2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

2016 a terror éve?

Főoldal>Közélet>2016 a terror éve?
 
Írta: Szerk.
2016. augusztus 30. 10:50
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Csaknem 900-an vesztették életüket terrortámadásokban Európában – Törökországot is beleértve – az elmúlt tizenkét hónapban. A nyár folyamán az egymillió migránst befogadó Németországot is elérte a terrorhullám, ahol csak a szerencsének és a jól működő terror elhárítási szerveknek köszönhető, hogy nem történt több tucat áldozattal járó merénylet – véli Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

 

Párizs, Brüsszel és Nizza után az egymillió migránst befogadó Németországot is elérte a terrorhullám. Szerencsére a titkosszolgálatok idén nyáron eredményesen végezték a munkájukat, így a nagyobb zenei fesztiválokat és a sporteseményeket nem sújtotta terrortámadás. Azonban ahogy véget ért a labdarúgó Európa Bajnokság, lankadt a figyelem: Nizzában több tucat ember vesztette életét, mikor a nemzeti ünnepen egy merénylő teherautóval belehajtott az ünneplő tömegbe.

 

 

Magyar meccsen akartak robbantani?

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő – aki szeptember 19-én Kispesten tart előadást – lapunknak elmondta, a sporteseményeken óriási készültség, rengeteg egyenruhás volt, ami elrettentette a támadókat. A rendőrség és a titkosszolgálat munkáját dicséri, hogy időben őrizetbe vették azt a tizenkilenc embert, akik az információk szerint pont az egyik magyar meccs alatt akartak robbantani. Emlékeztetett: egy sikeres merénylet azért történt a foci eb alatt is: egy rendőrtisztet és feleségét gyilkolták meg saját otthonukban.

 

 

Kockázatos fesztiválok?

Tizenkét embert sebesített meg egy öngyilkos merénylő a németországi Ansbach városában egy zenei fesztiválon. A hátizsákos szíriai férfi azért nem jutott be a fesztivál elzárt területére, mert nem volt belépőjegye, különben ott tervezte távirányítással felrobbantani a hátizsákját. – Kiderült, hogy a merénylő egy bombagyáros volt, és azt a parancsot kapta az Iszlám Államtól, hogy német zenei fesztiválokon végezzen pusztítást. Vélhetően véletlenül robbanhatott fel a hátizsákja, mielőtt bejutott – magyarázta a merénylet hátterét Georg Spöttle. – A Szigetnek is magas volt a kockázati faktora, jelen volt a TEK és a rendőrség, figyelték az embereket, és kiválóan dolgoztak azért, hogy ne történhessen terrortámadás Magyarországon – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

 

 

Sehol sem vagyunk biztonságban?

– A bajorországi vonaton támadó baltás merénylő szintén az Iszlám Állam parancsára kezdett vérengzésbe. Szerencsére halálos áldozat itt nem volt, a 17 éves afgán fiatal, aki menekültként, kísérő nélkül érkezett Németországba, négy embert sebesített meg, ebből hármat súlyosan, mielőtt a közelben lévő rendőrök lelőtték – emlékeztetett Spöttle. Egy müncheni bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek magyar halálos áldozata is volt. Az elkövető egy 18 éves iráni származású fiú, aki mintegy tíz éve Münchenben élt, és ott is járt iskolába. Spöttle folytatta: a Franciaországi Rouen kisvárosban a merénylők túszokat ejtettek és elvágták egy 86 éves katolikus pap torkát. – A francia pap megölése nem az Iszlám Állam parancsára történt, ott két barát egymást fanatizálta, felesküdtek Allahra – mondta. A legsokkolóbb mégis a két legtöbb áldozatot követelő támadás. A tavalyi párizsi merényletben felfegyverkezett támadók különböző helyszíneken, többek között egy koncerten nyitottak tüzet, összesen 120 ember életét kioltva. Idén nyáron Nizzában a francia nemzeti ünnepen 84 embert, köztük 10 gyereket ölt meg az a tunéziai származású férfi, aki egy teherautóval hajtott a tűzijátékról haza induló tömegbe. A terroristák tehát nem válogatnak, bárhol akcióba lendülhetnek. De nemcsak a terrorveszély nőtt, hanem a közbiztonság is romlott. Ahogy Németország befogadta az ellenőrizetlen, ismeretlen származású menekülteket, a statisztikák szerint megszaporodtak a nők elleni erőszakos cselekmények is. A legfrissebb hírek szerint pedig a hidegháború óta először alkotnak polgári védelmi stratégiát a németek. Eszerint az állampolgárokat arra biztatják majd, hogy tartalékoljanak több napra elegendő élelmet és vizet.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.