2019. augusztus 21., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vízbevető, azaz húsvét hétfő

Főoldal>Kultúra>Vízbevető, azaz húsvét hétfő
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 25. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Eljött a húsvét hétfő. Lányok és asszonyok, itt az ideje megtudni, miért örüljünk minden évben igazán a sok locsolónak!

Talán sok lány és asszony menekülne meg húsvét hétfőn az ilyenkor szokásos locsolkodás kellemetlenségeitől. Gondolom nem én vagyok az egyetlen nő, aki ismeri a húsvét hétfői hajmosás dilemmáját. Hiszen erre a napra hajat mosunk, hogy szépek legyünk, de ki bírna este lefeküdni olyan hajkoronával, amelyből 5-6 beazonosíthatatlan pacsuli illata árad? Úgyhogy este is hajat mosunk. Brrr, ebbe jobb bele sem gondolni. De vajon tudjuk-e, miről szólt korábban a hétfői locsolkodás? A kérdés megválaszolásában Smid Bernadett, Kispesten élő néprajzkutató, az ELTE Néprajzi Intézetének tanársegédje segít nekünk.

 

A húsvéthétfői locsolásnak a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja, és emellett a megtisztulást is jelképezi. Az ünnep eredete részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, illetve, hogy a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

 

A húsvét hétfőt valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ami utal a locsolás egykori módjára. Régebben ugyanis gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket ,hogy szépek és termékenyek, de egyes helyeken azért is, hogy nehogy kelésesek legyenek. Volt olyan vidék, ahol egészen szervezetten történt a húsvéti locsolás, öntözködés. A legények már vasárnap este tojást szedtek a lányos házaktól. Másnap reggel, előre megbeszélt helyen szalonnát kaptak, és ott tojásrántottát készítettek és elfogyasztották. A tojáshéjakat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak valamiért. Ezután elindultak locsolni. A lányok igyekeztek elbújni, akit megtaláltak, azt a kúthoz vitték és vödörszám hordták rá a vizet.

 

A locsolóversek mondása újabb keletű szokás, sok változata ismert máig, a mágikus jellegű szövegektől egészen a félnépi rigmusokig. A locsolás jutalma a piros vagy hímes tojás, mely ősi termékenységi szimbólum. Leggyakrabban hagymalevéllel festették, s a mintát vagy előre viasszal rajzolták rá, vagy a festés után karcolták a tojásra.

 

Lányok, asszonyok, ne keseredjetek tehát el a sok locsolótól, hanem inkább örüljetek neki! Hiszen a Ti érdeketekben történik a locsolás, szebbek, termékenyebbek lesztek tőle. Nem utolsósorban pedig mindannyiunknak jól esik, ha kedvesünk, férjünk, édesapánk, férfi rokonaink és barátaink gondolnak ránk. Erre gondoljunk a mai napon!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.