2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.6e54fa451eba.jpg]

Mindenkinek szóljon a muzsika

Főoldal>Közülünk>Mindenkinek szóljon a muzsika
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 01. 11:17
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kicsik és nagyok körében is méltán híres Kolompos zenekar volt a KMO vendége március 19-én, ahol a „Jönnek a huszárok” című műsorukat adták elő a megjelent népes gyerektársaságnak. A műsor kapcsán Barna Györggyel, a zenekar hegedűsével és ifj. Tímár Sándorral, az együttes brácsásával beszélgettem.
Kispest.info: Hogy éreztétek magatokat a kispesti gyerekek körében?

TÍMÁR SÁNDOR: Mindig nagyon megkapó érzés, amikor ezt a műsort adjuk elő, hiszen egy nagyon dicsőséges időszakára emlékezünk a magyar történelemnek. Minden magyar szívet megdobbant, amikor előkerül a magyar zászló, a csákó és a menték, hiszen még az egész pici gyerekek is átérezhetik a haza szeretetének elvont gondolatát Nekünk meg, akik már szülők, tanult emberek vagyunk, külön nagy öröm, hogy erről nyilvánosan is megemlékezhetünk.

Honnan jött az zenekar elnevezésének ötlete?

BARNA GYÖRGY: Népzenével ismerkedő és népzenét játszó fiatalok gyűltek össze egy citeratáborban 1988-ban, ahol a pengetősök mellett sok tekerős és dudás is volt. Az a néhány vonós hangszeren játszó muzsikus, aki ott volt, összeadta tudását, így lettek ők a tábor egyetlen vonós zenekara. Hasznos és jó hangulatú napokat tölthettek így el, utána pedig úgy döntöttek, együtt is maradnak. A végén a táborlakóktól a kis csapat kicsi kolompokat kapott ajándékba. Ennek apropóján gondolta ifj. Tímár Sándor, hogy legyen a nevük Kolompos együttes. Akkoriban én még nem voltam a csapat tagja, hisz tavaly ősszel volt tíz éve, hogy a zenekarhoz kerültem.

Melyik korosztálynak játszotok leginkább?

BARNA GYÖRGY: A legtöbb tapsot az óvodás és az alsó tagozatos iskolások körében gyűjtjük, műsorainkat viszont úgy igyekszünk összeállítani, hogy mindenkinek szóljon a muzsikánk.

Felnőtteknek külön nem is játszotok?

BARNA GYÖRGY: Ritkábban, de ennek is megvan az oka. A gyermekekhez való kötődés, és egyfajta érzék, kezdetektől fogva megmutatkozott az együttes munkájában. Minden egyes műsor rengeteg tanulsággal járt számunkra, hogyan is kell a csemetéket megfogni, hogyan lehet hagyományainkat megszerettetni velük? Miket kellene még kitalálni, hogy színesebbé tegyük előadásainkat, még jobban elvarázsoljuk őket? És így lassan-lassan kialakult, hogy mi „gyermek-zenekar” vagyunk. Egyre többször hívtak gyerekműsorokra és kevesebbet felnőttekhez.

Miért érzitek fontosnak, hogy ilyen kicsi gyerekeknek műsort és táncházat tartsatok?

BARNA GYÖRGY: Ha körbenézünk a világban, akkor látjuk, hogy sokféle csatornán rengeteg információ áramlik, és jut is el mindenkihez, így a kicsikhez is. Ezeket az impulzusokat, hatásokat ideig-óráig tudjuk szűrni, korlátozni, de teljesen kizárni nem. A hang vagy a képi világ eléri a gyereket is. Nekem személyes meggyőződésem, hogy egyfajta elidegenítési folyamatnak lehetünk tanúi a médián keresztül. Ne azzal foglalkozz, ami körülvesz, hanem ”önmagadnak legyél”, „foglalkozz magaddal”! Ezek azok a gondolatok, és ezek szinonimái, amik számtalanszor visszaköszönnek a médiából… Talán egymagunkban befolyásolhatóbbak vagyunk… Egy gyermek szociális fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy valamilyen közösségbe kerüljön. A mostani infokommunikációs világban azonban, akár TV-t nézünk, akár DVD-t, hiába „beszélgetünk” másokkal különböző chatek és sms-ek révén, ha jól belegondolunk, valójában egyedül vagyunk.

