2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vonzzák a színpadi szereplés adta örömökre vágyó gyermekeket

Főoldal>Kölyök>Vonzzák a színpadi szereplés adta örömökre vágyó gyermekeket
 
Írta: Szerk.
2021. július 06. 10:55
Rovat: Kölyök
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kispesti Mágnes Színház gyermek színjátszó-musical stúdió 32 esztendővel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy szereplési lehetőséget adjon a színpadra vágyó fiataloknak, miközben a közös célért lelkesedő, összetartó közösséggé kovácsolja őket. A sokéves tapasztalatok szerint a társulat tagjai nemcsak a foglalkozásokon állnak helyt: a próbák és előadások olyan készségekkel ruházzák fel őket, melyeknek a hétköznapok során is nagy hasznukat veszik.

Kiss Ágnes, a Mágnes Színház alapítója és művészeti vezetője beszélgetésünkkor társulatukat egyfajta nagy családhoz hasonlította, ahol a tagok öleléssel fogadják egymást, s ahol az idősebbek úgy segítik és támogatják a kisebbeket, mintha csak idősebb testvéreik volnának. Annál is inkább, mivel a gyerekek jól tudják, hogy felelősséggel tartoznak egymás iránt, hiszen ha egyikük ilyen-olyan okból kifolyólag kimarad a próbákból, akkor az az egész színpadi koreográfiára hatással lehet.

 

„Azok, akik egy előadásban a hátsó sorokban táncolnak, nem kevésbé fontosak, mint a főbb szereplők, hiszen nélkülük üres lenne a tér, s nem működne a darab. Minden gyermeknek megvan a maga erőssége, ezért igyekszem őket olyan helyzetbe hozni a színpadon, hogy ezt megmutathassák. Ez az oka annak, hogy általában nem kész, hanem általam írt, a gyerekek képességeire szabott darabokkal dolgozunk” – magyarázta Kiss Ágnes, aki két tánc- és egy énektanárral együtt foglalkozik a 42 fős társulat tagjaival, akik között a legfiatalabbak 6 évesek, a legidősebbek pedig húszak éveik elején járnak.

 

Az év nagy részében hetente kétszer tartanak foglalkozásokat, melyeken képzettségtől függően, csoportokra bontva, játékos formában gyakorolnak a gyerekek. A közösségépítő, kreativitást fejlesztő drámajátékok különösen közel állnak a szívükhöz: ilyenkor meghatározott témákban és adott eszközök használatával, ugyanakkor saját ötleteik alapján, egymás észrevételeit és javaslatait egyeztetve alkothatnak meg egy-egy darabot.

 

Mint azt a társulat alapítója és művészeti vezetője hangsúlyozta, a gyerekek annak, hogy táncolni és énekelni tanulnak, miközben fejlesztik a mozgás- és beszédkészségüket, nemcsak a színpadon vehetik hasznát. „Egyértelműen határozottabbakká válnak nálunk a gyerekek. Az egyik kislányt azért írattak be hozzánk a szülei, mert az óvodában szinte senkivel sem mert beszélgetni, és az ünnepségeket sem volt hajlandó szerepelni. Három év múlva, iskolásként rá sem lehetett ismerni” – magyarázta. Szavai szerint a foglalkozások azokra a gyermekekre – és szüleikre – is jótékony hatással vannak, akikben egyébként túlteng az energia.

 

Beszélgetésünkkor a társulat már túl volt az egyébként remekül sikerült, június 19-i évadzáró előadásán, melynek a KMO Művelődési Központ és Könyvtár adott helyet, a legizgalmasabb programok azonban csak most következnek számukra. Közeleg ugyanis a hagyományos nyári táboruk, melyet augusztus első felében tartanak a Szelidi-tónál, s amely egyúttal a felkészülésüket is szolgálja a szeptember végi Scherzo fesztiválra, az amatőr musical színpadok országos versenyére és találkozójára.

 

A szeptember egyébként a beiratkozás időszakát is jelenti: 4-én, szombaton 10 órától várják a Kispesti Vigadóban a társulathoz csatlakozni vágyó gyerekeket. „Még sosem volt olyan, hogy elutasítottam volna bárkit is arra hivatkozva, hogy nincs meg benne a kellő tehetség, hiszen tudom, hogy a gyerekek abban az adott pillanatban nem azt nyújtják, amire valójában képesek. Azt sokszor csak jóval később tudom kihozni belőlük” – hangsúlyozta Kiss Ágnes, hozzátéve, hogy aki ekkor csatlakozik hozzájuk, a karácsonyi, ünnepi műsorban egészen biztosan színpadra léphet majd.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.