2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.c9ff2566fc1a.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.76a496534b71.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.c86b434ada43.jpg]

Özönvíz Wekerle utcáin

Főoldal>Közélet>Özönvíz Wekerle utcáin
 
Írta: Szerk.
2017. március 09. 11:03
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Tavas láppá változott februárban a Wekerletelep a nem megfelelő vízelvezetés miatt, ami évtizedes probléma kerületünk más részein, például a Kertvárosban és Hagyományos Kispesten is. A Fidesz-KDNP frakció évek óta javasolja, hogy a költségvetésben különítsen el rá forrást az önkormányzat, eddig mindhiába.

Kisebb tavak alakultak ki a Wekerletelepen februárban, ahol évtizedek óta megoldatlan probléma a csapadékvíz elvezetés. Félméteres vízben gázoltak az autók, a gyalogosok bokáig merültek a pocsolyákban, a házak falai pedig szívták magukba a vizet. Tetézte a bajt, hogy sok helyen betemették az árkokat, a januári extrém hideg után pedig a fagyos föld nehezebben szívta fel a vizet.

Wekerlei körsétája után fotógalériával számolt be közösségi oldalán Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő az áldatlan állapotokról. A bejegyzés alatt sok kispesti megosztotta tapasztalatát, amelyek kapcsán a megoldásért egyeztetést kért a képviselő az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának vezetésétől.

Átfogó megoldás kell, a telep egészére nézve – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy az árkok kiásása bizonyos helyeken – ahol megsüllyedne az út –, nem vezetne eredményre. Van, ahol árokásással, máshol szegélykővel megerősített árok építésével, vagy szikkasztó kutak telepítésével lehetne megoldást találni. A Fidesz-KDNP frakció idén is javasolta a költségvetés tervezésekor, hogy különítsen el erre elegendő plusz forrást az önkormányzat, ám e törekvésüket a korábbi évekhez hasonlóan most is leszavazta a baloldali többség. 2004-ben készült is egy felmérés, amely alapján ki lehetne dolgozni a megoldást.

 

 

Az iroda vezetőjének álláspontja szerint mintegy 100 millió forintból 3-4 év alatt kivitelezhető lenne a telep egészének a vízelvezetése – áll a bejegyzésben.

– A széles utakon az árkok megmélyíthetőek, és a parkolás is megoldható az útburkolaton, de a kisebb utcákon indokolt lehet az útszerkezet rekonstrukciója, megemelése – fejtette ki lapunknak a Fidesz-KDNP frakció javaslatát Ékes Gábor, Wekerle önkormányzati képviselője. Ezek után lehetne hozzáfogni a szikkasztó felületek és -kutak kialakításához, párhuzamosan az út és járdaburkolatok megfelelő szintre emelésével. Ez lenne a legköltséghatékonyabb megoldás. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő pedig hozzátette, hogy mindezt csak a lakókkal egyeztetve szabad megvalósítani, és figyelemmel kell lenni a helyi adottságokra és a kialakult parkolási szokásokra is.

 

Facebookon a szocialisták is hőbörögnek

 

Dódity Gabriella bejegyzéséhez Balogh Pál MSZP-s tanácsadó, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának tagja is hozzászólt. Úgy fogalmazott, hogy a korábban megkezdett munkálatok azért maradtak abba, mert a lakók féltették a parkolóhelyeiket, a polgármester pedig nem volt elég határozott és nem vállalta a konfliktust. De azt is javasolta, hogy mindenki fogjon lapátot és ásson árkot, úgysem büntetik meg. Balogh kommentjéhez pedig hozzászólt a városüzemeltetési iroda jelenlegi munkatársa is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy aki kéri, írjon a varosgazd@kispest.hu email címre, és annak hamarosan kiássák az árkokat. Több kommentelő azonban felrótta az önkormányzat korábbi trehány munkáját a járdákkal, árkokkal kapcsolatban.

 

 

Hogyan tovább?

 

Az egyedi igényeket a fenti email címen várja az önkormányzat, de abban mindenki egyetért, a telep egészére vonatkozó megoldás kell. A Fidesz-KDNP frakció benyújtotta a költségvetéshez a javaslatát, a jobboldali képviselők 20 millió forintot különítettek volna el a feladatra az idei évben. A baloldali többségű testület ezt nem támogatta, így idén legfeljebb 10 millió forint jut a csapadékvíz-elvezés fejlesztésére.

 

A Kertvárosban is ismert ez a probléma

 

 

Megírtuk: a 2015-ös hatalmas vihart követően térdig ért a víz több házban és kertben, mert a csatornák nem tudták elvezetni a hatalmas vízmennyiséget az Élmunkás lakótelepen és Öreg-Kispest bizonyos részein. A Nádasdy, Karinthy, Garázs és Fecske utcák környékén élők szerint immár évtizedes probléma, hogy a csatornák alig bírják a szélsőségesen intenzív záporokat. A Fővárosi Önkormányzat már évekkel ezelőtt kiépítette a problémát kezelő főgyűjtőt, ám annak egy mintegy 200 méteres szakaszát nem tudták befejezni, mert egy tulajdonos nem engedte be a telkére a csatornát építőket. A megoldáson régóta dolgozik a főváros, remélhetőleg mihamarabb be tudják fejezni a hiányzó szakasz megépítését.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.