db fiktív számlát fizettek ki 43,5 millió forint értékben. Mindez Bán Zoltánnak, a cég vezetőjének és Lackner Csaba MSZP-s képviselőnek, a felügyelőbizottság elnökének sem tűnt fel.

Folyik a nyomozás, már a társaság könyvelőjét is kihallgatták a Közpark Kft. sikkasztási-ügyben tanúként – tudta meg lapunk. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, 2019 márciusában indult nyomozás a Közpark Kft-nél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanújával, összességében 66 darab valótlan tartalmú számla alapján. A gyanú szerint ekkora összeget utaltak át egy másik cégnek, a számlák tartalma faáru és építőanyag volt, de teljesítés nem történt.

 

Valós beszámoló?

 

Azon a képviselő-testületi ülésen egyébként, amelyen a Közpark Kft. beszámolóját is tárgyalták Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok megkérdezte, hogy a nyomozás tükrében hogyan tartalmazhat valós adatokat az éves beszámoló, és a képviselőket miért nem tájékoztatták a valótlan tartalmú számlák és a nyomozás tényéről. Sőt, nem hogy nem tájékoztatták a képviselőket erről, hanem a cég éves beszámolójában Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője azt írta: a támogatásként kapott összeget a képviselő-testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt. Mindez teljesen ellentétes a sikkasztással kapcsolatos nyomozás tényével. Ezen a testületi ülésen egyébként Dódity Gabriella kérdésére

Lackner Csaba MSZP-s képviselő, a Felügyelő Bizottság elnöke is azt válaszolta, szerinte a beszámoló rendben van. Lackner Csabának és Bán Zoltánnak lapunk is feltett kérdéseket. Bán Zoltán a nyomozásra hivatkozva érdemben nem válaszolt arra, hogyan fordulhatott elő, hogy elkerülte a figyelmüket egy ekkora összeg teljesítés nélküli kifizetése.

 

Lackner Csaba válaszában leírta, hogy „A FEB évente egyszer, szükséges esetekben többször is ülésezik. (..) Szerződéseket, számlákat és teljesítési igazolásokat ritkább esetekben, konkrét gyanú vagy bejelentés alapján vizsgál a bizottság. Az összegek követelése a 2018. évi mérleg B.II. során a követeléseknél szerepeltetve van, így a mérleg helyes és elfogadható volt.”

 

„43,5 millió forint. A gyanú szerint

ekkora összeget utaltak át egy

másik cégnek, a számlák tartalma

faáru és építőanyag volt, de

teljesítés nem történt”

 

Lackner Csaba egészen mást mondott a hangfelvételen

 

A Hír TV és a Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvételeken azonban Lackner Csaba egészen mást mondott beszélgetőpartnereinek az ügyben. Az egyik felvételen hallható az a történet, amely szerint felvettek egy „nemzetközi szélhámost” az önkormányzathoz, aki mintegy 43 millió forintot lopott el a kerület pénzéből. „Az a lényeg, hogy 43 millió forintot utaltattak el maguknak úgy, hogy a B. Z. is, meg én is jóváhagytunk, úgy csempészgette bele az utaláscsomagba a csaj” – mesélte Lackner.

 

„Én csak úgy hagytam jóvá, hogy én minden hónapban megnézem a Közparknak az utalásait, csinálok egy felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet, hogy láttam. Én ott felügyelőbizottsági elnök vagyok. Hallod, egy igazi szélhámos csaj, lenyúlt b…meg a Közparktól 43 millió forintot. És még akkor is kihúzta magát, amikor bejöttek érte a rendőrök” – mondta nevetve Lackner. Miközben korábban lapunknak egészen mást állított a baloldali önkormányzati képviselő.

 

 

Kintlevőség az elsikkasztott pénz?

 

Lackner Csaba válasza szerint a beszámoló rendben van, hiszen az írásos részben ugyan nem tértek ki a nyomozás tényére, de a mérlegben a követeléseknél szerepel a hiányzó 43,5 millió forintos összeg. Felelős cégvezető, gazdasági vezető csak olyan követelést tüntet fel az éves beszámolóban, amely jó eséllyel be is hajtható; álláspontunk szerint egy sikkasztás során eltűnt 43,5 millió forint jellemzően nem ilyen. A nagyobb, jelen esetben az önkormányzattól a költségvetési forrásból kapott összeg tíz százalékát meghaladó mértékű összegnél már írásos visszaigazolás is kell a tartozást elfogadó partnertől, vélhetően ilyennel sem rendelkeznek, hiszen nincs is kitől kérjenek ilyet. Ha lenne, nem tesznek feljelentést sikkasztás ügyében. Ráadásul azzal, hogy a feljelentést éppen a cég vezetője, Bán Zoltán tette, tudhatta, hogy nagy esély van arra is, hogy ez az összeg várhatóan behajthatatlan lesz.

 

Nem ez az első nyomozás a cégnél

 

A Bán Zoltán vezette közpark Nonprofit Kft. 2011 márciusában került a figyelem középpontjába, amikor a gyanú szerint akkora mennyiségű – 16 raklapnyi – síkosságmentesítőt vásároltak, hogy azzal egyes vélemények szerint három Kispestnyi részt is fel lehetett volna szabadítani a jégpáncél alól. A sót azonban sokáig nem találták, majd egyszer csak előkerült, és az ügyet később lezárták. Ennek ellenére a feljelentést tevő Lázár Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte Bán Zoltán ügyvezető tisztségéből történő felmentését, amelyet elfogadott a képviselő-testület.

2014-ben, Gajda Péter újbóli polgármesterré választását követően visszahívta Bán Zoltánt a közpark élére, annak ellenére, hogy maga is bevallotta, hogy az előző, 2011-ben megválasztott Hunya Richárd jó színvonalú munkát végzett, majd hozzátette azt is, hogy az újonnan felállt városvezetésnek joga van eldönteni, hogy kikkel, hogyan szeretne dolgozni – Gajda éppen Bán Zoltánnal. Vagyis, jól láthatóan politikai, és nem egy megalapozott szakmai döntés született. Nem sokkal később, 2015-ben pedig újabb nyomozás kezdődött a közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. A közpark vezetője, Bán Zoltán elmondta, a cég egyik vezető embere sem érintett az ügyben, egy közmunkást csuktak le. Egy neve elhallgatását kérő informátor korábban egyébként azt mondta, hogy a cég egyik dolgozóját is előállították a kockás füzetével együtt, amelybe a busás kamatokat könyvelgette.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.