2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.4cf9654ea576.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.96df86ee2013.jpg]

Figyelem! Szirénapróba! Mutatjuk miért!

Főoldal>Közérdekű>Figyelem! Szirénapróba! Mutatjuk miért!
 
Írta: Szerk.
2018. március 09. 14:24
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ön tudja, miért szólal meg minden hónap első hétfőjén sziréna Kispesten? Nem kell aggódni, a monitoring és lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) véd bennünket, ennek érdekében pedig hónapról hónapra tesztelik azokat. A nagyjából háromszáz sziréna, amelyet három nagy fővárosi gyógyszergyár köré telepítettek hangjelzéssel és beszédhanggal figyelmeztet, ha valahol mérgező anyag kerül a levegőbe. Ilyen esetben nincs más teendőnk, mint követni az elhangzó utasításokat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2006 óta az ország több részén a veszélyes ipari üzemek környezetében monitoring és lakossági riasztó rendszert (MoLaRi) telepített.

Kispesten 4-5 éve kezdték el telepíteni a jelző szirénákat a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe, ezeket a katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli.

 

– A MoLaRi rendszer célja, hogy veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett esetleges súlyos balesetekről, azok hatásairól a lehető legkorábban tájékoztassa a lakosságot – mondta el lapunknak dr. György István, Kispest országgyűlési képviselőjelöltje, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. –Hogy ez a riasztás és tájékoztatás éles helyzetben a legmegfelelőbben megtörténhessen, szükség van az ilyen időszakos próbákra – tette hozzá.

 

A Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) alkalmas arra, hogy baleset esetén időben jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, ugyanakkor azok terjedésével kapcsolatban adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem számára. A veszélyre hangjelzés figyelmeztet, emellett a szükséges teendőkről beszédhanggal tájékoztathatják a lakosságot.

 

– Ha esetlegesen bekövetkezne egy katasztrófa-esemény, a MoLaRi rendszer a korai tájékoztatás mellett a követendő magatartási szabályokról és olyan fontosabb tudnivalókról is tájékoztatja a lakosságot, mint a közlekedési rend, ellenőrzések, vagy az egyéni védelem – magyarázta a dr. György István. - Országosan 576 MoLaRi végpont működik, ebből 317 Budapesten, Kispesten pedig 31.

 

 

A rendszer kiépítése 2006 óta folyik, és eddig 320 mérőpontot, valamint 576 szirénát telepítettek. A 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a katasztrófavédelem reményei szerint közösségi forrásból mintegy tucatnyi újabb veszélyes üzem környezetében épülhet majd ki a MoLaRi.

 

–Budapestenhárom veszélyes üzem – a CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., és az EGIS Gyógyszergyár Zrt. – mondta el lapunknak Tóth József, tűzoltó ezredes, tanácsos, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dél-pesti polgári védelmi felügyelője.

Valós veszélyhelyzet esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani, amit a szirénából hallunk, és figyelni kell a katasztrófavédelmi médiumokban közzétett közleményeket.Annak érdekében, hogy megfelelő legyen az emberek tájékoztatása a szirénákat havi rendszerességgel ellenőrizni kell. A próba minden hónap első hétfőjén zajlik. Kivételt képeznek a nemzeti, egyházi hivatalos ünnepek, mert ilyenkor a próbák időpontja a soron következő hétfőre esik. Csökkentett, illetve hangos üzemű szirénapróba létezik. És a próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak a végpontokon keresztül.

 

(Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Polgári védelem)

 

–A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai fokozatosan alakultak ki a korabeli légoltalmi feladatokból. A rendszer működése abból az alapelvből indul ki, hogy az állampolgároknak joguk van a biztonságra, de annak megteremtésében nekik is tevékenyen részt kell venniük - mondta Tóth József.

 

Voltaképp a szirénapróba figyelemfelkeltés, egyfajta biztonságérzetet adhat. Félelemre pedig nincs ok, hiszen, ha megtörténik a baj, inkább elzárkózni kell, vagyis a külső levegő útját elzárni. Egy ilyen MoLaRi sziréna nemcsak jelez, de mintákat is vesz, hiszen tulajdonképpen egy mikro meteorológiai állomás, ami méri a szelet, a nedvességet a levegőben, mintákat vesz és a mért adatokat online továbbítja a központba. Vagyis, amennyiben valahol meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját, illetve a meteorológiai adatokat – a szélsebességet, a szélirányt és a hőmérsékletet – a telepített mérőszondák folyamatosan meghatározzák, így a gázfelhő terjedésének iránya is kiszámítható. Az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén, ahol az adatok folyamatosan értékelik.

 

Ha a helyzet indokolja, a szirénarendszeren keresztül riasztják az érintett lakosságot, és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról. Bizonyos esetekben elegendő lehet az elzárkózás – tehát az épületben kell maradni, s az ajtókat, ablakokat be kell csukni –, súlyosabb balesetnél viszont a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

 

(Fotó: kispest.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.