2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Újabb részletek és tudnivalók a családvédelmi akciótervről

Főoldal>Közérdekű>Újabb részletek és tudnivalók a családvédelmi akciótervről
 
Írta: Szerk.
2019. február 12. 13:59
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Július elejétől lehet igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárláshoz, valamit a július elseje után született gyermekek után igényelhető lesz a gyermekvállalási támogatás is.

Az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv intézkedéseinek a költségvetési fedezete is biztosított, a kormány már az idei második félévben 75, jövőre nagyságrendileg 150 milliárd forintot fordít ezekre a célokra.

 

Tízmilliós kedvezményes kölcsön fiatal házasoknak

A családvédelmi akciótervben bejelentett fiatal házasok gyermekvállalási támogatását minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő veheti igénybe, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. A legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes, szabad felhasználású hitel felvételére júliustól számítva három évig áll majd nyitva a lehetőség. A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

 

A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újabb három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

 

A maximális, 10 millió forintos összeg után a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel.

 

Kedvezményes csok hitel használt lakásra is

A csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. Használt ingatlanok esetén a kormány eltörli a 35 millió forintos értékhatárt, ami korábban a csok felvételének feltétele volt.

 

Bővül a jelzáloghitelek állami átvállalásának köre

Már a második gyermek születésekor egymillió forintot vállal át az állam a jelzáloghitelekből, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át. Ez a lehetőség pedig a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

 

Szja-mentesség a négygyermekes anyáknak

A legalább négygyerekes nők személyi jövedelemadó mentességet várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni.

 

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja

A kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

 

Bevezetik a nagyszülői gyed-et

A még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe a nagyszülői gyed-et, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

 

21 ezer új bölcsődei férőhely

A felmérések szerint 70 ezer férőhelyre lenne szükség. Ezért a tervek szerint a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik a férőhelyek számát.

 

- A családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat, a kormány tovább folytatja a munkát – hangsúlyozta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott, 2010 óta a kormány családbarát országot épít, és minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen gyereket vállalni és nevelni Magyarországon. Ezért folytatnak családközpontú kormányzást, és ezért növelték a családoknak járó támogatásokat a kétszeresre 2010 óta.

 

Az eddigi intézkedések eredményei pedig nemcsak demográfiai értelemben láthatók már, hanem abban is, hogy jobban élnek a gyermeket nevelők. Ennek eredménye lehet az is, hogy 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv Magyarországon, mint tavaly, és 20 éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint 100 ezer fiatal mondott igent a közös életre.

 

Forrás: MTI/kormany.hu

Főkép: fuhu.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.