Gyorsuló világunkban lehet, hogy a gyerkőc nem is tudja, hogy ő „Magyarország földjében termett” vagy, hogy ki volt Mátyás király vagy Kossuth Lajos. Mit is ünneplünk éppen március idusán. Ezek mind olyan gondolatok, melyek hozzátartoznak ahhoz, hogy a gyerekkel együtt cseperedjen identitástudatuk, a „tartozom valahová” érzése. Ebben a médiaközegben viszont, ami ma van, ez egyáltalán nem garantált - hogy finoman fogalmazzak. Ezért is tűzte ki célul magának a Kolompos együttes, hogy már óvodás korban csempésszük a kicsinyek szívébe, lelkébe hagyományaink szeretetét. Játékos, humoros formában, mókával és kacagással, az ő nyelvükön. Muzsikákkal, dalokkal, játékokkal, mondókákkal, hajdanvolt népszokásokkal, táncokkal és hangszerek sokaságával ismerkedhetnek meg. Később, ha bármilyen kultúra jön is szembe velük az életben, ezeket már úgy ismerhetik meg, hogy tudják, van nekik egy sajátjuk is.

TÍMÁR SÁNDOR: Nagy az ellenhatás. A normális az lenne, mint régen, hogy az anyukák énekelnek a csemetéknek, és akkor a népdalokat így, testközelből ismerik meg a kisgyerekek. Hát ez nálunk sajnos már nem működik, kimaradt egy pár láncszem. Óriási az ellenszél, amiben küzdenünk kell azért, hogy legalább ennyit halljanak, ami élő zene, ami népzene, és olyan hangszereket szólaltassunk meg, amivel egyébként nagyon ritkán találkozhatnak. Mert ma már mi van? A gitár, a dob, a szintetizátor. És ezzel kell nekik együtt élni, szembesülni. Óriási a médiafölény, a külföldi médiafölény, hiszen a különböző nyugati szubkultúrák gyakorlatilag akadálytalanul áramlanak be. A zenekarral mi szeretnénk egy botot bedugni a küllők közé, hogy legalább lassítsuk a folyamatot, hogy ne daráljon be mindent ez a dömping.

Most itt rengeteg gyereket látok.

TÍMÁR SÁNDOR: Szerencsére nagyon fogékonyak ránk a gyerekek, hiszen magyarul énekelünk, magyarul mondjuk a mesét, és igyekszünk minél több olyan kifejezést, ünnepet, szokást, játékot, dalt megmutatni nekik, ami régen volt, azért, hogy érezzék, nekünk, magyaroknak óriási kincsestárunk van, amire vigyázni kell, amit ápolni kell.

Ha jól tudom, van kispesti kötődésetek is.

TÍMÁR SÁNDOR: Igen, ide jártam iskolába, mert zenei általánosba írattak be a szüleim. Maradandó élményem Somorjai József tanár úr, akinek innen is köszönöm azt az útravalót, amiből a mai napig táplálkozom. Ugyan viszonylag hamar elköltöztünk, de később is találkoztam osztálytársaimmal, akik szintén zenei pályán helyezkedtek el. Jó emlékeim vannak, mikor erre eljövök, látom az iskolát, most is eljöttem előtte és láttam, hogy szépen kibővült.

Mikor láthatunk titeket legközelebb Kispesten?

TÍMÁR SÁNDOR: Május 1-jén leszünk itt legközelebb, 11 órától a Kispesti Városháza melletti játszótéren muzsikálunk és mesélünk az érdeklődőknek, mindenkit szeretettel várunk.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.