2024. június 20., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.6f7fa9ee041d.jpg]

Hiánypótló, minden igényt kielégítő - ilyen lesz a kispesti egynapos sebészet

Főoldal>Közérdekű>Hiánypótló, minden igényt kielégítő - ilyen lesz a kispesti egynapos sebészet
 
Írta: Szerk.
2021. május 27. 11:28
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatást kapott Kispest az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásaiból egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére. A támogatásból egyebek között egy minden igényt kielégítő egynapos sebészetet is kialakítanak, amelyben – nem megszokott módon – két műtő is helyet kap. A fejlesztés részleteiről dr. Kumin Mariannát, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosát kérdeztük.

Hamarosan megkezdődnek az egynapos sebészet kialakításának munkálatai, amelyek – mint ahogyan azt ön közleményében is kiemelte – kellemetlenségekkel járnak majd. Milyen változtatásokra, átmeneti megoldásokra számíthatnak a betegek erre az időszakra nézve?

 

Amennyiben az Egészséges Budapest Program iroda írásos jóváhagyását is kézhez kapjuk, azt követően kerülhet sor a munkálatok megkezdésére. A kellemetlenség arra vonatkozik, hogy a kivitelezés nyilvánvalóan zajjal, porral jár majd, ami többletfeladatot ró az intézet takarító személyzetére, és mindenki nyugalmát zavarhatja. Nagyobb toleranciára lesz szükség a dolgozóink és betegeink részéről is.  


A munkálatok hol és milyen ütemben zajlanak majd, s ezek során milyen fejlesztések valósulnak meg?

 

Az egynapos sebészetet az Egészségügyi Intézet főépületének III. emeletén alakítjuk ki. Ennek főbb lépései a megfelelő működési terület (műtőblokk, ébredő, megfigyelő), a légtechnika és orvostechnológia létesítése, ami várhatóan 8-9 hónapot vesz igénybe.


Ha véget érnek a munkák, milyen szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a betegek az egynapos sebészeten? Illetve mely területeken végeznek majd el beavatkozásokat?

 

Első helyen szemészeti, laparoszkópos sebészeti, nőgyógyászati és ortopédiai műtétekre, kisebb traumatológiai beavatkozásokra és urológiai műtétek végzésére készülünk, altatásos vastagbéltükrözés mellett.

 

Újvagy meglévő szakembergárdával dolgoznak majd, s hány fővel?

 

Többségében az intézetünkben jelenleg is dolgozó  kitűnő  orvosainkkal és szakasszisztensekkel tervezzük az egynapost, természetesen a hiányzó aneszteziológiai team, valamint a láb- és kézspecialisták bevonásával, akikkel az előzetes konzultáció már a tervezés szakaszában megtörtént.

 

Általánosságba véve milyen technikáknak, felszereléseknek kell adottnak lenniük egy egynapos sebészet működtetéséhez? Lesznek-e sajátosságai a kispesti részlegnek?

 

Az egynapos sebészet kialakítását, tárgyi feltételeit a 16/2002 ESzCsM rendelet szabályozza. Ami nem általános, hogy intézetünkben két műtőt alakítunk ki.


Milyen előnyökkel jár majd ez a megoldás a betegekre nézve, illetve hogyan vehetik majd igénybe a lakosok ezeket a szolgáltatásokat?

 

Egy olyan kerületben, ahol helyben nincs aktív kórház, a lakóhely közeli egynapos sebészeti ellátásra nagy szükség van. Általa elkerülhető a kórházi fertőzés veszélye, a fokozottabb pszichés igénybevétel. Az egynapos sebészetnek igen szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak.   Jó általános állapotú, krónikus  betegségekkel nem érintett betegek esetében  olyan beavatkozások történnek, amik után a beavatkozástól függően pár órás megfigyelést követően, az intézettől autóval, kísérővel a max. 30 percre lévő tartózkodási helyére távozhat a beteg. Egy ilyen ellátás egyik kulcsszereplője az esetmenedzser, aki megszervezi  a hét napjaira a  műtéteket, koordinálja a betegeket, a szakszemélyzetet, felel a műtét előtti és utáni ellátási események szervezéséért, az országos várólista kezelésével kapcsolatos teendőkért. A tervezett műtétek térítésmentesek a TAJ kártyával rendelkezők részére.

 
Végül, de nem utolsó sorban: mi vár majd a betegekre azt követően, hogy a kapott időpontban megjelennek az egynapos sebészeten?

 

A műtét előtti kivizsgálás (labor, EKG, esetenként kardiológia, RTG) hiánytalanul biztosított az intézetben. Az időtartam műtétenként változó (35-45-60 perc), ezt követi a szükséges megfigyelés (általában 3 óra), ami után kísérővel, autóval távozhat a beteg; bizonyos esetekben későbbi konzultációkra is szükség van.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.