2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Több mint egymilliárd forint kormányzati támogatás Kispestnek

Főoldal>Közérdekű>Több mint egymilliárd forint kormányzati támogatás Kispestnek
 
Írta: Szerk.
2021. június 07. 11:21
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Eredményre vezetett a kispesti Fidesz lobbija: további 94 millió forinttal nő az egyébként is tekintélyes,
931 millió forintos kormányzati támogatás összege, amelyet az Egészséges Budapest Programból kap
a kerület az egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére. Ennek révén elindult az
önkormányzati fenntartású Egészségügyi Intézetben az egynapos sebészet kialakítása, amelynek köszönhetően a kisebb műtéteket elvégzik a kerületen belül.

A kormány 2017-ben hívta életre az Egészséges Budapest Programot, amelynek célja a főváros és Pest megye egészségügyi ellátórendszerének felújítása és fejlesztése. A programból korábban Kispest a fővárosi kerületek közül szinte egyedüliként egyetlen fillér forrást sem kapott, mert a baloldali vezetésű önkormányzat úgy töltötte ki az igényfelmérőt, hogy abban azt jelezték, mindent meg tudnak oldani önkormányzati forrásból.

 

Ezt a szarvashibát kellett korrigálni, hiszen a főváros valamennyi kerületéhez hasonlóan Kispestre is jól jött volna a kormányzati támogatás. Végül kimagasló mértékű támogatást kapott a kerület a kormányzati programból, hiszen 931 millió forint kormányzati forrás érkezett a kerületbe, amit most további 94 millió forint egészít ki, amelyet a kispesti Fidesz-KDNP frakció vezetője és dr. Pap Sándor választókerületi elnök lobbizott ki.

 

Sikeres lobbi

 

– Egyeztettem dr. Kumin Marianna főigazgató asszonnyal, aki részletezte, az egynapos sebészet kialakításához plusz forrásra volna szükségük annak érdekében, hogy a kispestiek igényét maximálisan szolgáló megoldásokat tudjanak létrehozni. Ezért személyesen tárgyaltunk az Egészséges Budapest Programot irányító Tóvizi Attila miniszteri biztossal, kérve a támogatását a plusz összeg megítéléséhez. Fontosnak tartottam, hogy megkapjuk a 931 millió forint mellé a plusz 94 millió forintos forrást. Hiszen ha már ekkora mértékű átalakítás, fejlesztés zajlik a kerületben, amely főigazgató asszony munkáját dicséri, akkor végezzük el azt a lehető legmagasabb színvonalon. Kispesten ugyanis nincs kórház, ezért még fontosabb, hogy helyben több ellátást meg tudjanak kapni a kerületiek. Örülök, hogy sikerrel jártunk – mondta Dódity Gabriella frakcióvezető.

 

 

Több tárgyalás előzte meg a plusz 94 millió forintos támogatás odaítélését. 

Gőzerővel készülnek

 

A két műtőt magába foglaló egynapos sebészetet az Egészségügyi Intézet főépületének III. emeletén alakítják ki, a munkálatok várhatóan 8-9 hónapot vesznek igénybe. Az egynapos sebészeten szemészeti, laparoszkópos sebészeti, nőgyógyászati és ortopédiai műtéteket, kisebb traumatológiai beavatkozásokat, urológiai műtéteket, továbbá altatásos végbéltükrözést végeznek majd a szakemberek. Dr. Kumin Marianna, az Egészségügyi Intézet főigazgató főorvosa lapunknak elmondta: többségében  az intézetükben jelenleg is dolgozó kitűnő  orvosaikkal és szakasszisztensekkel tervezik az egynapos sebészet működtetését, természetesen a hiányzó aneszteziológiai csapat, valamint a láb-és kézspecialisták bevonásával.

 

Más kerületeket is támogat a kormány

 

Dr. Pap Sándor, a Fidesz választókerületi elnöke, aki kőbányai önkormányzati képviselő is egyben, az egészségügyi fejlesztések fontosságát hangsúlyozta, és azt, nagyon örül, hogy nemcsak a kőbányaiak, hanem a kispestiek is élvezhetik majd a kormány támogatásának előnyeit. – A szomszédos kerület városvezetőjeként pontosan tudom, mennyire fontos az egészségügyi ellátóhálózat fejlesztése, amelyben a kormány Kőbánya számára is hatalmas segítséget nyújtott; az Egészséges Budapest Program forrásaiból épült új szakrendelő a részben kispestieket is ellátó Bajcsy-Zsilinszky kórház területén, és ezért újítottunk fel saját forrásból több orvosi rendelőt is a kerületben – mondta dr. Pap Sándor.

 

Baloldali elvonások helyett kormányprogram

 

– Emlékezetes, míg a baloldali kormányok idején 600 milliárd forintot kivontak az egészségügyből, addig a kormány 700 milliárd forintos kormányzati egészségügyi fejlesztési programot indított – mondta dr. Pap Sándor. A választókerületi elnök hangsúlyozta: az Egészséges Budapest Program kivételessége, hogy az teljes egészében a hazai adófizetők forintjaiból, uniós támogatás nélkül fejleszti a főváros és Pest megye egészségügyi ellátórendszerét. Ennek beindításához azonban először a gazdaság teljesítőképességét kellett növelni.

 

Mint mondta, nagy hiányosságot tud pótolni ezzel a jobboldali kormány, hiszen amíg a gazdaság teljesítőképessége nem engedte a hazai forrásokból való felújítást, csak uniós forrásokból lehetett gazdálkodni, azt viszont nem lehetett felhasználni a közép-magyarországi régióban. Ezért most a vidéki egészségügyi ellátórendszer megújítását követően végre Budapesten és Pest megyén a sor, és a kormányprogram nyertesei lettek a budapesti kerületek, köztük Kőbánya és Kispest is.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.