2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vélemény - Dr. J. Nagy Éva

Főoldal>Közélet>Vélemény - Dr. J. Nagy Éva
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. március 19. 09:00
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Melyek az önkormányzatot érintő törvényi változások? Erről a kérdésről beszélt lapunknak Kispest jegyzője, Dr. J. Nagy Éva.

"2011.október eleje óta látom el a jegyzői feladatokat a polgármesteri hivatalban, előtte áprilistól aljegyzőként dolgoztam. Azt tapasztalom, hogy nagyon jól felkészült kollégák irányítják az irodákat, és ebből adódóan inkább az irányítás szervezése, ellenőrzése, és a szakmai munka támogatása a feladatom.

Jelenleg a 2012-2013-ban bevezetésre kerülő, közigazgatást érintő változásoknak való szakmai felkészülés biztosítása, és a kollégák szakmai támogatása a legfontosabb számomra. Az új önkormányzati törvénynek néhány szakasza 2012. január 1-jétől lépett hatályba, de a nagy része csak 2013 január 1. napjával lép életbe. A mostani változások új elvet nem nagyon hoztak az önkormányzati rendszerbe, persze vannak benne lényeges elemek, például az iskolák fenntartásának állami feladattá válása talán a legjelentősebb változás a települések életében. Az államigazgatási feladatokat érintő változások is nagy jelentőségűek 2013-tól. A járások felállításával, a járási rendszer bevezetésével az általunk elvégzett feladatok hatásköre meg fog változni. A pontos részleteket még nem tudjuk, de úgy tűnik, egyes feladatok, amik idáig a jegyzői hatáskörbe tartoznak, azok átkerülnek a járási hivatalhoz. A bevezetendő rendszer célja, hogy az ügyfelek egy professzionálisabb ügyintézéssel találkozhatnak. Remélem, hogy a feladatokat a saját kollégáink vihetik tovább, ami garantálja a minőségi munkát. A cél az, hogy az ügyfeleknek ne kelljen több terhet a nyakukba venniük, hogy a lehető legegyszerűbben tudjanak az államigazgatás valamennyi szegmenséhez hozzájutni.

Az önkormányzati feladatokat érintő legnagyobb változás az új köznevelési törvény hatályba lépésével érkezik, amikor is 2013-tól az általános és középfokú oktatási intézményeket az állam átveszi az önkormányzatoktól. Az önkormányzat visszakérheti bármelyik iskoláját az államtól, az ezzel kapcsolatos eljárás pontos részleteit ugyan még nem ismerjük, de azt látjuk, hogy ha visszaszerződik az önkormányzat, akkor a bérköltséget az állam biztosítja számukra, de a többi költség fedezetét az önkormányzatnak kell megteremteni. Az önkormányzati gazdálkodásban jelentős változás lesz, hogy a jelenlegi normatív finanszírozás helyett feladatfinanszírozásra fogunk áttérni 2013. január 1-től. Az lesz az alapelv, hogy önként vállalt feladatokat csak akkor láthat el az önkormányzat, ha megfelelő saját bevétellel rendelkezik ehhez, és megfelelő színvonalon tudja azt biztosítani. Ehhez ismernünk kell a finanszírozást, ami várhatóan nyár környékén ki is fog derülni, és akkor a képviselő-testület ennek birtokában tud majd dönteni, hogy 2013. január 1-jétől kéri-e vissza az iskolák működését, vagy hagyja állami feladatellátásként."

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.