2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.00abf7edf93e.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.95fcab0345e3.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.f27856cfd4be.jpg]

Vidra Zoltán: A sport az élet

Főoldal>Közülünk>Vidra Zoltán: A sport az élet
 
Írta: Szerk.
2018. november 13. 13:18
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Immár 11. alkalommal szervezik meg a Honkyokushin – Kispest Kupát a Károlyi Mihály Gimnáziumban. Vidra Zoltán, a versenyt szervező Nego Kyokishin Karate Sportegyesület alapítója, elnökségi tagja, az önkormányzat ifjúsági- és sportbizottságának tagja, évtizedek óta a kerületi sportélet meghatározó alakja. Vallja: minél fiatalabb korban kell a gyermekekkel megszerettetni a sportokat, hogy az felnőttként is az életük része maradjon.

November 17-én, azaz most szombaton 11. alkalommal rendezik meg a Honkyokushin – Kispest Kupát. Hogy látja, hogyan változik versenyről-versenyre az indulók köre és a nézőközönség?

A kyokushin karate nálunk tömegsport-jelleggel működik, ahol próbálunk versenyzőket is kinevelni. Mivel full-contact rendszerünk van, nem mindenki alkalmas a versenyzésre, viszont a tömegsport fejlesztésében nagyon hatékony szerepet játszanak az edzések. Mivel Magyarországon amúgy is nagyon sok versenyt szerveznek, szakágra bontottan, mi kétévente rendezzük meg a Kispest Kupát. Most is több időpontot kellett megnéznünk, hogy ne ütközzön egyéb rendezvényekkel. Csapatunk, a Nego SE. minden évben nagyon szépen helytáll itt Kispesten.  

 

Hogy látja, érződik már a kormány egészséges életmódra ösztönző intézkedéseinek eredménye? Gondolok itt például a mindennapos testnevelés órákra.

Szokták mondani, hogy a sport az élet. A gyerekeket nagyon fontos már egészen kis korban a mozgáshoz szoktatni. Nagyon jó dolognak tartom a mindennapi testnevelés órát, én magam is arra törekszem - még 53 évesen is -, hogy minden nap mozogjak. A gyermekeimbe is ezt próbálom sulykolni. Persze számos egyéb lehetőség is adódik arra, hogy a gyerekek sportoljanak. A napokban olvastam, hogy Magyarország a negyedik az elhízottak listáján. Ezen muszáj javítani, hiszen a túlsúly és a mozgásszegény életmód számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Persze, a genetikai tényezőket nem lehet kizárni, de az biztos, hogy a mozgással nagyon sok betegséget kiküszöbölhetünk. Nekem is vannak súlyproblémáim, ezért is igyekszem minél többet mozogni. De én egészségesnek is érzem magam, amit valószínűleg annak is köszönhetek, hogy 12 éves korom óta napi szinten sportolok.

 

A folyamatos edzések mellett is sportol még?

Természetesen. Futni szoktam, jövőre például az egyesületünk körbefutja a Balatont.  Én is vállaltam belőle három etapot, 3x3 kilométert. Összesen 13-an futjuk majd le. Ez nekünk is újdonság lesz.  

Vidra Zoltán és egyesületet karate bemutatót is tartott a II. Lakótelep Futáson idén májusban

 

A kerületben Önök is szerveznek futóversenyt, például a Kispesti Társaskörrel közösen indították útjára a Lakótelep futást.

Így van, ha minden jól megy, akkor jövőre már a harmadik eseményt szervezhetjük. Szerintem egyre nagyobb sikere van, és mi is igyekszünk fejleszteni. Tervezzük, hogy chipes rendszerben az eredményeket is „meg lehet versenyeztetni”, ami alapvetően nem egy verseny, de ezáltal jobban ösztönözhetjük a résztvevőket. A lényeg, hogy induljanak el és mozogjanak. Volt, aki babakocsival futott, volt, aki nyugdíjas párként indult. A különböző kategóriákban mindenki megtalálja a számára testhezállót. Tudom, hogy a futás megerőltető, de be kell látni, hogy futás és úszás nélkül nincs megfelelő állóképesség, erőnlét, az adja az alapot.

 

Hogy látja, a kerületben van elegendő lehetősége az itt élőknek sportoláshoz?

Az infrastruktúrát fejleszteni kellene, hogy mást ne említsek, nincs sportcsarnok Kispesten. Nagyon kevés az olyan szabadtéri fitneszpark, amelyet a kispestiek szabadon használhatnak. Kormányzati támogatással egyébként hamarosan kialakítanak egyet a Csokonai utcai lakótelepen, 15 szabadtéri sporteszköz várja majd a lakókat. De régóta küzdünk a Fidesz-KDNP frakcióval azért is, hogy a felső-kispestiek visszakaphassák a KÖKI melletti Kúttői erdőt, ennek rendbetételére most elindult a tervezés. A bicikliutakat is lehetne fejleszteni, és több futókört kellene kialakítani. Nagyon sok futót látok Kispesten, akik sárban, töredezett aszfalton futnak. Ezekre többet kellene áldozni. Mi például a József Attila lakótelepre járunk futni, miért nem lehet megoldani Kispesten is, hogy normális körülmények között, erre a célra kialakított futóköröket használhassunk? Hogy messzire ne menjünk, Kőbányán és a XVIII. kerületben is megoldották. Az Egészségügyi és Sportbizottság tagjaként látom, hogy számos kispesti rendezvényt és egyesületet támogatunk, de ennél többre lenne szükség.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.