2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.92575723d32e.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.d8f9748560e8.jpg]

Kispesten is megújulnak a szociális támogatások

Főoldal>Közélet>Kispesten is megújulnak a szociális támogatások
 
Írta: Szerk.
2015. március 23. 14:38
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Márciustól országosan megújul a szociális ellátások rendszere. Az állam és az önkormányzat szociális ellátásokkal kapcsolatos feladatai szétválnak, melynek köszönhetően a rendszer igazságosabb és átláthatóbb lesz. Az átalakítás lényege, hogy a jövőben a kerületi (járási) hivatalnál jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatnál kiadáskompenzáló szociális támogatások lesznek igényelhetők. Számos támogatás neve is változik.

A márciustól életbe lépő, törvényben megfogalmazott átalakítás célja, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon, aki valóban rászorul, és ezzel párhuzamosan minél többen éljenek segély helyett munkából – mondta el dr. György István. A budapesti kormánymegbízott hangsúlyozta, a segélyezési rendszer átalakításával párhuzamosan jelentősen nő a közfoglalkoztatásra szánt keret is.  A korábbi években is számos támogatás került az önkormányzatoktól a Fővárosi Kormányhivatal kerületi (járási) hivatalaihoz. Ez a folyamat folytatódik, március 1-jétől a korábban önkormányzati, jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátása a kerületi (járási) hivatalhoz kerül. Az egyik érintett támogatási forma a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT), amelynek szabályaiban nincs változás azon kívül, hogy mostantól a kerületi hivatalokhoz kell fordulniuk a jogosultaknak. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala XIX. Kerületi Hivatala
1195 Budapest, Városház tér 18-20.
Telefon: 3474-550
 

 

Akik eddig rendszeres szociális segélyben részesültek, azoknak nemcsak az jelent majd újdonságot, hogy az ön

kormányzat helyett a járási hivatal folyósítja az ellátást, hanem egy új elnevezést is meg kell jegyezniük. A rendszeres szociális segély helyett ugyanis márciustól egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást vagy a már említett foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaphatják. Előbbi változatlan jogosultsági feltételek mellett jár majd, és a változással kapcsolatban az ügyfeleknek nincs teendője. Az FHT pedig azoknak jár, akik öt éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt, és vállalják, hogy a hivatalokkal, munkaügyi központtal együttműködnek annak érdekében, hogy munkába állhassanak. Együttműködési kötelezettség vonatkozik azokra is, akik az eddigiekben az önkormányzat rendelete alapján voltak jogosultak a támogatásra. 

 

Az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellátás esetében nincs változás, ezeket már eddig is a kormányhivatal kerületi hivatala folyósította. 

A járási hivatalokhoz kerülnek tehát úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatások, amelyek célja, hogy  a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű személyek és családjuk  megélhetését segítsék. A kerületi hivatalok által folyósított jövedelempótló támogatások kifizetéséért az állam garanciát vállal. 

 

 

Elsőként az április 5-ig esedékes márciusi ellátást érinti a változás, amelyet immár a Kerületi Hivatal folyósít vagy folyószámlára utalással, vagy lakcímre (postafiókba) kézbesítéssel. A házipénztári kifizetés megszűnik. – A kormányhivatal információi szerint Budapesten a fővárosi és a 23 kerületi önkormányzat összesen több mint 5,7 milliárd forint értékű települési támogatást tervezett a költségvetésébe, amellyel az adott önkormányzat területén élő nehéz helyzetbe kerülteket segíthetik – tette hozzá dr. György István. Kispesten közel kétszáz millió forintot tervezett az önkormányzat települési támogatásokra.

 

Országosan a múlt évihez képest 3,3 milliárd forinttal, összesen 35 milliárd forintra emelte a kormány az állami támogatási keretet. Szintén emelkedett a közfoglalkoztatásra szánt keret: a tavalyinál több mint 15 %-kal többet, 270 milliárd forintot szán erre a kormány 2015-ben.

 

 

Települési támogatások Kispesten

 

Március 1-jétől a kiadáskompenzáló szociális támogatásokról az önkormányzatok gondoskodnak települési támogatás néven. Ebbe a körbe jellemzően a lakhatás, adósságkezelés, gyógyszerkiadások, stb. támogatása tartozik.  Az önkormányzatok a helyi adottságokhoz alkalmazkodva szabadon dönthetnek a támogatások mértékéről és formájáról, amelyről februárban rendeletet alkotott a testület. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP), az önkormányzat humánpolitikai tanácsnoka lapunknak elmondta, Kispesten az új rendelet szerint a következő támogatásokat lehet igénybe venni: rendkívüli települési támogatás, adósságcsökkentési támogatás, ápolási támogatás, gyermekszületési támogatás, gyógyszertámogatás, lakhatási támogatás, temetési támogatás. Mint mondta, a legtöbb esetben már eddig is meglévő támogatási formákról van szó, csak az elnevezés változik. A települési támogatások igényléséhez a támogatási típusnak megfelelő formanyomtatványt kell kitölteni, és postán feladni a Polgármesteri Hivatal címére, vagy személyesen leadni az önkormányzat szociális irodáján.

 

Lazányi Ferenc humánpolitikai tanácsnok

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.