2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Béremelés az egészségügyben, a kulturális és szociális területen is

Főoldal>Közérdekű>Béremelés az egészségügyben, a kulturális és szociális területen is
 
Írta: Szerk.
2021. november 11. 09:45
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az Orbán-kormány sikeres válságkezelésének köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet. Ennek köszönhetően zöld utat kapnak azok a kormányzati intézkedések, amelyeknek köszönhetően rekordmagas összeg maradhat a magyar embereknél: a gyermeket nevelő családok visszakapják befizetett adójukat, több ágazatban növekedik a fizetés, és emelkedik a minimálbér is.

 

A magyar gazdaság sikeresen vészelte át a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetet: a kormányzati intézkedések eredményeképpen a második negyedévet a várakozásnál is nagyobb gazdasági növekedés jellemezte, amely akár a 8 százalékot is elérheti.

 

Nő a szociális területen dolgozók bére

 

A jó eredményeknek köszönhetően a vártnál nagyobb mértékben nőnek a nyugdíjak, a gyermeket nevelő családok visszakapják az szja-t, a bérek pedig számos szektorban emelkednek majd jövő év januártól. A szociális területen dolgozók bére 20 százalékkal nő, ez valamennyi szociális és gyermekvédelmi intézmény vagy szolgáltató dolgozójának jár, függetlenül attól, hogy munkaadója állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartású.

 

Az egészségügy, a kultúra is érintett

 

Az egészségügyi dolgozók a 2019-ben megkezdett béremelési program soron következő, utolsó lépcsőfokának eredményeként átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet jövőre, mint ebben az évben. A béremelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járóvagy fekvőbeteg-ellátási intézményben vagy az alapellátásban dolgozik. A kulturális területen dolgozók fizetése is emelkedik 20 százalékkal. A nagy közszolgáltatók közül a Volánbusznál átlagosan 10, a Magyar Postánál 9, a Nemzeti Vízműveknél pedig 7 százalékkal nő a dolgozók bére, a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak pedig hat havi bért fizet ki a kormány a jövő év elején. Ez az összeg – az úgynevezett fegyverpénz – háromévente jár, ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot.

 

A Gyurcsány-korszak rémképe

 

Végül, de nem utolsósorban érdemes szót ejteni arról is, hogy jövőre szinte biztosan havi bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, ami a családtámogatások növekedését is magával hozza. Ha az emelkedés bekövetkezik, akkor 2022-től több lesz a minimálbér összege, mint a megszorítás-párti Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az átlagbér volt. Érdekesség: bizonyára kevesen emlékeznek rá, hogy a baloldali kormányok idején Burány Sándor, kispesti MSZP-s országgyűlési képviselője foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterként tevékenykedett, ám maradandót, ahogy napjainkban, úgy akkor sem alkotott. Akkoriban – 2003 és 2004 között – a minimálbér összege alig volt több havi bruttó 50 ezer forintnál. A szocialisták béremelések helyett sokkal inkább az általuk okozott „tűz” oltásával voltak elfoglalva: elvonásokkal és adóemeléssel próbáltálták elejét venni a válságnak – sikertelenül.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.