2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Látszatintézkedések

Főoldal>Közélet>Látszatintézkedések
 
Írta: Szerk.
2016. június 27. 09:14
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Tragikus állapotban van a kispesti önkormányzati bérlakások nagy része; sok a vizes, penészes, elöregedett ingatlan, miközben vannak olyan kispestiek, akik régóta várnak kedvezményes bérleti díjú lakásra. Egy átfogó lakáskoncepció elkészítését sürgeti másfél éve Dódity Gabriella, Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnoka annak érdekében, hogy az önkormányzat gazdaságosan és fenntartható módon tudjon gazdálkodni a tulajdonában lévő mintegy 800 lakással. A legutóbbi testületi ülésen az MSZP-s városvezetés megszavazott egy anyagot, amely azonban a Fidesz-KDNP frakció szerint még nem nevezhető koncepciónak.

Kispesten közel 800 önkormányzati lakás van, amiből több mint 100 üresen áll, ennek ellenére rendszeresen előfordul, hogy a nehéz helyzetben élők nem tudnak szociális bérlakáshoz vagy önkormányzati lakáshoz jutni. Nagyon rég volt utoljára kiírva lakáspályázat, és egyes információk szerint azt nem is kívánnak a jövőben kiírni. A kispesti önkormányzati lakásállomány jelentős része igen leromlott állapotú, vannak, akik az egészségükre ártalmasan penészes, vizesedő, omladozó, lakhatásra alkalmatlan otthonban kénytelenek élni. Bár az önkormányzat sokszor nem gondoskodik a törvényileg előírt karbantartásokról, mégis, rengeteg pénzébe kerül a kerületnek a rendszer fenntartása. Az önkormányzat lényegében évtizedek óta szinte alig tett valamit azon kívül, hogy a piacképes lakásokat eladta, a megmaradókat pedig hagyta leromlani. Lapunk is beszámolt olyan nehéz sorsú kispestiek történetéről, akik vagy évekig tartó kálvária után jutottak lakáshoz, vagy éppen a penészes önkormányzati lakásban kaptak súlyos légúti betegséget.

 

 

Míg Kőbányán vaskos könyveket tölt meg a lakáskoncepció, az utolsó nyílászáró állapotáig ismerik a helyzetet, addig Kispesten mindössze 30 oldalban letudta a városvezetés a dolgot.

 

Annak érdekében, hogy a lakáshelyzetet rendbe tegyék és az önkormányzati vagyont is megóvják, megfelelően kezeljék, Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok javasolta még 2015 elején, hogy az önkormányzat alkossa meg lakáskoncepcióját. Az azóta eltelt másfél évben a Gajda Péter vezette önkormányzat egy 30 oldalas tanulmány elkészítéséig jutott, amelyre ráírták, hogy „Lakáskoncepció”. Kiderült azonban, hogy a 800 lakásból csak alig néhányat mértek fel. Ezért Dódity Gabriella a testületi ülésen elmondta, örül, hogy javaslatára megindult a gondolkozás, és köszöni is mindenkinek az eddig elvégzett munkát, de úgy véli, valós koncepciót csak a helyzet alapos felmérése és ismerete után lehet készíteni. – Nem történt meg valamennyi lakás műszaki állapotának felmérése, így nem tudjuk, a meglévő lakásállományt mekkora összegből lehetne megfelelő, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozni. Nem tudjuk azt sem, mennyibe kerül most a ténylegesen befolyt bevételek mellett a négyzetméterenkénti fenntartási ár. És azt sem látjuk, az önkormányzat mekkora összeget tervez éves szinten a lakásállomány működtetésére fordítani. Úgy érzem, az alapvető pillérek hiányoznak a lakáskoncepció kialakításához – indokolta Dódity Gabriella, miért nem tudják a lakáskoncepciót jelenlegi állapotában támogatni. Korábban a szomszédos Kőbányán is hasonló volt a helyzet, azonban 2010 után az ottani új fideszes városvezetés felismerte, hogy rendbe kell tenni a lakások ügyét. Dr. Pap Sándor alpolgármester lapunknak elmondta, két év alatt jutottak el odáig, hogy minden egyes lakásukról, az utolsó nyílászáróig tudnak mindent: műszaki állapotot, az alaprajzot, ha társasházi, akkor a társasház állapotát is. Három vaskos könyvben összegezte a X. kerületi vagyonkezelő ezt a tudást, ez alapján javaslatot is tettek valamennyi lakás hasznosítására – gazdaságos-e a felújítása, vagy inkább eladásra javasolják azt. Kőbányán egyébként új lakások építését is tervezik, amelyeket piaci alapon bérbe adva bevételhez juthat az önkormányzat, így több pénzt fordíthatnak a nehéz helyzetben lévő családok megsegítésére, a szociális alapon kiadott lakásokra is. Ráadásul a bérlők elmaradt lakbéreivel, közüzemi díjhátralékaival is foglalkoztak; míg korábban 800 millióval tartoztak, a hatékony jelzőrendszer és behajtási metódus kidolgozásával mára ezt az összeget a negyedére csökkentették. Ennek köszönhetően több jut fejlesztésre is. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.