2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tovább csökken az üdítők cukortartalma

Főoldal>Közérdekű>Tovább csökken az üdítők cukortartalma
 
Írta: Szerk.
2018. július 02. 11:36
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Tovább csökkentik a cukortartalmat a hazai üdítőital gyártó cégek. Az erről szóló megállapodás júniusban született, ennek köszönhetően várhatóan 2020-ra a felére csökken az alkoholmentes üdítőitalok cukor-és kalóriatartalma.

Fontos, hogy már gyermekkorban megkezdődjön az egészségtudatos életre nevelés, hiszen az egészséges gyermekekből jó eséllyel egészséges felnőttek lesznek. Ennek érdekében számos intézkedést tett már eddig is a kormány: 2011-ben bevezették a chips-adót, amely elősegítette, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint és egyéb káros anyagokat tartalmazó élelmiszerekből kevesebbet fogyasszunk, és a gyártók is változtattak a receptúrákon. Szigorúbban ellenőrzik a menzák és az iskolai büfék kínálatát, valamint bevezették a mindennapos testnevelés órákat.

A fejlesztésekre és ellenőrzésekre azért van szükség, hogy a gyermekek ne csak otthon, hanem a bölcsődében, az óvodában, az iskolában is egészségesen étkezhessenek. A kormány ennek érdekében fejleszti a gyerekétkeztetés szolgáltatásait is. Így az önkormányzatok európai uniós források mellett hazai költségvetési támogatásban is részesülhetnek.

Továbbgondolva az egészségtudatos életmód kialakítását, az ásványvíz-és üdítőgyártók tovább csökkentik alkoholmentes italaik (szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, nektárok és jeges teák) átlagos cukor-és kalóriatartalmát. Mindezt új receptúrákkal, új termékek bevezetésével, illetve kis kiszerelésű termékekkel valósítják meg. Eszerint az italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig 50 százalékkal lesz kevesebb a 2010-es értéknél. Azt is vállalták a piaci szereplők, hogy marketingtevékenységükben a tudatos folyadékfogyasztásra ösztönzik a vásárlókat annak érdekében, hogy egyre többen válasszák az alacsony energiatartalmú vagy kalóriamentes termékeket.

 

Rossz egészségügyi mutatók

 

A magyar lakosság mintegy 50%-a krónikus betegségben szenved, amelyek nagy része rendszeres testmozgással és egészségtudatos táplálkozással megelőzhető lenne. Míg 1988-ban a felnőttek 16 százaléka, 2014-re már a duplája küzdött túlsúllyal. Egy 2014-es felmérés szerint a felnőttek 54 százaléka naponta 10 percet sem szánt testmozgásra. Ráadásul a problémák gyermekkorban kezdődnek, 2016-ban minden ötödik gyermek túlsúlyos volt Magyarországon.

 

Fotó: Pixabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.