2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vízbevető, azaz húsvét hétfő

Főoldal>Kultúra>Vízbevető, azaz húsvét hétfő
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 25. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Eljött a húsvét hétfő. Lányok és asszonyok, itt az ideje megtudni, miért örüljünk minden évben igazán a sok locsolónak!

Talán sok lány és asszony menekülne meg húsvét hétfőn az ilyenkor szokásos locsolkodás kellemetlenségeitől. Gondolom nem én vagyok az egyetlen nő, aki ismeri a húsvét hétfői hajmosás dilemmáját. Hiszen erre a napra hajat mosunk, hogy szépek legyünk, de ki bírna este lefeküdni olyan hajkoronával, amelyből 5-6 beazonosíthatatlan pacsuli illata árad? Úgyhogy este is hajat mosunk. Brrr, ebbe jobb bele sem gondolni. De vajon tudjuk-e, miről szólt korábban a hétfői locsolkodás? A kérdés megválaszolásában Smid Bernadett, Kispesten élő néprajzkutató, az ELTE Néprajzi Intézetének tanársegédje segít nekünk.

 

A húsvéthétfői locsolásnak a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja, és emellett a megtisztulást is jelképezi. Az ünnep eredete részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, illetve, hogy a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

 

A húsvét hétfőt valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ami utal a locsolás egykori módjára. Régebben ugyanis gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket ,hogy szépek és termékenyek, de egyes helyeken azért is, hogy nehogy kelésesek legyenek. Volt olyan vidék, ahol egészen szervezetten történt a húsvéti locsolás, öntözködés. A legények már vasárnap este tojást szedtek a lányos házaktól. Másnap reggel, előre megbeszélt helyen szalonnát kaptak, és ott tojásrántottát készítettek és elfogyasztották. A tojáshéjakat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak valamiért. Ezután elindultak locsolni. A lányok igyekeztek elbújni, akit megtaláltak, azt a kúthoz vitték és vödörszám hordták rá a vizet.

 

A locsolóversek mondása újabb keletű szokás, sok változata ismert máig, a mágikus jellegű szövegektől egészen a félnépi rigmusokig. A locsolás jutalma a piros vagy hímes tojás, mely ősi termékenységi szimbólum. Leggyakrabban hagymalevéllel festették, s a mintát vagy előre viasszal rajzolták rá, vagy a festés után karcolták a tojásra.

 

Lányok, asszonyok, ne keseredjetek tehát el a sok locsolótól, hanem inkább örüljetek neki! Hiszen a Ti érdeketekben történik a locsolás, szebbek, termékenyebbek lesztek tőle. Nem utolsósorban pedig mindannyiunknak jól esik, ha kedvesünk, férjünk, édesapánk, férfi rokonaink és barátaink gondolnak ránk. Erre gondoljunk a mai napon!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.